Analize și opinii

Mirel Palada: “Nu vă place libertatea. Vreți să fiți slugi și turmă și masă de manevră și morloci”

Ce face fetele? Cum de mai suportați atîta perfecțiune care se prăvale constant asupra bietelor voastre ființe bicisnice ? Cum de mai rezistați la cea mai bună dintre toate lumile posibile? O brave new world that has such people in it, cum zicea Miranda, adică nemuritoru șerpilian de Shakespeare.
Da’ nu știu dacă știți, da’ sigur știți, că sînteți culți în cap, nu ca admiratorii lu’ Radu Tudor (și a lu’ Pieleanu, îmi șoptește o voce candidă în cască), că această frază, Brave New World, inițial vorbe de laudă în gura Mirandei cea vrăjită de perfecțiune, s-a transformat în gura cinicului de Aldous Huxley în vorbă de ocară.
Ironie și satiră și distopie. Adică ceva nașpa, la mișto, dacă sînteți totuși și de-ai lu’ Radu Tudor infiltrați pe-aici și nu înțelegeți cuvinte complicate (și de-a’ lu’ Pieleanu, spune neapărat ceva și de Pieleanu, nu te lăsa, îmi șoptește aceeași voce blondă în cască).
În Brave New World e cu de-alea nasoale, cu oprimare și cu stat autoritarian care intră în sufletele oamenilor și îi subjugă. Prin plăcere îi subjugă. Cu droguri și cu sex și cu dorință și cu multă multă serotonină, cu mult mult control social, cu multă multă amăgire și abatere a atenției.
Adică fics cum vă trăiți voi viața, morlocii mei speciali și primitivi, care băgați în voi bucurie mediocră trupească și sufletească, MegaImage și Netflix, Radu Tudor și telenovele, ersatz de sex (adică zaț, bre, adică simulacru, înlocuitor eftin și prost, adică porn și Andreea Marin, dacă tot n-ați înțeles aluzia) și băutură eftină.
Tot soiul de plăceri mediocre care să vă abată atenția de la felul în care unii dețin puterea și controlează resursele și realitatea.
Vă place Radu Tudor? Vă place. Vă place. Vă place pornul? Știu că nu puteți răspunde în mod sincer la această întrebare răutăcioasă. Lăsați, nu vă înroșiți ca o mironosiță. Vă place. Vă place… Vă place Pieleanu, mă îndeamnă vocea blondă din cască să vă zgîndăr, să vă întărît. Vă place, vă place…
Da’ ce nu vă place vouă pe lumea asta, dragii mei sedați, drogangiii mei conformiști? Vă spun eu ce nu vă place.
Nu vă place adevărul. Vreți să fiți mințiți, de-abia așteptați să vină Radu Tudor să vă mintă frumos (spune ceva și de sondajele lu’ Pieleanu, nu pierde ocazia, insistă enervant vocea blondă și suavă și candidă și nespus dureros de secsoasă din cască).
Nu vă place libertatea. Vreți să fiți slugi și turmă și masă de manevră și morloci.
Și nu vă place nici dreptatea. Pentru o lingură de MegaImage și pentru o litră de Netflix, l-ați vinde și pe Iisus din nou pe cruce. Așa de virtuoși sînteți.
Nici o problemă. Vă place. De ce să fiți deranjați? Rămîneți slugi. Dormiți somnul cel dulce. De sute de ani vă tot zice poetul: deșteaptă-te, române din somnul cel de moarte. Vă spune degeaba. Ce vă mai place să mai dormiți pe voi. Dormire-ați bumben, cum zicea bunică-mea. Românii merită tot ce e mai bun. Ghinion.
PS: Mă duc să văd ce e cu casca asta, de ce-mi șoptește numa’ de rău de Pieleanu. Așa o fi din fabricație? O fi vreun defect de sistem? O fi de la ei? Că eu zău dacă am ceva cu Pieleanu. Bietu’ de el.
PPS: De ce e vocea blondă? Unde e blonda? De ce n-o văd? Unde-ați ascuns-o? Dacă are voce, trebuie musai că are și trup, că dară n-o fi vreo naibă de AI. Vreau s-o văd s-o pipăi să strig: este! Hei, nu mă acuzați degeaba! Nimic secsos în intențiile mele ecspresiv-retorice. Pur și simplu așa zicea poetul. Așa zic și eu…
Autor:

Mirel Palada

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu