Cetatenii straini vor putea, de la 1 ianuarie 2014, sa cumpere terenuri in Romania in virtutea “dreptului european la circulatie”. Autoritatile au pregatit o lege care incearca, doar de ochii lumii, sa impiedice transformarea tarii in proprietate privata. Cele mai importante prevederi din proiectul de lege le vedeti intr-o analiza DailyBusiness.ro.
“Foarte curand, prin Tratatul de aderare la UE, strainii vor putea cumpara pamant in Romania. Eu nu spun sa nu cumpere, dar spun, pe de alta parte, ca ar trebui sa vindem tot atata pamant cat ne-au vandut altii noua”, declara, recent, presedintele Traian Basescu, care cerea o lege care sa evite transformarea Romaniei intr-o afacere privata.
Oficialii din Ministerul Agriculturii au realizat, intre timp, un proiect de lege care incearca sa faca acest lucru. In fapt, sa dea statului si vecinilor proprietatilor scoase la mezat un drept de preemptiune. Mai simplu spus, daca cineva vrea sa vanda un teren extravilan, de orice natura, va trebui mai intai sa dea un anunt public la primarie, iar daca statul si vecinii nu il vor, abia apoi va putea sa il vanda oricui, fara nicio limita.
“Avem intentia sa introducem niste conditii, sigur nu poti discrimina investitorii straini fata de cei romani, dar ideea ar fi ca de la o anumita suprafata in sus, probabil de la 5 hectare, sa introducem cerinta ca ei sa fie agricultori, sa aiba cunostinte in domeniu”, declara, recent, Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
De la 5 hectare, in lege s-a ajuns la 100 de hectare. “Proprietatea persoanei fizice reprezentand terenuri agricole situate in extravilan, nu poate depasi 100 ha”, se arata in proiectul de lege.
Cumparatorul sa faca dovada ca se pricepe la agricultura
Pentru a putea cumpara teren agricol extravilan in Romania, “cumparatorul (cel care reclama dreptul de preemptiune) trebuie sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol sau ca a desfasurat activitati agricole cel putin 5 ani ori, daca a avut si inaintea achizitiei teren, ca a desfasurat activitati agricole pe acestea”, prevede reglementarea.
Asta doar in cazul in care isi aroga dreptul de preemptiune. Daca se trece de aceasta faza, nu mai exista limite. “Daca in termenul prevazut nici unul dintre titularii dreptului de preemtiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare”, scrie in proiectul de lege.
Termenul legal de activare a preemptiunii este de 90 de zile de la data inregistrarii.
“Vanzatorul inregistreaza la primaria din raza careia se afla terenul o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor, precum si afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan”, se precizeaza in proiectul de lege.
“Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe langa pretul cerut pentru terenul ce urmeaza a fi vandut, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa unde are domiciliul vanzatorul, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vanzarii – cumpararii, precum si copia documentului care atesta calitatea de proprietar”, mentioneaza actul normativ.
Primaria afiseaza oferta de vanzare 90 de zile
Oferta de vanzare va fi afisata la sediul primariei 90 de zile de la data inregistrarii. In termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii, primaria notifica in scris preemptorii si afiseaza oferta de vanzare la sediul acesteia. Primaria are obligatia de a transmite Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, odata cu notificarea preemptorilor, oferta de vanzare, precum si lista preemptorilor.
In termen de 3 zile lucratoare de la data primirii ofertei de vanzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare o va afisa pe site-ul acesteia.
“Titularii dreptului de preemptiune prevazuti la art. 5 trebuie sa transmita acceptarea ofertei, insotita de documentatia din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile pentru a cumpara terenul, conform prezentei legi, pe care o comunica vanzatorului si Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare. Netransmiterea acceptarii ofertei in termenul prevazut duce la pierderea dreptului de preemptiune”, se arata in documentul citat.
Specialistii spun ca solutia dreptului de preemptiune este putin probabil sa functioneze, avand in vedere experienta anterioara. Potrivit unui studiu realizat de organizatia mondiala Grain, Romania este deja pe primul loc in topul tarilor cu teren arabil detinut de straini, la nivelul Uniunii Europene.
Pana la 1 ianuarie 2014, strainii au putut si inca mai pot cumpara teren agricol in Romania pe firma. Ei au ajuns deja sa controleze peste 700.000 de hectare, reprezentand 8,5% din suprafata arabila a Romaniei.
In plus,ca sa cumpere terenuri, romanii ar trebui sa aiba bani. Cum bancile nu par sa fie interesate sa finanteze agricultura, este putin probabil ca vor exista multi investitori romani care sa aiba cu ce sa cumpere terenuri.
De ce vor strainii pamant romanesc
Pentru investitorii straini, sa cumpere terenuri in Romania, fie in scop speculativ, fie sa faca agricultura, poate fi o afacere extrem de rentabila, mai ales acum in vreme de criza, cand preturile sunt la un sfert fata de cele din 2008.
“Se stie ca pamantul romanesc este fertil si ca dezvoltarea unei afaceri in agricultura la noi in tara poate fi profitabila, mai cu seama ca suntem in UE si putem exporta fara taxe in tarile din Occident”, a explicat consultantul agricol Dan Vladoiu.
“In plus, costurile de productie de la noi sunt infinit mai mici decat cele de afara. O afacere construita corect poate aduce beneficii importante mai ales pe termen lung”, a mai spus Vladoiu.
Topul investitorilor privati
Cei mai mari investitori privati in agricultura sunt cei de la Agricost din Iasi, o firma romano-olandeza, care a “reusit” sa concesioneze de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) cele 57.000 de hectare din Insula Mare a Brailei (IMB) pentru 49 de ani.
Urmatoarele doua pozitii in top sunt disputate de Ioan Niculae, patronul Interagro (55.000 hectare) si Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova (54.000 hectare).
In primii 5 mari investitori in agricultura mai intra si doi straini: libanezul Jihad El Khalil care controleaza 35.000 ha (terenuri, silozuri, ferme agricole si alte facilitati in judetele Giurgiu, Calarasi si Timis) si contele austriac Andreas von Bardeau care detine peste 26.000 de hectare in zona de vest a tarii, in judetele Arad, Timis si Caras Severin, prin intermediul grupului de firme Bardeau.
Pe lista primilor 10 investitori din agricultura se mai afla si firmele Martifer (Portugalia) – 25.000 ha destinate productie de ulei vegetal, Spearhead International (Marea Britanie ) – 17.800 ha si A&S International 2000, firma cu capital romano-american, ce exploateaza 15.000 ha unde cultiva, in principal cereale si plante oleaginoase.
Autor: Adrian Negrescu
Sursa:Daily Business
Adauga comentariu