Analize și opinii

Să trăiți bine! România, cea mai abruptă scădere din lume a averii populaţiei in perioada iulie 2011 – iunie 2012

Averea populaţiei a scăzut cu 36% în România în perioada iulie 2011 – iunie 2012, cel mai abrupt declin din lume ca procent, potrivit unui raport realizat de Credit Suisse, citat de Mediafax.ro.

Analiştii băncii elveţiene au luat în calcul valoarea activelor financiare şi imobiliare (în cea mai mare măsură locuinţe) deţinute de gospodării, din care au extras datoriile. Activele din fondurile private de pensii sunt incluse în estimare, însă nu şi contribuţiile la sistemul public de pensii. De asemenea, indicatorul se referă numai la populaţia adultă.

România este urmată de Ungaria (-25%), cu menţiunea că topul este selectiv, prezentând ţările care au printre cele mai abrupte scăderi şi creşteri în procente.

Potrivit datelor BNR, cursul leu-dolar a urcat în perioada analizată cu 19%, de la 2,97 lei/dolar la 3,55 lei/dolar, erodând semnificativ valoarea în monedă americană a activelor deţinute de români.

Datorită unui curs de schimb stabil în raport cu dolarul SUA şi unei creşteri de 11% a capitalizării de piaţă la nivel naţional, Columbia a reuşit cea mai importantă creştere a averii populaţiei în perioada analizată, de 16%. Algeria, Hong Kong, Peru şi Uruguay au înregistrat avansuri de peste 5%.

Cele mai puternice scăderi au fost înregistrate în zona euro şi Europa de Est: Grecia, Franţa, Irlanda, Suedia, Italia, Finlanda, Cehia, Polonia, Portugalia, Spania şi Cehia au consemnat declinuri între 10% şi 20%, întrecute însă de România şi Ungaria.

În raportul Credit Suisse se remarcă patru ţări care au înregistrat creşteri de peste 100 miliarde de dolari în privinţa averii populaţiei, în perioada iulie 2011 – iunie 2012, respectiv SUA (1.300 miliarde dolari), China (560 miliarde dolari), Japonia (370 miliarde dolari) şi Columbia (100 miliarde dolari).

Cele mai puternice pierderi au fost înregistrate în Franţa (2.200 miliarde dolari), Italia (2.100 miliarde dolari), Germania (1.900 miliarde dolari) şi Spania (870 miliarde dolari). Scăderile din Europa sunt accentuate de evoluţia nefavorabilă a cursului de schimb faţă de dolar, pentru euro şi alte monede.

Astfel, în euro, pierderile de avere din Germania reprezintă numai 50 miliarde euro, 148 miliarde euro în Franţa, 177 miliarde euro în Spania, respectiv 286 miliarde euro în Italia, notează Credit Suisse.

Cursul dolarului faţă de euro a scăzut cu 16% în perioada analizată, de la 1,4264 dolari/euro la 1,2288 dolari/euro.

Ioana Radu

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Si ce trebuia sa faca base cu veniturile oamenilor ca sa creasca ? sa lucreze el in locul milioanelor de cercelati, pirsingisti, inelati, tatauati, drogati, etc care nu-s buni de nimic, daca ii angajezi in firma falimentezi in mod sigur. Pot tot fi locuri de munca n-ai cu cine le ocupa, ca astia nu se apropie de o vaca sau de un porc sau de sapa, coasa etc ca de satana. Ei stiu doar de chat, de mess, de facebook, etc ori cu acelea nu iese leul.

  • Oare Greciei cu cat i-o fi crescut averea in 2011? Nu stiu cum se face dar multi ii reproseaza in mod absolut imbecil lui Basescu aceea urare “Sa traiti bine!” pe care a facut-o romanilor.
    Suna ca si cum i-ai reprosa cuiva care dupa ce i-a urat unei persoane: “La multi ani!”, acea persoana a murit.