Analize și opinii

Pariorul lui Dragnea – o ”sacses stori meid in America”

O poveste tristă, meid în Rumenia, așa cum se desprinde ea din presa ultimelor zile: un cetățean al patriei, gălățean, se zbate din greu să asigure familiei necăjite un viitor în frămîntata noastră țară, mănată de politicieni. Pentru asta, nu ezită să iasă în stradă la protestele din seria #rezist și să-și strige nemulțumirile. Un an mai tîrziu, pierde un pariu cu un lider al puterii putred și corupt și ține să-și onoreze cuvîntul. Azi, aflăm tot din presă că omul a cedat sufletește și a decis să plece în bejenie, cu familie cu tot. Încă o tăietură pe răbojul pierderilor de suflete nobile românești.



Chiar așa să fi stat lucrurile, oare, în realitate? Că unele chestii nu se prea leagă.

Gălățeanul Bogdan Lungu, prezentat ca taximetrist șomer, a impresionat o țară întreagă după ce a arătat ce înseamnă onoare de moldovean: a pierdut un pariu cu Liviu Dragnea pe o ladă de bere și l-a onorat fără ezitări. Din toată sărăcia, a urcat într-un microbuz, a făcut cîteva ore pînă la București, a cumpărat o navetă de bere și a cărat-o cocoșîndu-se preț de vreo două stații de mașină pînă la sediul PSD din Kiseleff, unde îl aștepta cîștigătorul pariului și o cohortă de ziariști. De ce nu o fi luat omul un taxi ca să nu își mai rupă mîinile, că unde au mers atîția bani cheltuiți cu pariul mai mergeau cîțiva lei?

E drept, dacă făcea așa, nu mai apucau cei de la recorder.ro, care l-au ”prins” la mare fix la descinderea în capitală și l-au urmat pas cu pas, să-l filmeze și să-l intervieveze pe distanța respectivă, că-n taxi e mai greu cu ditai camera, și se pierdeau bunătate de amănunte.

”L-am însoțit pe Bogdan Lungu pe parcursul întregii zile și am descoperit povestea românului simplu, exasperat de promisiunile politicienilor. Bogdan Lungu are 42 de ani, lucrează ca taximetrist, locuiește cu chirie împreună cu soția și cei doi copii și se gândește tot mai des dacă mai are rost să rămână în această țară” scriau cei de la recorder.ro, pe siteul propriul. (Atenție la ultima propoziție!)

Imaginile aveau să țină, ce-i drept, afișul televiziunilor ore-n șir.

Gălățeanul a refuzat să mănînce din micii lui Dragnea, i-a zis vreo două în față, legat de felul cum a condus țara, apoi a plecat, demn, de la locul faptei.

Cîteva zile mai tîrziu, adică azi, aveam să aflăm că a plecat și din țară, cu destinația SUA. De fapt, el anunțase asta încă de la întîlnirea cu liderul PSD, lucru care nu a împiedicat unele organe de presă să prezinte lucrurile ca și cum a luat decizia, scîrbit, abia după respectiva întrevedere.

”Dragnea a reusit sa-l faca sa emigreze pe singurul roman obisnuit cu care a stat de vorba” titrează, mare, spre exemplu, siteul aktual24.ro.

Ciudat, însă, gălățeanul a avut un parcurs cu totul neobișnuit în ultimul an, oarecum în contradicție cu imaginea de tefelist scos din răbdări și de șomer fără un chior în buzunar. De fapt, însăși conceptul #rezist intră în contradicție cu plecarea din țară a lui Lungu, dar să nu fim exagerat de malițioși.

Despre Lungu nu prea apar amănunte nici măcar în presa locală.

Cu excepția faptului că a participat, alături de alte cîteva zeci de gălățeni, la protestele de stradă din iarna anului trecut, alături de fiul său, micuțul Codrin.

Un șomer și copilul său, sub spectrul sărăciei și al lipsurilor.

Căci iată ce scria ”Antidotul” din Galați:

”Codrin nu înțelege acum ce înseamnă: „PSD, ciuma roșie!” dar o simte cumva în toată ființa lui. O simte atunci cînd grădinița la care se duce arată jalnic, o va simți și cînd școala din cartierul în care locuiește va fi continuu subfinanțată. 

O mai simte cînd va merge cu un autobuz vechi, sau cumpărat la SH, în loc de unul nou. În trotuarele găurite. În parcurile și locurile de joacă părăsite sau jegoase. Sau lipsă. În lipsa vacanțelor. În faptul că tatăl său nu are un loc de muncă. O simte cumva, deși repet el încă nu înțelege, în întîmplarea că bugetul de investiții a fost insuficient sau prost pritocit ani de-a rîndul”.

Alte informații nu prea mai sunt.

Contul de Facebook al gălățeanului, însă, spune multe povești, asezonate cu o foarte bogată colecție de imagini.

Ce aflăm noi de aici?

Că taximetristul fără serviciu era, de fapt, un soi de globe-trotter relaxat.

Bunăoară, pe 9 aprilie anul trecut încă era la Galați.

Pe 21, însă, pleca spre Viena, cu destinația Polonia și Suedia, nu e clar de ce.

Pe 30 aprilie era la Gdansk, în Polonia, și poza de zor frumusețile orașului.

Din Polonia, pe 10 iunie pleacă spre Bergen, Norvegia.

20 iunie îl găsește pe insula scandinavă Svalbard, nu foarte departe de Polul Nord.

Cîteva săptămîni mai tîrziu, revine la Galați, iar pe 11 august ajunge într-o minunată vacanță pe litoral, conform contului de Facebook al soției, Dana Lungu.

Pe 11 septembrie, aflăm că cei mici încep școala, respectiv grădinița.

După care, surpriză: pe 18 noiembrie, aflăm că Bogdan și Dana au ajuns în SUA, la New York, fiind prima zi acolo.

Încă mai interesant, a doua zi aflăm că e prima zi de serviciu a lui Bogdan în America, în calitate de șofer pe o mașină de transport de mobilă a companiei Roadway Moving, care acoperă Manhattan, Queens și Brooklyn, adică zonele selecte ale orașului.

 

Noul ”taxi” newyorkez al lui Bogdan

Din acel moment, urmează o sarabandă de zeci de fotografii din cele mai frumoase locuri din New York, de la Empire State Building, Central Park, Times Square și Broadway pînă la baruri și restaurante (inclusiv celebru Hooters of Manhattan, unde a pozat și postat, mîndru, și nota de plată).

Brooklyn Bridge, văzut de Bogdan din interiorul unui superb Audi A4 din 2017

Frumusețile Americii, surprinse de Bogdan

Seria americană se încheie pe 30 aprilie, cu o scurtă revenire în România și, după cum rezultă din postări, o escală pe litoral în minivacanța de 1 mai.

A doua zi se producea de acum celebrul pariu cu Dragnea, iar pe 7 mai gălățeanul venea la București cu lada de bere, amînîndu-și special, cu deloc neglijabile costuri, zborul spre NY.

După alte patru zile, el părăsea România, revenind în SUA, țara unde a stat în ultima jumătate de an după ce vizitase jumătate din Europa, și unde și-a găsit serviciu în a doua zi de ședere.

Și uite așa, povestea tristă, meid in Rumenia, s-a transformat într-o americhen săcses stori, în aplauzele a sute și mii de feisbucari și haștagirezistieni entuziasmați.

Neam cu resurse nebănuite, una peste alta.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: InPolitics

 

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu