Analize și opinii

Radu Iliescu: ”Chiar nu vreți să vedeți că în România mai mult de jumătate din salariați muncesc pe salariul minim?”

Si totusi, repet, chiar nu vreti sa vedeti ca in Romania mai mult de jumatate din salariati muncesc pe salariul minim? Felicitari daca puteti vedea situatia la nivel macroeconomic, ca niste zei ai economiei, am cea mai sincera admiratie pentru cei care domina situatia de undeva din spatiul cosmic.



Spatiul cosmic al Romaniei, e de la sine inteles.. Dar, domnilor zei, n-ati putea cobora cu harzobul din cer pana la bugetul viermilor care traiesc pe salariul minim pe economie? Aveti idee cam ce copilarie are fiul unui cuplu care traieste cu mizeria asta organizata, pe care o numim cu ipocrizie salariul minimi pe economie?

In fapt, o existenta sub pragul minim al saraciei, ca despre asta vorbim, despre oameni care muncesc si continua sa ramana saraci. Despre oameni care aleg intre a plati incalzirea sau un pic de mancare. Nu va infioara statisticile despre saracia care s-a asternut peste tara de cand bugetul ne este facut de FMI? Nu va vine sa urlati cand auziti ca peste 50% din copiii acestei tari sunt in situatie de excludere sociala din cauza saraciei extreme? Stiti ca exista copii la oras care nu au parte de fructe? Ati avut vreodata in fata un elev care lesina de foame? Si voi sunteti cuprinsi de supercalifragilisme ideologice in legatura de usurarea mizeriei acestor nefericiti?

In Germania secolului XIX s-au dat legi care au facut protectie sociala. Nu le-au dat socialistii, nu le-a dat patronatul, nu le-a obtinut lupta sindicala. Le-a dat un batran conservator ale carui aere dictatoriale le-a inregistrat manualul de istorie: Otto von Bismark. Deci politicul, nu fantasma pietei libere. Nu vad de ce acuma ar fi diferit. O companie ca amazon.com, cel mai mare retailer, si-a mutat serviciile clienti in Romania. Au concediat occidentali care lucrau cu 2000 de euro si carora le ofereau toata aparatura pentru a angaja romani buni vorbitori de limbi straine, cu calculatoare si linii de internet proprii. Salarizarea? Sub 25% fata de occidentali. A scazut exigenta angajatorului? Nu. A scazut productivitatea angajatilor? Nu. A crescut un singur lucru: profitul. Afara de lege nimic nu ne va apara de profitorii astia.

Autor: Radu Iliescu

Sursa: Radu Iliescu

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Un singur amendament, nu 50% ci 20-25% muncesc pe salariul minim.
    In rest, autorul are perfecta dreptate.
    Din pacate, in Romania, cand unul vede ca un lucrator la curatenie in mall (anagajat pe salariul minim) aduna mancarea de pe mese ca sa poata manca si sa poata pune ceva pe masa copiilor de acasa, cere concedierea amaratului.
    Asteptam multe, de la politic, de la piata libera, dar cand ceea ce se cheama “oameni”, “semenii nostri” au astfel de reactii, realizam ca asteptarile noastre sunt directionate gresit.