Analize și opinii

Răzvan Bibire: „Politicienii cred ca petrolul este la fel peste tot in lume”

Politicienii cred ca petrolul este la fel peste tot in lume si, deci, nu conteaza de unde te aprovizionezi.
Din pacate, fiecare zona de extractie ofera propriile particularitati iar ceea ce e mai interesant este ca rafinariile au fost construite ca sa corespunda parametrilor tipului de petrol importat.
Astfel, procesul de productie nu necesita modificari frecvente, adaptari si este perfect predictibil, stiindu-se ce produse se pot obtine si in ce cantitati.
Altfel, importul unor tipuri de petrol noi necesita analize de laborator si adaptarea constanta a procesului de productie, adica investitii, pentru ca e posibil ca in compozitie sa fie prea mult sulf sau greutatea specifica sa fie diferita. Un petrol inferior inseamna ca se vor produce cantitati mai mari de produse inferioare si mai mici de produse superioare (benzina, kerosen), adica va fi afectata valoarea vanzarilor si, in mod direct, profitul.
Asta, cu conditia sa existe furnizori dispusi sa semneze contracte pe termen lung si sa poata furniza constant materia prima. In plus, trebuie sa existe instalatiile portuare necesare plus conductele catre rafinarii.
Jorge Vilches scrie ca Rafinăria Schwedt, cea mai importanta din Germania, are nevoie de 200 km de conducta modernizata + renovare pe o structură grea, parțial îngropată, construită cu materiale și tehnologie învechită, pusă în funcțiune în 1963 și deja reparată de multe ori: «Conducta trece pe sub autostrăzi și zone urbane, prin medii curate, dealuri, văi și creste, păduri, râuri, lacuri, unde trăiesc pești și animale sălbatice cu vânturi puternice, ploaie și zăpadă. Oamenilor nu le va plăcea toate astea în curțile lor.»

Autor: Razvan Bibire