In timp ce politicienii, oamenii de afaceri si economistii participau la dineurile din Davos, un analist necunoscut si singuratic indraznea sa contrazica optimismul general care a dominat editia din acest an a Forumului Economic Mondial.
Chiar daca toata lumea lauda progresele facute in ultimii doi ani, Barrie Wilkinson, partener la firma londoneza de consultanta Oliver Wyman, a vrut sa atraga atentia ca in 2015 vom fi loviti de o catastrofa financiara deoarece nu au fost rezolvate tocmai cele mai grave probleme ale sistemului financiar, scrie Bloomberg.
“Problemele care au provocat precedenta – politicile monetare relaxate si dezechilibrele comerciale – sunt de fapt mai mari acum decat erau atunci”, a declarat Wilkinson.
Totusi, Barrie Wilkinson se afla pe treapta de jos in sistemul de caste de la Davos, iar legitimatia nu ii permitea accesul la cele mai multe intalniri. Daca ar fi reusit sa intre, ideile sale s-ar fi lovit de optimismul celor mai importanti participanti la Forumul Economic, dornici sa sublinieze cat de mult au imbunatatit sistemul financiar international.
“Reformele sistemice care au fost realizate sunt semnificative. Trebuie sa transmitem mai bine ca institutiile financiare internationale functioneaza diferit astazi, au un capital mai mare si sunt mai bine controlate”, a declarat ministrul canadian al Finantelor, Jim Flaherty.
Mai putin optimist, Wilkinson a pregatit un raport de 24 de pagini intitulat “The Financial Crisis of 2015: An Avoidable History”, in care a descris cum vor alimenta bancile o noua bula. El sustine ca institutiile financiare nu vor accepta sa isi reduca rata profitului prin marirea capitalului, asa ca vor vana castiguri mai mari pe pietele emergente.
Deoarece atentia tuturor este indreptata asupra sistemului bancar, ar urma sa se faca investitii riscante cu fonduri de investitii si alte companii financiare pe care autoritatile nu le pot controla, dar care sunt la fel de sensibile, arata Wilkinson.
Raportul sau le cere bancherilor si actionarilor sa accepte ca nu pot avea din nou castigurile din trecut si ca trebuie sa monitorizeze mult mai bine riscurile, mai ales in domeniile care aduc cele mai mari profituri. Astfel, bancile trebuie sa isi reduca nivelul de indatorare, iar acest lucru se va vedea doar cand le va scadea rata profitului. Daca acest lucru nu se intampla, inseamna ca sunt si alte riscuri in sistem.
Guvernele nu isi mai permit o noua runda de ajutoare financiare
Dupa criza din 2008, guvernele si bancile centrale au cheltuit sume fara precedent din banii contribuabililor pentru a salva sistemul financiar, iar Barrie Wilkinson se teme acum ca tarile deja indatorate nu isi vor mai permite inca o runda de ajutoare financiare si nu vor rezista nici crizelor politice.
“Daca are loc o noua criza, guvernele Occidentale nu au puterea sa stabilizeze sistemul, si-au consumat tot arsenalul in ultima runda de injectii fiscale”, a declarat el intr-un hotel din Davos.
Pe aceasta tema au discutat intr-una din serile Forumului Economic Mondial si un grup de bancheri care au ajuns la concluzia ca guvernele nu vor avea de ales si vor fi nevoite sa salveze o banca mare deoarece sistemul nu va suporta un astfel de faliment. Daca nici guvernul nu va putea opri falimentul unei banci importante, pierderile si riscul de contagiune vor fi severe, au mai spus bancherii care au participat la intalnire.
Davos, loc de intalnire cu potentialii clienti
In acelasi timp, finantistii nu discutau despre reducerea profiturilor sau despre eventuale bule care se formeaza, ci participau la dineuri si se intalneau cu clientii importanti. Seful JPMorgan Chase, Jamie Dimon, i-a avut ca invitati pe guvernatorul Bank of Canada, Mark Carney, si pe Michael Dell, fondatorul companiei care ii poarta numele. In urmatoarea seara a fost impreuna cu managerul unui fond de investitii la o petrecere organizata de Google. Si Domenico Siniscalco, seful Morgan Stanley in Italia, a afirmat ca la editia din acest an a avut 35 de intalniri, comparativ cu doar 15 in 2010.
Tarun Jotwani, director executiv al Nomura, a afirmat ca este surprins de gradul ridicat de optimism de la Davos, in special de cel al directorilor de companii. “Are ca fundal probabil cea mai mare greseala macroecomica de finante publice pe care le-am vazut in cariera mea”, a declarat el.
Cand nu se intalneau cu potentialii clienti, bancherii se aratau ingrijorati de politica fiscala din SUA si Europea de Vest si incercau sa sublinieze ce rol important joaca finantele in cresterea economica. In rest, tot ce au facut la Davos duce de fapt cu gandul la raportul lui Wilkinson care spune ca bancile se vor folosi de fondurile de investitii si alte companii deoarece acestea nu sunt controlate la fel de strict in sistemul financiar.
Sursa: Ziare.com
Adauga comentariu