Pentru bună măsură, pentru echilibru emoțional, pentru bună cumpănire informațională și în general pentru menținerea unui nivel de normalitate și detașare sanatos în viața noastră în perioada ce vine, ar trebui să nu uităm un lucru esențial:
Ne aflăm în plină campanie electorală, ne aflăm aproape de vârful unui nou val propagandistic și ne confruntăm cu aceeași combinație toxică între structurile mass-media de propagandă turate la maximum, amplificate de retelele sociale, la care se adaugă într-o manieră inconștientă, o mulțime de cetățeni care au cele mai bune intenții dar practic, lasandu-se anternati in aceste valuri, contribuie la crearea unui climat toxic anti-liberal și antidemocratic care va avea efecte sociale negative profunde pe termen mediu si lung.
Ar trebui să avem de acum experiența și să recunoaștem instrumentele si canalele si platformele de manufacturare a acestor efecte de ură, divizare, polarizare și stigmatizare pe care le vedem rostogolite și inflamate zilele acestea.
Ar trebui să ne fie de acum déjà vu ieșirile instrumentate isteric la adresa pericolelor pretinse pe care le-ar reprezenta concetățenii noștri care au opțiuni, opinii sau orientări diferite cu privire la diferite aspecte ale vieții publice. Temele, sabloanele, tipologiile si retorica ar trebui sa ne fie familare si sa ne sune de acum suspicios.
În ceea ce privește interesele: Ar trebui să recunoaștem că ne aflăm în fața aceluiași bloc și rețea de interese care au promovat și celelalte valuri majore în ultimii ani, cu aceeași intensitate, și cu aceeași nonșalanță față de adevăr, bun simț sau coroziunea socială și distrugerea țesutului public pe care o aduc societății românești.
Rămași la mijloc, cetățenii sunt atâțați între ei să se demaște și eticheteze, să se împroaște cu noroi propagandistic și ideologic, să se dispretuiască reciproc, până la loc comandă.
Să nu ne amăgim ca e vorba de ceva superficial ce va trece ca si celelalte valuri, fie ele medicale, fie belicoase: Această practică, perfecționată în laboratoarele de propagandă și amplificată exponențial de utilizarea rețelelor sociale pentru mobilizarea inconștientă a cetățenilor într-o mecanică deliberat divizivă si conflictuală, instrumentată politic sau monetizată, este practic sfârșitul democrației.
După fiecare astfel de nou val în care o parte a cetățenilor este ațâțată împotriva celorlalți, în care o parte a cetățenilor este dezumanizată, stigmatizată, infierată și amenințată cu penalități politice, sociale, legale, sau chiar cu retragerea unor drepturi constituționale, facem un nou pas inainte in directia sfârșitului oricărei forme de democrație: deliberativă, reprezentativă sau liberală.
Iar acest sfarsit e mult mai aproape decat credem.
Autor: Paul Dragos Aligica
Adauga comentariu