Smartphone-ul nostru cel de toate zilele se află în centrul războiului sau al pregătirilor de război care sunt în desfășurare atât intern în sistemele noastre, împotriva inamicilor interni, a propriei populații, cât și extern între sistemele concurente care-și dispută planeta.
Smartphone-ul ne-a fost vândut ca o eliberare iar apoi a fost întors împotriva noastră. Și nu suntem decât la început. La fel ca limbajul lui Esop care a fost cel mai bun și cel mai rău dintre lucruri, smartphone-ul devine cel mai rău dintre lucruri, un instrument soft al servituții, al robiei noastre voluntare și inconștiente în cele mai multe cazuri.
Smartphonul este cel care te alienează (alien, de la grecescul înstrăinare, de sine) smartphonul prost gestionat, încet, încet te golește de tine însuți, te spionează, te urmărește, te controlează, te cheamă înapoi la Ordin. Te manipulează, te îndobiticește, te dezadaptează de lumea reală, te face să nu mai gândești cu creierul propriu. Smartphone-ul este un instrument care s-a întors împotriva ta; iar cei ce-l controlează încearcă să facă același lucru pe internet, care încă oferă un cuvânt de jos în sus pe care ei nu îl pot suporta. Cuvintele, discursurile, totul trebuie să devină monopolistic, de sus în jos, pentru că sunt arme multifuncționale de control social.
De aici și lupta, ce mai, războiul tehnologic continu.
Aproximativ 6,3 miliarde de oameni dețin un smartphone, altfel spus, 68% din populația lumii. Este dispozitivul de consum suprem: oferind conectivitate interpersonală, acces la Internet, o platformă pentru o gamă largă de activități de agrement, o revoluție în domeniul imaginilor (aparate foto și albume foto), un portofel digital, instrumente de analiză de ultimă oră. , Și așa mai departe. Este portabil, ușor de reîncărcat, incredibil (și din ce în ce mai) puternic și mult mai mult de atât având în vedere toate cele de mai sus. Astăzi, literalmente, nu poți fi un consumator fără un smartphone. Acest lucru este cu siguranță adevărat în Statele Unite, unde penetrarea smartphone-urilor este de mai bine de 90% din populația totală. Acesta este și cazul Chinei, unde rata de penetrare a smartphone-urilor a fost de 72% în 2022 și este de așteptat să crească în continuare semnificativ în anii următori.
Poate din cauza rolului aproape omniprezent al smartphone-urilor în societățile de consum ale ambelor țări, a fost doar o chestiune de timp până când conflictul dintre Statele Unite și China să continue să escaladeze – războiul comercial, războiul tehnologic și etapele incipiente ale unui nou conflict. Războiul Rece – a dus la un război telefonic. Acum pare să fie cazul. Săptămâna trecută, fără îndoială programată pentru a coincide cu vizita secretarului american pentru Comerț Gina Raimondo la Beijing, Huawei, principala companie de tehnologie din China, a lansat noul său smartphone Mate 60 Pro. Potrivit unei analize TechInsights comandată de Bloomberg, noul telefon este alimentat de un procesor Kirin 9000s de 7 nm produs de producătorul de cipuri de top din China, SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation). Deși asta încă lasă China în urma Statelor Unite, unde va fi lansat următorul iPhone 15 al Apple, este o surpriză.
Se zvonește că ar fi alimentat de un cip de 3 nm. Descoperirea Huawei a fost o mare surpriză pentru oficialii americani concentrați pe sancțiuni, care au intenționat să refuze Chinei accesul la cipuri de 14 nm. Mate 60 Pro de la Huawei depășește acest prag și pare să ofere capabilități 5G foarte comparabile cu cele oferite în prezent de Apple. Această descoperire l-a luat prin surprindere pe consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan. În calitate de arhitect al strategiei americane de acces la tehnologie „curte mică, gard înalt” în China, Sullivan a apărat sancțiunile la export pentru livrările avansate de semiconductori în China și restricțiile aferente privind investițiile străine directe ale SUA în străinătate în sectoarele semiconductoarelor, inteligenței artificiale și calculului cuantic din China.
În acest regim de sancțiuni, descoperirea Huawei este deosebit de surprinzătoare, determinând-o pe Sullivan să facă un comentariu criptic despre noul cip că „avem nevoie să obținem mai multe informații despre caracterul și compoziția sa”. Ce ar trebui să ne gândim despre aceste evoluții? În primul rând, nu este deloc surprinzător că principala companie tehnologică din China a răspuns la campania agresivă a Washingtonului de a-și restrânge operațiunile de bază și dependențele lanțului de aprovizionare. În timp ce afacerea Huawei, odinioară dominantă, cu smartphone-uri a fost lovită din plin de când compania a fost plasată pentru prima dată pe Lista de entități din SUA în 2019, a fost doar o chestiune de timp până când principala companie din China, cea mai importantă în cercetare și dezvoltare, să riposteze cu propriul produs local. În al doilea rând, abordarea Americii centrată pe securitate s-a mutat către ceea ce este cunoscut sub numele de modelul de fuziune duală al Chinei, care estompează distincția dintre aplicațiile civile și militare ale tehnologiilor avansate. Avertismentul subțire voalat al lui Sullivan că SUA ar putea folosi același obiectiv pentru a evalua noul Mate 60 Pro vizează direct dispozitivul de consum final al Chinei, cu potențiale implicații negative asupra presiunii asupra creșterii chineze determinate de consumul pe care majoritatea economiștilor occidentali, inclusiv eu, îl au de mult timp.
În al treilea rând, după cum arată acțiunile sale recente împotriva Apple, China deține, de asemenea, cărți importante în războiul telefonic. China a început să restricționeze achizițiile de iPhone de către oficialii guvernamentali și există indicii că ar putea extinde aceste restricții la lucrătorii din companiile de stat. Întrucât piața chineză reprezintă aproape 20% din veniturile totale ale Apple la nivel mondial, aceste acțiuni sunt aproape fără consecințe pentru cea mai valoroasă companie americană. Cel mai mare risc dintre toate: angajamentul Apple față de China ca principal centru de producție și asamblare offshore, în ciuda micilor inițiative recente de diversificare în India și Vietnam.
În urmă cu șase ani, în august 2017, fostul președinte Donald Trump i-a cerut reprezentantului comercial al SUA să investigheze practicile comerciale din China. De atunci, escaladarea conflictului a fost rapidă și furioasă. În ciuda eforturilor recente de a realiza un dezgheț diplomatic în această vară prin misiunile la Beijing ale lui Blinken, Yellen, Kerry și Raimondo, nu există nicio îndoială că implicațiile războiului telefonic asupra conflictului dintre superputeri și-au căpătat o viață proprie. Iar unde se duce și când se va opri acest alt război !? , nimeni nu știe … sau ?!?!
Preluare: Dincolo de Orient si Occident
Adauga comentariu