Luni, în timpul unei conferințe de presă care a avut loc în Polonia, în apropierea graniței cu Ucraina, pe unde armata Kievului este alimentată permanent cu armament, secretarul Pentagonului, Lloyd Austin, a spus foarte limpede care este scopul strategic al SUA în Ucraina. El a declarat că Ucraina trebuie să rămână o țară suverană, democratică. Apoi: „Vrem să vedem că Rusia este slăbită până la punctul din care nu mai poate face ceea ce a făcut când a invadat Ucraina”. „Rusia a pierdut deja multe capabilități militare și multe trupe și vrem să-i aducem în punctul din care nu vor mai putea să înlocuiască repede aceste capabilități”, relatează The Washington Post. Cu alte cuvinte, secretarul Pentagonului arată că obiectivul SUA este de a crea o „mlaștină” ucraineana pentru a secătui resursele Rusiei, pentru a-i reduce influența globală și pentru a încerca chiar și o schimbare de regim la Moscova.
O zi mai târziu, ministrul rus de Externe a criticat extinderea NATO si a spus că nu este vorba decât despre intrarea unor teritorii „sub comandă americană”. „Au acceptat intrarea în NATO a Muntenegrului, Albaniei, Macedoniei de Nord. Cum pot să întărească astfel securitatea alianței Atlanticului de Nord, dacă este o alianță defensivă? Asta arată că extinderea NATO nu are nimic de-a face cu îndeplinirea scopurilor din tratat, ci că este o trecere a teritoriilor sub comandă americană, în încercarea de a perpetua aceeași lume unipolară”, a spus Serghei Lavrov, într-o intervenție avută marți, la televiziunea rusă.
Declarațiile lui Serghei Lavrov despre extinderea NATO au fost făcute în contextul demersurilor Finlandei și Suediei de a se alătura alianței și a renunța la neutralitate. Presa finlandeză notează că premierii Finlandei și Suediei urmează să se întâlnească la jumătatea lunii mai 2022, când vor exprima oficial intenția celor două state de a adera la NATO. La începutul lunii aprilie 2022, în timpul unei vizite la Stockholm, premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat că țara sa va depune candidatura pentru aderare nu în „câteva luni”, ci „săptămâni”.
„Mulți dintre noi suntem convinși că poziția reală a Ucrainei este decisă la Washington, Londra și în capitalele vestice. De aceea, analiștii noștri politici se întreabă de ce vorbim cu echipa lui Zelenski, în loc să vorbim cu americanii, să negociem cu ei, sa ajungem la un acord cu ei. Însă noi continuăm să negociem cu echipa Zelenski, iar aceste contacte vor continua”, a mai spus Lavrov. Ministrul rus a mai precizat că exista riscul izbucnirii unul război nuclear între Rusia și Vest, însă acest risc este augmentat în mod artificial în acest moment. „În esență, NATO este implicată într-un război prin procură cu Rusia și își înarmează interpușii. Război înseamnă război”.
Tot marți, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, le-a promis guvernanților de la Kiev că SUA „vor face absolut totul” pentru a se asigura că armata Ucrainei dispune de tot ce are nevoie pentru a face față trupelor ruse invadatoare. „Le spun prietenilor ucraineni: știm că povara apasă acum pe umerii voștri și știm, și trebuie să știți și voi, că vă susținem”.
Aflat la baza militară Ramstein din Germania, pentru o întâlnire a Grupului Consultativ pentru Apărarea Ucrainei, Lloyd Austin i-a dat o replica și ministrului Lavrov. „Zăngănitul armelor și retorica periculoasă nu ajută și nu vom intra în acest joc. Fanfaronada despre posibila folosire a armelor nucleare este periculoasă și nu ajută la nimic. Nimeni nu vrea un război nuclear și nimeni nu poate câștiga un asemenea război”, a mai spus șeful Pentagonului. O reacție similară a avut și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a spus că afirmațiile lui Lavrov despre armele nucleare „nu sunt constructive, nu ajută la nimic și nu sunt ceea ce o mare putere responsabila ar trebuie să facă în sfera publică”. „Nu există niciun motiv pentru ca actualul conflict din Ucraina să ajungă la acest nivel”, a mai spus Kirby.
Jurnalistul Glenn Greenwald a avertizat că Statele Unite trec prin cele mai periculoase momente din ultimele decenii. „Indiferent care ar fi viziunea voastră despre dimensiunea morală a acestui război, este greu să negăm că este cel mai periculos moment pentru politica externă americană din ultimele două decenii. În fiecare săptămână, implicarea SUA/NATO în război se intensifică, în timp ce Rusia avertizează cu războiul nuclear. Pentru ce”, a scris Greenwald. „Săptămânal, Biden anunță noi ajutoare masive, bani si arme pentru Ucraina. Implicarea NATO și SUA părea de neimaginat în urmă cu doar câteva săptămâni. Este un război prin interpuși în toată regula. Riscurile sunt incredibile. Pentru ce toate astea?”.
Cheltuielile militare făcute de statele lumii în 2021 au depășit, pentru prima dată în istorie, pragul de 2.000 de miliarde de dolari, cu Statele Unite având cheltuieli de 800 de miliarde de dolari, mai mari decât ale următoarelor nouă țări luate împreună. Informațiile sunt furnizate de Institutul Internațional pentru Studierea Păcii, de la Stockholm. Pentagonul a cerut o suplimentare a fondurilor pentru actualul an fiscal. O mare parte dintre investiții vor merge către companii precum Lockheed Martin (producătoarea avionului F-35), Northrup Grumman (producătoarea bombardierelor B-21), General Dynamics (producătoarea submarinelor nucleare clasa Virginia).
La o întâlnire cu acționarii, CEO-ul companiei Raytheon (producătoarea scutului antirachetă), Greg Hayes, a spus: „Tot ce se trimite în Ucraina provine din stocurile Departamentului Apărării sau ale aliaților din NATO. Asta este o veste minunată. În cele din urmă, noi va trebui să refacem aceste stocuri și considerăm că va fi o afacere profitabilă”. Fostul congresman American Ron Paul notează că și fostele state ale Pactului de la Varșovia care au aderat la NATO vor obține un profit neașteptat, de pe urma tancurilor sovietice trimise în Ucraina, care altfel ar fi ajuns la fiare vechi. Statele Unite au anunțat că vor înlocui aceste tancuri oferite Ucrainei.
„Războiul este o mafie, spunea generalul Smedley Bulter, în 1935. Asta poate fi descris cel mai bine ca un lucru pe care îl înțeleg doar cei inițiați. Este ceva în beneficiul celor puțini și pe spezele celor mulți.Unii oameni fac averi uriașe de pe urma războiului”. Observația generalului Butler se potrivește foarte bine cu reacția SUA/NATO la războiul din Ucraina. „Propaganda acționează în așa fel încât să producă un răspuns emoțional în favoarea unor interese speciale. (…) Singura variantă de a ieși dintr-o groapă este să nu mai sapi. Însă nu vă așteptați la așa ceva prea curând. Războiul este mult prea profitabil”, scrie Ron Paul.
Preluare: cotidianul.ro / Autor: Călin Marchievici
Adauga comentariu