Turismul romanesc a primit o grea si bine meritata lovitura de Pasti. Romanii au evitat statiunile romanesti, preferand Bulgaria vecina.
Cifrele spun totul despre invingatorul competitiei turistice la inceputul acestui an dificil. Pe Valea Prahovei au fost ocupate mai putin de jumatate dintre locurile de cazare, adica vreo trei mii. Este cel mai slab bilant din ultimii 10 ani. Litoralul romanesc a fost si el pustiu, doar 500 de turisti au calcat pe acolo.
Veti spune ca de vina e criza, care i-a tinut pe romani pe la casele lor. Pe de-o parte, mi-e greu sa cred ca, cu toata criza, romanii ar duce-o acum mai rau decat o duceau in 2000. Pe de alta parte, chiar in conditiile economice date, 8.000 de romani au trecut granita numai pe Giugiu pentru a petrece Pastele in Bulgaria.
Numarul este mai mare decat anul trecut cand numai 5.000 de romani au ales varianta bulgareasca. La Nisipurile de Aur sunt atat de multi romani, 99% dintre turisti, incat slujba de Inviere este tinuta si in limba romana.
De ce oare? Pentru ca mangementul preponderent nemtesc si britanic al hotelurilor de peste granita este unul inteligent si performant. Asta inseamna ca nu-si propune sa ia toate pieile de pe turistul care a facut proasta alegere de a le trece pragul.
Din nou cifrele spun totul. In medie, la bulgari, o noapte de cazare costa intre 25-30 de euro. Iar pachetele turistice de cate 5 zile sunt cuprinse intre 70 si 300 de euro la cel mai inalt nivel all inclusive, cu acces la piscina, fitness, spa si mini club pentru copii.
Pentru comparatie, la Hotel Sinaia, de exemplu, o noapte de cazare doar cu mic dejun inclus, costa 100 de de euro. Cel mai mic pret de pe Valea Prahovei se apropie de 3 milioane de lei pe noapte. Si asta dupa ce hotelierii romani pretind ca au diminuat tarifele cu 40%. Pe litoralul romanesc pachetele de Pasti sunt cuprinse intre 450 si 600 de euro. In aceste conditii credeti ca exista comparatie intre ofertele din cele doua tari?
Ce ne arata aceste cifre?
In primul rand faptul ca romanii au inceput sa se destepte. Dupa ce ani de zile au umflat buzunarele unor hotelieri lenesi si hrapareti, obisnuiti sa dea tunuri sezoniere, din ce in ce mai multi romani socotesc ca e de preferat sa aleaga ceva bun si ieftin, decat prost si scump. Asa ca patronii din turismul romanesc, care resping categoric sistemul all inclusive si nu concep un profit sub 100%, incep sa aiba probleme.
Sa speram ca trendul acestor sarbatori se va pastra si in sezonul estival, astfel incat lectia sa fie cat mai dura si sa impuna concluzii rapide si drastice. Adica sa-i oblige pe hotelieri sa devina inventivi, sa se multumeasca cu mai putin, dar constant, sa investeasca inainte de a astepta castigul, sa respecte turistul si sa nu mai vada in el un fraier numai bun de jumulit.
O alta concluzie este inutilitatea ministerului Turismului. Cat timp aceasta institutie nu are nicio parghie asupra aspectului esential, adica raportul calitate-pret, restul este frectie pe picior de lemn. La ce au folosit campanile de promovare initiate de Elena Udrea in tara si in strainatate? La ce au folosit banii alocati acestui minister? Efect zero barat.
Si nici macar nu iti trebuia o inteligenta de geniu pentru a sti ca inainte de a promova trebuie sa ai ce promova. Iar oferta nu o poate regla decat piata, adica exact ceea ce ar putea sa se intample de acum incolo.
Constantin Racaru
sursa: ziare.com
Adauga comentariu