Analize și opinii

PSD se ia de gît cu Binomul

Fierbe netul și Facebook-ul dă în flăcări, site-urile uruie și blogurile urlă. Toată armata de aplaudaci și susținători ai președintelui Iohannis și, mai ales, ai controlului său asupra Parchetului, DNA-ului, SRI-ului și, implicit, asupra justiției țipă de parcă ar fi fost loviți cu pumnalul în inimă. Nu-i destul că președintele a pierdut DGIPI! Acum se conturează scoaterea sa și din celelalte.



Prea au fost băsiștii, macoviștii, teleghidații și corporatiștii fericiți după victoria lor în scandalul declanșat la adoptarea Ordonanței 13. Ministrul Iordache și-a înghițit-o cu scaun cu tot. Dar războiul nu s-a terminat. Dimpotrivă. Sunt actualele legi privitoare la Justiție cele mai potrivite? Pentru președintele României, fără îndoială, sunt ideale. Mălăeț și fără strategie, el ține sub control domeniile cele mai importante din societate. SRI-ul, DNA-ul, CSM-ul, CSAT-ul și, indirect, alte cîteva pîrghii cu care poate strînge cu ușa și chiar dărîma orice partid sau politician, toate se supun ca femeia de serviciu. Dovada că așa este stă în felul în care Traian Băsescu a controlat totul, de la SRI la SIE, de la DNA la CNA și CSAT, de la ANI la CSM.

De fațadă, România juca rolul de stat democratic, iar în culise, Traian Băsescu, prin cele cîteva instituții de forță sau de blocaj, conducea autoritar România. Și demola orice, pe oricine și comanda în stil totalitar. Era bine așa? Pentru toată gașca lui de suporteri, admiratori, profitori și servanți era minunat. Această liotă de aplaudaci a sperat că echilibrul va rămîne la fel cîtă vreme aceleași pârghii l-au adus pe Klaus Iohannis la putere. S-a conservat mecanismul, se conservă și practicile!

Din acest punct de vedere, prăbușirea lui Florian Coldea poate fi socotită și o victorie pentru Klaus Iohannis, dar și o mare înfrîngere. Președintele României, o putere excesivă, chiar nebună în mandatul lui Traian Băsescu, este pe cale de a fi limitat în atribuții și obligat să devină un actor cu valențe simbolice și cu o putere serios pusă la îndoială.

Face parte din firea lucrurilor! Excesele prostești din vremea marinarului au stimulat preocupări și inițiative pentru limitarea atribuțiilor folosite abuziv. Iar PSD-ul, pus la zid cu Ordonanța 13, a fost obligat să se apere și să caute soluții. S-ar fi întîmplat toate acestea dacă Traian Băsescu și Klaus Iohannis n-ar fi avut preferați la Parchetul General, la DNA, la CSM și mai știu eu pe unde? Nu prea cred.

Iată că acum, după ce s-au distrat la butoane și după ce „i-au făcut“ pe mulți dintre cei care îi incomodau, ministrul Justiției le face o surpriză. O ia pe calea procedurilor legale și propune niște modificări care încurcă teribil toată armata aciuată sub umbrela atribuțiilor prezidențiale. Toată puterea cu care președintele României juca tontoroiul deasupra instituțiilor și arăta cu degetul spre cei care trebuie eliminați, adică dirijorul campaniei anticorupție, se poate topi ca lumînarea.

Tristețe mare. Cu aceste propuneri transformate în prevederi legale, România poate provoca un șoc tot în România. Statul este obligat să se îndrepte împotriva magistratului care a comis abuzuri generatoare de prejudicii, nu orice drucăr sau popîndău fără experiență pescuit din provincie poate fi promovat la DNA sau la Parchetul General pentru a lua gîtul la ordin. Nu orice judecător voluntar poate accede în posturi importante, nu orice procuror poate deveni călău de politicieni.
Legile Justiției, croite după mintea Monicăi Macovei sau a lui Traian Băsescu, se află în fața primei tentative importante de revizuire. Efectul adoptării ar fi o echilibrare a puterilor, o limitare a puterii de control, comandă și baricadă a președintelui.

Hazul este total. Toți adversarii de moarte ai PSD-ului, foștii anticomuniști de profesie, au ieșit la rampă și anunță proteste. Cum să rămînă Kovesi fără proptea, cum să coordoneze Ministerul Justiției Corpul de Control sau să se implice în numirea procurorului general sau a șefului DNA? Ce dacă atribute similare există și-n alte țări democratice, inclusiv în SUA?
Cîtă vreme ministrul Justiției este susținut de PSD, el trebuie legat de mîini și de picioare. Cînd o fi omul președintelui, vom mai vedea. Atunci sunt valabile toate ideile și inepțiile Monicăi Macovei. Pînă atunci, jos cu ministrul pus de PSD și huo la orice modificare de lege, indiferent că este logică sau nu.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul