Partidul Național Liberal, cel mai vechi și mai reprezentativ partid istoric din România ne anunță de vreo cinci ani că este în moarte clinică și nu-l crede nimeni. Oamenii de acolo au tot dat semnalele că partidul e pe ducă, dar nimeni nu vrea să creadă că partidul lui Brătianu o să dispară, așa că PNL se menține din inerție la 20%.
După destrămarea USL și plecarea lui Crin Antonescu, PNL și-a pierdut identitatea. Pentru moment, unirea cu PDL părea câștigătoare din punct de vedere electoral, totul culminând cu alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte.
Marea problemă a fost că Iohannis nu era PNL, nici măcar PDL nu era. A fost un candidat parașutat acolo. Deși victoria la prezidențiale trebuia să unească partidul și să-i alinieze structurile în spatele liderului, acest lucu nu s-a întâmplat. Vechii susținători ai PNL au fost dezamagiți de Iohannis, mai ales când Iohannis a ales să-l numească premier pe Cioloș și nu pe cineva din PNL.
Un alt caz în care PNL s-a împușcat în picior a fost cel al alegerilor locale din 2016. Atunci, PNL l-a avut candidat pe Ludovic Orban, apoi pe Marian Munteanu, alt candidat de împrumut, și în final pe Cătălin Predoiu. Bineînțeles că și cu această ocazie partidul a pierdut.
Acum, la europarlamentare, PNL vine din nou cu oameni din afara partidului. Rareș Bogdan este cap de listă, iar Siegfrid Mureșan ocupă locul 3. Acești doi oameni nu reprezintă PNL, sunt doar două construcții care, deși aduc voturi distrug partidul. Ce motivație mai poate avea un simplu membru de partid să tragă în această campanie electorală pentru doi oameni care au venit la PNL doar în vizită?
Presa și partidul
Legătura indisolubilă între presă și politică pare să depășească bunul simț în România. Fiecare om are parti-pris-uri, chiar și jurnaliștii, dar de la favoriza la interviu un anumit candidat până la a te înscrie în partidul lui drept recompensă, e cale lungă.
Cazul lui Rareș Bogdan este strigător la cer și îngroapă deontologia jurnalistică la doi metri sub pământ, dar nu este singular. Să ne amintim de echidistantul Robert Turcescu care a moderat dezbaterea prezidențială Băsescu – Geoană și care mai apoi a devenit deputat pe listele PMP. Sau de Mădălina Pușcalău, care a moderat dezbaterea Iohannis – Ponta și apoi a devenit purtătoare de cuvânt la Cotroceni.
Acum, Rareș Bogdan s-a folosit de calitatea de moderator al unei emisiuni pentru a pune la dispoziția PNL o tribună de unde să-și strige ofurile, iar acest lucru a fost răsplătit cu primul loc pe lista de europarlamentare. Trecând peste grotescul situației, trebuie spus că PNL se vinde ieftin, foarte ieftin.
Autor: Alexandru David
Adauga comentariu