Sunt tot felul de lucruri in jurul nostru pentru care nu cunoastem nume sau nu avem cuvinte potrivite. Ai invatat doar un alfabet de 26 de litere. Tribul Pirahã are mai putin de 300 de membrii, ciudatenia acestui trib este lexicul. Practic acesti oameni nu au denumiri pentru culori, nu au cifre, nu au forme de trecut ale verbelor si nu au cuvinte pentru a subordona lucrurile sau actiunile (si / sau / ori/ numai / doar / nici etc). Din punct de vedere al intelectului nu sunt inferiori celorlalti oameni, numai ca aceasta omisiune din limbajul lor ii face sa fie incapabili sa poata retine numarul de baterii care se afla pe o masa si orice alte lucruri care noua ne par extrem de simple legate de numere si cantitate. Astfel de concepte pentru ei sunt literalmente invizibile. Clifford Pickover in cartea Sex, Drugs, Einstein, & Elves, explica rolul important al vocabularului in ordonarea gandurilor si a dezvoltarii perceptiei.
Manipularea discreta asupra societatii si individului se realizeaza cel mai bine prin omisiune, omisiune care va avea rolul unei conditionari invizibile. Cand interzici un lucru, il conditionezi – deja i-ai acordat atentie prin faptul ca il numesti si il nominalizezi – devine real – oamenii il vor constientiza ca negativ sau pozitiv. Deja ai format doua tabere. Deci cea mai puternica conditionare ramane tot omisiunea.
Astfel o populatie careia ii lipseste cultura, o populatie care foloseste un vocabularul limitat cu termeni limitati ce activeaza doar in sfera banalei vieti cotidiene (vezi americanii) va fi incapabila de a gandii in anumiti parametrii si a privii in anumite directii ; va fi incapabila sa uneasca punctele. Cati oameni nu iau anumite fenome ca axiomatice si nici macar nu incerca sa-si puna vreodata itnrebarea daca este bine, rau sau macar normal sa fie asa ? Prin lipsa unui vocabular care sa defineasca niste termeni si procese economice un om nu poate intelege si comunica nimic din domeniul respectiv decat prin comparatii si fabule. Priviti aici unde duce lipsa acuta a vocabularului si a logicii ; exemplul este extrem dar cazuri mai putin severe intalnim la 90% din populatie care se lasa exploatata si nici nu intelege procesul prin care se intampla si nici cum sa iasa din cercul vicios.
Atata vreme cat noi oamenii nu stim ca specie exact de unde venim – nu avem de unde sa stim incotro ar fi bine sa mergem – acceptam orice religie (Boaz), orice regim politic si economic (Joachin) – in absenta adevarului suprem in sistem apar legile ca motive de justificare a exploatarii. Ajungem exact la miezul problemei : cine are raspunsul sau macar cine este constient de intrebare ii poate manipula foarte usor pe ceilalati semeni care traiesc transa colectiva a realitatii cotidiene superficiale.
Eliberarea Mintii
Sistemul si societatea isi pun amprenta subtila asupra mintilor tuturor oamenilor. Conditionarile subtile isi fac aparitia, imitatia pentru apartenenta la grup devine cheia socializarii. Deciziile oamenilor sunt defapt reflexii ale influentelor exterioare – foarte putini oameni aleg in viata sa faca ce vor si simt ei exclusiv – majoritatea prind din zbor idealuri si arhetipuri – surogaturi – pe care le imita. Oamenii au fost adusi sa nu mai aiba o viata – ci un stil de viata (noua himera care a inlocuit visul american).
Majoritatea oamenilor nu conştientizează sistemul (bun sau rau) şi nu vor sa-l inteleaga, ei doar încearcă să-şi găsească locul in acesta, fără să fie conştienţi că astfel contribuie la perpetuarea sistemului. Lumea intotdeauna a fost impartita intre cei manipulati si manipulatori, intre cei care muncesc si cei care profita de munca primilor. Oamenii au ajuns sa traiesca in eternul maine sacrficand prezentul spre beneficiul baietilor destepti , guvernelor si corporatiilor care gandesc cum sa-ti faca tie munca mai rentabila, in timp ce tu muncesti fericit pe bani care iti sunt impozitati mai tarziu.
Libertatea
Deci, da – nu esti liber doar ai senzatia ca esti liber si asta special ca sa nu te revolti direct impotriva lor. In Europa a ajuns o normalitate ca impozitele, asigurile si VAT-ul sa iti manance 60~70% din salariu, iar pretul caselor sa salte ca o racheta – dar aceasta este noua normalitate si securitate. “Normalul” este dictat din ce in ce mai mult de societatea de consum, iar noile generatii sunt din ce in ce mai dependente de sistem si din ce in ce mai dezinteresate de insemnatatea lucrurilor si consecintele lor.
Majoritatea sistemelor de organizare sociala sunt un dezastru, iar fiecare individ se concentreaza pe raza sa de libertate ; libertate care a devenit echivalentul “de a face ce vrei in limita posbilitatilor materiale -un paradox” – placerea a devenit sensul existentei. Goethe afirma ca nimeni nu este mai captiv decat cei care cred ca sunt liberi – cata dreptate avea.
Fiecare se autoexclude din multe categorii de manifestare gresita si totusi facem parte din ele. Acum ai sa ma intrebi cum poti sa scapi – eternul “ce-i de facut” – in primul am sa arunc cu vopsea pe gratiile invizibile ale inchisorii mentale in care sistemul ti-a intemnitat constiinta. Apoi sa-ti arat cine sunt gardienii acestei puscarii globale de matase in care ne jertfim zece ore pe zi zilnic. Mai intai trebuie sa stii raspunsul intrebarilor de baza – raspunsuri pe care nu le ai inca sau crezi fals ca le stii :
- Cu cine ne luptam
- Cine esti
- Scopul oamenilor si omenirii
Restul intrebarilor si raspunsurilor sunt detalii ! Esenta sta in relevarea secretului intrebarilor de baza de mai sus. Informatia adevarata este o arma, informatia falsa este distragerea atentiei sau manipulare.
Adauga comentariu