La alegerile din 4 noiembrie republicanii au câștigat patru locuri în Senatul SUA. Unul dintre acestea a fost obținut de dl. Moreno care a câștigat în fața senatorului democrat Brown care a condus și încă conduce comisia senatorială pentru reglementare a sistemului financiar etc. Senatorul Brown a fost unul dintre cei mai woke membrii ai Senatului SUA, după cum reiese din istoricul votului acestuia în chestiuni precum așa zisele drepturi LGBT etc. Ca membru al Congresului, dl. Brown a fost considerat cel mai de stânga deputat american iar pozițiile sale politice nu au devenit mai moderate o dată cu promovarea în Senat. Dar dl. Brown nu a pierdut alegerile din pricina susținerii LGBT sau pentru că a criticat dreptul cetățenilor american de a purta arme etc ci pentru că, în calitate de președinte al comisiei senatoriale pentru reglementare bancară, a dorit reglementarea criptomonedelor folosind pretextul uzual, anume că acestea sunt utilizate pentru finanțarea terorismului. Băncile sunt responsabile pentru +/- 80% din expansiunea monetară în condițiile unor dobânzi real negative, este deci firesc ca guvernele în conivență cu marile bănci să terorizeze populația astfel încât aceasta să fie nevoită să-și irosească banii ținându-i în bănci. Dl. Brown și-a petrecut întreaga carieră în slujba marxismului postmodern – adică în slujba ideologiei woke – exacerbând și creând falii artificiale în societatea americană doar pentru a pierde alegerile atunci când s-a abătut de la ideologie. Dacă dl. Brown ar fi fost un marxist de mai bună calitate ar fi știut că, dacă poate oprima până dincolo de exasperare majorități largi ale votanților – vezi situația descrisă mai sus a sistemului bancar la care este forțată să participe marea majoritate a populației – a enerva, chiar marginal, o minoritate unită în jurul unui interes particular poate fi extrem de periculos. Așa zișii investitori Bitcoin au înțeles rapid că dl. Brown se pregătește să distrugă criptomonezile folosind pretexte transparente și mecanisme deja rodate, utilizate în trecut pentru a-i răpi majorității confidențialitatea comunicațiilor ca și cea financiară, libertatea cuvântului dar și cea financiară etc. Ca urmare posesorii de criptomonede – în special Bitcoin – au reacționat extrem de virulent subvenționând campania contracandidatului domnului Brown, republicanul Moreno, cu peste 40 de milioane de dolari, această campanie intrând astfel în istoria alegerilor americane ca fiind cea mai costisitoare campanie publicitară pentru o poziție de senator SUA. Impulsionați de discursul domnului Trump la convenția Partidului Libertarian dar mai ales de declarația acestuia – cu ocazia Conferinței Bitcoin/Nashville – referitoare la o ”rezervă națională strategică de bitcoin” (sic) oamenii având interese în zona Bitcoin au pariat pe dl. Trump și pe Partidul Republican colectând mai bine de 245 de milioane de dolari pentru a-și promova favoriții în alegerile americane abia încheiate.
Dată fiind victoria decisivă a Partidului Republican, Bitcoin a crescut la maxime istorice absolute, oscilând în jurul valorii de 89.000 dolari crescând mai bine de 20.000 dolari din ziua alegerilor americane, investiția în alegerile americane dovedindu-se astfel extrem de profitabilă pentru investitori.
Acest text nu dorește să confirme tezele stângii, dimpotrivă acest autor consideră legitim și îndreptățit moral orice mod de a ne organiza împotriva statului pe care-l consideră a fi pur și simplu satanic – o bună aproximare a Răului scris cu majusculă. Scris din perspectivă austriacă, acest text dorește să ofere cititorilor nuanțele necesare pentru o mai bună înțelegere a ceea ce s-a întâmplat în SUA.
Aurul a crescut cu peste 30% în cursul ultimului an. A fost un an deosebit de bun pentru aur, argintul începuse, de asemenea, să crească (există de obicei un ecart de timp între creșterea prețului aurului și creșterea prețului argintului, aurul fiind mai sensibil în vreme ce panta creșterii prețului argintului este mai abruptă).
Creșterea prețului metalelor financiare este extrem de semnificativă pentru mersul economiei, oamenii se refugiază în aur atunci când nu au încredere în evoluția bursei. Deși indicii bursieri se află la maxime istorice, creșterea prețului aurului indică o erodare a încrederii investitorilor în evoluția randamentelor existând tot mai multe voci care să avertizeze asupra unei prăbușiri iminente nu doar a bursei ci și a întregii economii, anul 1929 fiind menționat ca termen de referință. Folosind diverse argumente analiștii bursei au adus argumente într-un sens sau într-altul, prăbușire economică spre recesiune/depresiune sau – în cel mai bun caz – o aterizare lină a economiei. Da, masa monetară M2 este în ușoară scădere după aprilie 2022 indicând o politică extrem de restrictivă a FED, astfel de politici fiind urmate întotdeauna de recesiuni. Pe de altă parte, în condițiile în care șomajul este practic zero, nu ar trebui să existe motive care să ne facă să ne gândim că urmează o recesiune. Desigur, șomajul este scriptic zero însă datele referitoare numărul locurilor de muncă creeate în economia americană sunt mereu revizuite în jos – fără publicitate – cu o dexteritate demnă de statistica URSS. Mai mult, economia americană pierde slujbe bine plătite în domenii productive în vreme ce produce slujbe prost plătite – cel mai adesea cu normă parțială – în sfera serviciilor. Da, indicele Buffett este la rândul lui la maxime istorice iar aceasta arată că bursa este supraevaluată, cel mai probabil urmând o contracție economică. Desigur, bursa este la maxime istorice, dar evoluțiile pozitive sunt concentrate în zona a 7 (șapte) companii în rest evoluțiile fiind adesea negative sau, în cel mai bun caz, modeste în vreme ce investiția în aur a fost mai profitabilă decât investiția în bursă. Da, indicele Buffett arată probleme în viitorul apropriat dar pe de altă parte restul lumii are probleme economice mult mai mari decât sunt în SUA, economia Europei este în picaj liber în vreme ce guvernul chinez a fost nevoit să lanseze programe de stimulare economică etc. Pe de altă parte prețul petrolului este jos în condiții de conflict în zona producătorilor majori din Orientul Mijlociu / Rusia ceea ce indică clar contracție economică.
