Acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de «Gândul». Președintele Academiei crede că festivalul Untold ține de anularea culturii, iar efectele sale nocive pentru tineri se vor vedea și mai mult în viitor.
„Untold ține de anularea culturii după părerea mea. Tinerii gustă și iubesc ceea ce li se oferă. Deci, noi ne-am străduit să le oferim în ultimele decenii un anumit tip de muzică, un anumit fel de joc de scenă, anumite tipuri de lumini, cu scântei care pot lua foc și așa mai departe.
Pe de altă parte, în ultimii ani a apărut și povestea asta cu diferența de gen, cu posibilitatea de a alege sexul copilului pe la 11, 12, 20 de ani (…)
Deci, toate aceste lucruri amestecate și bombardate pe un fond lipsă, pe un fond de cultură generală și de viață lipsă, au devenit un cocktail exploziv. Generațiile astea n-au mai avut timp să asculte poveștile bunicilor. Poate bunicii nici n-au mai fost, sau au fost prea ocupați, părinții au fost plecați mulți dintre ei…
Sunt generații care au prins din zbor un calup de viață și pentru ei viața este asta, dar festivalul în sine, după părerea mea, produce foarte mult rău și răul se va vedea în câțiva ani, poate într-un deceniu, dar, eu cred, din păcate, că mai repede, rău răsfrânt în idealurile acestor tineri…
Aud că nu mai doresc să studieze, nu medicina sau ingineria, cum voiau părinții noștri odinioară, și noi ne revoltam și făceam istorie sau cine știe ce, educație fizică, nu! Nu mai vor să studieze de la o anumită vârstă în sus, trăiesc o viață paralelă…
Las deoparte faptul că unii se droghează, pentru că asta este altceva și ar presupune o discuție specială. În istoria omenirii totdeauna au fost nevoie, unii au simțit nevoia și de anumite droguri, numai că drogurile respective erau lejere, temporare, conduceau la bine până la urmă, nu erau neapărat de rău. Drogurile astea care sunt acum, sunt multe dintre ele fatale, sunt mortale, ne aduc greu și rău, iar festivalurile acestea sunt, din păcate, un prilej de răspândire a drogurilor, de răspândire a acelora care se numesc acum ‘dealeri’, și muzica e o trăire, cumva rebelă complet, care te scoate din fire.
Uitați-vă în acest an, acum, în curând, începe festivalul internațional ‹George Enescu›. Am citit un comentariu de la Viena, paradoxal, de la un specialist în muzică, ne zicea că e de departe cea mai importantă manifestație muzicală serioasă din ultimii ani… E, câți tineri care au participat la ‹Untold› s-ar putea duce să asculte, nu o simfonie în întregime, nu un concert în întregime, măcar câteva partituri. Nu! Știți de ce? Pentru asta e nevoie de o obișnuire a urechii cu muzica serioasă, ori urechea lor e obișnuită cu zgomotele acestea”, a declarat președintele Academiei Române.
Adauga comentariu