Analize și opinii

Patrick André de Hillerin: “Sunteți victima propriilor aplauze”

Era previzibil, după lovitura de stat constituțională din 6 decembrie 2024 (explicații, dacă nu le-ați citit, asupra definiției găsiți aici: https://bit.ly/4iibo5o ), că printre primele victime ale dictaturii ce înmugurește în spațiul carpato-danubiano-pontic vor fi tocmai focile aplaudace care s-au grăbit să se bucure de măsura ilegală a anulării alegerilor cum s-au grăbit, ulterior, să aplaude și restul măsurilor luate de către guvern în OUG nr. 1/2025 sau măsurile AEP instituite prin HAEP nr. 9 și 11 din 2025.
Era previzibil tocmai pentru că nu doar au fost de acord cu respectivele măsuri, în timp ce alții le contestau, dar le-au și aplaudat, după cum am amintit. Nu sunt singurul care le-a spus respectivilor, direct sau în materiale publice, că, dat fiind acest comportament, măsurile abuzive se vor îndrepta, într-o eventuală dată viitoare, chiar împotriva lor, ei fiind cei care au încuviințat, aprobat, lăudat.
Suntem, deja, în acest moment. USR s-a trezit că pică victimă propriilor aplauze și urale. Conform unor hotărâri BEC, nici USR ca partid și nici membrii săi care dețin funcții publice nu pot să-i facă publicitate electorală lui Nicușor Dan.
Dar nu numai membrii USR au fost loviți, ci și judecătorul Dănileț, fostul premier Adrian Năstase, ministrul Sebastian Burduja și mulți-mulți alții. Nu toți pentru că îl promovau pe Nicușor Dan, ci pentru că promovau candidați, diverși.
Practic, prin interpretarea pe care o dă BEC noilor prevederi legale, candidații la președinție pot fi promovați doar prin materiale care au toate înscrisurile impuse de lege, doar de către membrii propriilor partide sau ai alianțelor care îi susține în alegeri. Persoanele fizice neafiliate politic oficial (cazul lui Dănileț, al lui Adrian Năstase și al multora mai puțin cunoscuți) nu pot face promovare politică de capul lor în mod repetat. Adică nu pot publica mai multe texte, fotografii sau video în care să susțină un anume candidat, pentru că asta îi transformă în actori politici, ceea ce transformă materialele lor în materiale de propagandă electorală, care se supun altor reguli și tot așa.
Mai există câteva prevederi legale la care încă nu s-a ajuns, dar care este posibil să explodeze în curând, dat fiind modul în care se duce campania asta, mai mult prin plângeri și reclamații la BEC.
Conform legii finanțării partidelor și a campaniilor electorale și conform legii pentru alegerea președintelui României, pe care le întărește OUG 1/2025 și ni le reamintește HAEP nr. 11/2025 pentru aprobarea Ghidului finanțării campaniei electorale
la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, avem următoarele prevederi (voi cita din HAEP nr. 11/2025, ca fiind cel mai recent document, care le și sintetizează pe celelalte):
– articolul 8, alineatul 5) din HAEP 11/2025 spune că: „Nu se pot primi donații care au alt obiect decât sume de bani și nu pot fi acceptate servicii prestate cu titlu gratuit pentru finanțarea campaniei electorale, conform legii”;
– articolul 21, alineatul 3) din aceeași HAEP 11/2025 zice: „(2) Competitorii electorali nu pot produce materiale publicitare politice/materiale de propagandă electorală în regie proprie”.
– articolul 2, alineatul 1, litera e) din HAEP 9/2025 spune: „Art. 2. – (1) Indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio și de televiziune, precum și al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Președintele României din anu 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conțină următoarele informații: […] e) după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;”
– preambulul REGULAMENTULUI (UE) 2024/900 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică spune, la punctul (3): „Având în vedere că în mod normal publicitatea, inclusiv publicitatea politică, se furnizează în schimbul unei remunerații, care poate include și o prestație în natură, aceasta constituie o activitate de prestare de servicii în temeiul articolului 57 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)”.
Știu că ceea ce urmează poate părea foarte complicat, cum de altfel și este, dar urmăriți cu atenție:
1. Materialele de promovare/publicitate politică trebuie etichetate în conformitate cu prevederile articolelor 2 și 3 din HAEP 9/2025. Aceste prevederi includ publicarea CMF-ului și a altor informații.
2. Actorii politici nu pot publica, în campania electorală, decât materiale de promovare/publicitate politică astfel etichetate.
3. Materialele publicitare politice/de propagandă electorală nu pot fi produse în regie proprie de către competitorii politici (candidați sau partidele care îi susțin). Așadar, orice astfel de material, identificat ca atare prin elementele impuse de lege, trebuie realizat de către un terț în urma unui contract. Mai mult, materialul cu pricina nu poate fi gratuit. Chiar dacă ar cost 1 ban, adică 0,01 lei, el trebuie contractat și facturat.
4. Actorii politici pot publica materiale publicitare politice/de propagandă electorală în mod gratuit, ca parte a procedurilor interne (regulamentul UE 900/2024) dar asta înseamnă că trebuie să fie parte din echipa (politică și nu numai) competitorului politic.
5. Cum publicitatea politică este considerată o activitate de prestare de servicii, cei care nu sunt actori politici nu pot publica materiale de publicitate politică decât contra cost, fiindcă nu pot presta servicii cu titlu gratuit pentru campania electorală a unui competitor. De exemplu, dacă nu sunteți membru PNL, PSD sau UDMR nu puteți publica un material publicitar politic (care să conțină CMF etc.) al candidatului Crin Antonescu decât dacă sunteți plătit pentru a publica respectivul material. În cazul lui Nicușor Dan, care este candidat independent, fără a exista o alianță politică formală, înregistrată în mod legal la BEC, materiale publicitare în favoarea sa nu pot publica gratuit decât membrii echipei sale. În cazul oricui altcuiva trebuie să existe un contract de publicare, a cărui sumă nu poate fi 0 (zero). De asemeni, membrii POT și partidul în sine nu pot publica materiale publicitare pentru candidatul George Simion, pentru că nu există o alianță electorală care să sprijine candidatura lui Simion din care să facă parte și POT sau oricare alt partid. Doar membrii AUR pot publica în mod gratuit materiale publicitare pentru George Simion sau cei care sunt plătiți pentru a publica astfel de materiale.
6. Cei care sunt plătiți pentru a publica materiale publicitare pentru un candidat trebuie să precizeze că respectivele materiale fac obiectul unei promovări electorale plătite.
Ceea ce pățesc astăzi membrii USR și foarte mulți alții, dintre care o vastă majoritate au aprobat și aplaudat atât lovitura de stat constituțională din 6 decembrie 2024 cât și măsurile legislative și reglementările abuzive și incoerente luate după aceea nu sunt decât urmările previzibile ale acestor măsuri.
Dar membrii USR nu doar că nu au protestat în momentul adoptării OUG 1/2025, a HAEP 9 și 11/2025, ci le-au considerat benefice și menite a ne scăpa de interferențele nedovedite ale unui actor statal despre a cărui existență, de asemeni nu există probe nici măcar vagi.
Mai mult, USR s-a aflat în prima linie a celor care cereau măsuri și mai drastice, precum dreptul ANCOM de a lua măsuri imediate în mediul online. Bine că măcar asta nu s-a mia întâmplat, deși s-a făcut deja foarte mult rău.
Sunteți victima propriilor aplauze, v-ați cam luat singuri la palme.