Recent, Elon Musk, cofondatorul companiei Tesla, și-a exprimat opinia că într-un viitor nu prea îndepărtat oamenii vor deveni simple animale de companie ai roboților.
Conform lui Musk, acesta e viitorul care ne așteaptă.
Cu alte cuvinte, roboții vor poseda un grad de inteligență atât de avansat încât omul nu va avea posibilitatea să comunice cu ei.
Pornind de la previziunile lui Musk, inteligența artificială ar trebui să dobândească puteri sporite în viitor, astfel încât omul va deveni atât de dependent de mașinile hiper-inteligente create de el, încât întreaga lui existență va depinde de ele. El va deveni o simplă jucărie în mâna roboților creați de el.
Dar ce grad de inteligență vor poseda roboții? De câte ori inteligența lor va fi mai mare decât cea a omului? De zece, de douăzeci, de o sută, de o mie de ori sau chiar mai mult?
Între noi și roboți va fi o diferență probabil la fel de mare ca între un câine, o pisică și un om. Sau poate ca între o insectă și un om.
Având astfel de capacități, cum se vor raporta roboții la civilizația și istoria umanității? La cultura noastră și bunurile spirituale cu care ne mândrim, dar pe care am început să le ignorăm? La limbajul, la tradițiile și la trăirile noastre? Vom putea comunica într-un fel cu ei altfel decât formal?
Cum li se vor părea operele lui Homer, Dante, Petrarca, Shakespeare? Cum vor percepe, de pildă, Simfonia a 9-a și întreaga muzică lui Beethoven? Poate că aceasta, în urechile lor, nu va suna diferit decât sună astăzi un țârâit de greier.
Autor: Nikita Danilov
Adauga comentariu