Presa este numită a patra putere în stat. O presă independentă, care trăiește din ce vinde și nu din șapagă, care are jurnaliști de investigații nu șantajisti, televiziuni care prezintă adevărul și nu frânturi de adevăr poate ajunge a patra putere în stat.
După Revoluție, am sperat cu toții la o presă liberă dar ea a fost liberă până noua securitate i-a pus lesă, până când câmpul tactic a avut nevoie de vuvuzele. Atunci s-au îngrămădit cu sutele să-și pună condeiul în sprijinul ”interesului național”, dar gândul lor a rămas la soldă. Cu timpul, acești așa-ziși jurnaliști au ajuns lideri de opinie, iar atunci când se laudă și se perie între ei li se văd stelele de pe umăr.
Ultimii 10 ani au fost plini de dezvăluiri, dar totuși nu s-a întâmplat nimic.
Ce au declarat în ultimii 10 ani oamenii importanți din conducerea României despre jurnaliștii acoperiți
- Ianuarie 2007 – Mircea Geoană
La întrebarea: Credeți că sunt prea mulți ofițeri de informații in România?, Mircea Geoană a răspuns nu știm câți suntem, în primul rând!.
- Octombrie 2009 – Nicolae Ulieru (fost purtător de cuvânt al SRI, pe timpul lui Virgil Măgureanu)
„Acoperirea prin meseria de ziarist e una din cele mai des uzitate în lume şi asigură o foarte bună posibilitate de circulaţie în toate mediile”.
- Ianuarie 2014 George Maior
A fost o campanie electorală în mare măsură despre ofiţeri acoperiţi din presă, din politică. Totuşi, care este totuşi situaţia din acest punct de vedere?
George Maior: „Ofiţerii acoperiţi sunt un mijloc excepţional al serviciilor de informaţii, o armă specifică serviciilor de informaţii, folosită de toate serviciile pentru creşterea capabilităţii de apărare a securităţii naţionale. E păcat că se discută foarte mult de el. Nu facem nimic în afara unui cadru legal”.
- Septembrie 2014 – Robert Turcescu
Jurnalistul Robert Turcescu a recunoscut că a fost locotenent-colonel sub acoperire.
”E o mărturisire publică. Nu voi da explicații publicului. Nu acum. Toate explicațiile care trebuie date, toate documentele care vor fi cerute le voi aduce în fața judecătorilor. Vreau să am un judecător drept. Dacă va considera că va trebui să mor, voi muri, iar dacă va considera că trebuie să trăiesc, voi trăi.”
- Septembrie 2014 – Klaus Iohannis
Klaus Iohannis întrebat de oportunitatea existenţei ofiţerilor acoperiţi în mass-media.
„Da, eu cred că face parte din activitatea serviciilor şi nu cred că este vreo problemă. Eu, personal, consider că în servicii avem profesionişti foarte buni, dar nu cred că trebuie noi să le spunem cum să îşi facă treaba”
- Octombrie 2014 – Traian Băsescu
”Victor Ponta trebuie să recunoască faptul că în perioada 1997-2001 a fost ofițer acoperit al SIE. Ceea ce explică și propulsarea lui direct în Parchetul General.”
- Martie 2016 – Traian Băsescu
”Astăzi, vârfuri ale instituţiilor de forţă, cu concursul gălăgios al acoperiţilor din presă şi al unor harnici delatori, încearcă să îl discrediteze pe fostul şef DNA, Daniel Morar” a scris pe facebook fostul președinte Traian Băsescu.
- Aprilie 2016 – Sebastian Ghiță
“Nu să reducem puterea serviciilor este cheia. Cheia este să construim super mecanisme de control civil pentru a opri eventuale abuzuri. Serviciile românești trebuie să aiă acoperiți și informații atât din politică și din justiție. Dar trebuie controlați anumiți ofițeri astfel încât să nu încalce legea.”
- Noiembrie 2017 – Elena Udrea
”Chiar eu am fost rugată de mai mulți jurnaliști să le facilitez intrarea la ambasadă, dar acolo intrau doar cei agreați de Florian Coldea, care puneau doar întrebările lor. Nu aveai loc acolo de Ioana Ene Dogioiu, de Dan Tapalagă, de Andreea Pora, mai sunt și alții”.
Aceste declarații din ultimii 10 ani sunt doar o parte din informațiile apărute în spațiul public despre jurnaliștii acoperiți. Deși de puține ori au fost date nume, lucrurile sunt clare. Atunci când un ziarist sau un prezentator sprijină necondiționat o instituție de forță, atunci când orice abuz este justificat, atunci când interesul național este mai prezent la televizor ca discuțiile despre salariul minim este clar că nu vorbim despre un jurnalist.
Autor: Alexandru David
Adauga comentariu