Dar marea problema si critica este aminarea dosarelor cu politicieni inculpati aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Multe din dosarele cu inculpati politicieni aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost amanate cu anii, existand pericolul concret si imediat ca aceste cazuri sa fie inchise din cauza implinirii termenelor de prescriptie a raspunderii penale. Consiliul Superior al Magistraturii ar fi trebuit demult sa aplice sanctiuni severe, dar CSM este si el in topul criticilor, intre altele, exact pentru ineficienta (chiar lipsa) masurilor de raspundere disciplinara fata de magistrati.
Aceste critici sunt repetate de Comisie, pe buna dreptate, dar de fiecare data dupa un astfel de raport CSM nu a spus nimic consistent, ci a avut reactii superficiale, de tipul o sa facem un raport la raportul Comisiei … sanctionarea magistratilor care au contribuit si contribuie la prescriptia raspunderii penale in cazurile de inalta coruptie la care se refera raportul ar fi un bun inceput de actiune.
Rezultatele luptei impotriva coruptiei sunt subminate si de problemele legate de neconfiscarea averilor ilicite. Hotaririle judecatoresti si legislatia provoaca dificultati in confiscarea averilor ilicite. In practica, observa Comisia, doar bunurile care sunt consecinta directa a unei infractiuni pot fi confiscate, desi, de multe ori, nici acelea prin transferul de proprietate catre terti. Astfel de averi ilicite scapa cu totul controlului judiciar. Subiectul confiscarii averilor, inclusiv al modificarii Constitutiei, trebuie sa fie repetat pina la rezolvare.
CE consideră că „înregistrarea de rezultate în lupta împotriva corupţiei depinde de voinţa politică şi de angajamentul autorităţilor judiciare”.
sursa: voxpublica.realitatea.net