Analize și opinii

Radu Jacotă: Kievul pierde, indiferent cine câștigă Casa Albă

Rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA nu poate schimba situația frontului ucrainean
„Barbarismul este pe buletinul de vot”, a scris politologul George Will, observând că, dacă viitorul președinte al SUA nu transformă strategia actuală privind Ucraina, atunci războiul Rusiei lui Vladimir Putin ar putea sfârși prin a fi o ”mare repetiție” pentru cel de-al Treilea Război Mondial.
Kamala Harris a sugerat că, dacă va fi aleasă, va continua politica administrației Biden, pentru „a rămâne puternică alături de Ucraina și de aliații noștri din NATO”. De asemenea, ea l-a acuzat pe Donald Trump că este prea apropiat de Putin și a anunțat că nu va discuta cu președintele rus.
 
În ceea ce îl privește, Trump a declarat că va aduce toate părțile la masa negocierilor și va pune capăt războiului într-o singură zi. A criticat continuarea ajutorului american pentru Ucraina – aproximativ 175 de miliarde de dolari – începând cu 2022.
”Ucraina pierde teritoriu în cel mai rapid ritm de la începutul războiului”
Dar Kievul pierde, indiferent cine se va afla la Casa Albă în ianuarie 2025. Potrivit Responsible Statecraft, Washingtonul începe să realizeze acest lucru, la fel ca și Europa. Pe scurt, rezultatul alegerilor prezidențiale nu poate schimba situația frontului ucrainean. ”Ofensiva rusă continuă să distrugă liniile defensive ale Ucrainei din Donețk”, precizează Daniel DePetris, editorialist Chicago Tribune.
 
 
Pentru Jennifer Kavanagh, analist militar la Defense Priorities, ”Ucraina pierde teritoriu în cel mai rapid ritm de la începutul războiului, iar principala sa problemă este deficitul de trupe, nu lipsa de arme.”
 
În plus față de problemele de recrutare, Ucraina suferă din cauza numărului mare de victime, a moralului scăzut și, în prezent, a dezertării. Volodimir Zelenski a încercat să compenseze solicitând arme mai sofisticate, cu rază lungă de acțiune și capacitatea de a trage cu ele mai departe în Rusia, însă Satele Unite s-au opus și reprezintă factorul decisiv în această cerere.
 
Stat eșuat
„Indiferent cine va câștiga, următorul președinte american se va confrunta cu realități dure în Ucraina, care vor cere o schimbare față de politicile actuale ale lui Biden. Rușii sunt mult mai numeroși decât ucrainenii și produc mult mai mult material militar decât Ucraina și decât susținătorii săi occidentali”, subliniază George Beebe, directorul programului Grand Strategy al Quincy Institute. „Menținerea cursului actual ar fi o formulă pentru ca Ucraina să devină un stat eșuat, cu Europa aruncată în dezordine ca o consecință.”
 
Cel puțin, Trump și Harris ar trebui să fie suficient de alergici la politicile care ar putea intensifica războiul.
 
„Niciun președinte american, republican sau democrat, nu ar trebui să fie dornic să arunce zeci de miliarde de dolari pe an în cuptorul ucrainean”, spune John Gay, director al John Quincy Adams Society.