Argumentele în favoarea unei relative stabilități economice, argumentele în favoarea unui dezastru economic iminent pot fi înșirate la practic la nesfârșit, mult dincolo de limitele impuse de economia acestui text. Austriecii au avertizat mereu în ultimii 30 de ani că – dată fiind expansiunea monetară – un ciclu economic a fost pornit iar ca urmare acesta nu poate decât să-și urmeze cursul. Dacă ne-a plăcut faza de expansiune economică nu avem decât să suferim contracția care va veni cu absolută certitudine. Dată fiind însă natura științei economice, aceasta nu poate oferi predicții cantitative ci doar estimări calitative ceea ce înseamă că deși știm că urmează o recesiune nu știm când aceasta va deveni realitate economică. Având în vedere evoluțiile prețului aurului, costul nesustenabil al refinanțării datoriei externe a SUA dar și randamentul titlurilor obligațiunilor de trezorerie care a devenit rigid în ciuda scăderii dobânzii de referință, autorul acestui text a observat practic un consens austriac – anume că o recesiune severă, cel puțin comparabilă cu cea începută în 1929, este iminentă.
Cu alte cuvinte, în perioada dinaintea alegerilor, era practic un consens între analiștii economici, cu toții credeau că nu se va putea evita o recesiune singura dezbatere fiind dacă urmează o prăbușire a economiei în stil 1929 sau o aterizare lină a acesteia cu observația că în zona austriacă exista consens asupra iminenței unui dezastru.
Și tocmai de aceea, alegerile americane mi-au fost aproape indiferente: știam că urmează o recesiune iar dacă aceasta ar fi avut loc în mandatul Trump stânga ar fi aruncat vina pe politicile economice în favoarea pieței libere cu care președintele Trump este asociat în mentalul colectiv. Recesiunea din 1929 a adus la putere un populist de stânga care a prelungit criza până în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, motiv pentru care aș fi preferat ca în momentul declanșării recesiunii la cârma SUA să fie stânga marxistă reprezentată de doamna Harris tocmai pentru a face posibilă apariția unui Milei american. Dl. Trump a făcut ceea ce știe mai bine să facă, a promis în stânga și în dreapta bunăstare instantanee, scutiri de impozite – deși deficitele bugetare sunt la maxime istorice etc. Desigur, dl. Trump are merite incontestabile, mai presus de toate a lansat discuția renunțării la impozitul direct pe salarii și revenirea la tradiția americană a finanțării guvernului SUA din tarife vamale ceea ce are potențialul să schimbe întru totul SUA, acestea intrând ireversibil pe calea libertății economice.
De la câștigarea alegerilor de către echipa Trump, aurul a pierdut spre 10% din ceea ce a câștigat în ultimul an, Bitcoin este la maxime istorice. Chiar și Tesla, cea mai woke dintre companiile woke, o firmă care trăiește de pe urma parazitării industriei de automobile, a cunoscut evoluții bursiere către maximul istoric.
Cu alte cuvinte capitaluri importante au migrat dinspre aur către active speculative precum Bitcoin în vreme ce bursa a continuat să crească. Dl. Trump a devenit astfel nu doar un Atlas al politicii ci și al economiei mondiale injectând încredere în piețe într-un moment în care consensul era inevitabilitatea unei recesiuni. Din nou subliniez că din punct de vedere austriac recesiunea este nu doar inevitabilă ci și necesară, aceasta având rolul de a curăța economia de investițiile făcute în perioada de expansiune monetară, cel mai probabil în defavoarea unor dezvoltări maligne precum Bitcoin sau Tesla.
Deși pe măsură ce trec zilele se conturează o administrație americană din ce în ce mai revoluționară, prea puțin dispusă la compromisuri cu elitele marxiste care controlează SUA, din punct de vedere economic alegerea domnului Trump are, până în momentul de față, un efect de oprire a alunecării spre recesiune, un efect de menținere a modelului economic keynesian, de oprire a imploziei acestuia, reprezentând implicit o amânare a scadenței exceselor economice provocate de politicile de stânga ale ultimilor administrații (inclusiv prima administrație Trump).
Exuberanța politică ca urmare a rezultatului alegerilor americane este de înțeles, o împărtășesc în cvasitotalitate, este o sărbătoare a libertății, mai ales a libertății cuvântului. Textul de mai sus se dorește a fi un avertisment împotriva exuberanței iraționale în economie, o reamintire a faptului că rațiunea și nu instinctele neîngrădite de judecată ar trebui să ne conducă în lumea economiei.
Autor: Ovidiu Tânjală
Adauga comentariu