Au fost vremuri, relativ recente, cînd românii erau rugați de compatrioții lor să facă un mic sacrificiu.
Să cumpere de la magazinele și de la producătorii românești, nu de la marile lanțuri internaționale, chiar dacă la români e mai scump. Să ajute economia românească, să dea dovadă de patriotism economic.
De ce era mai scump la români decît la multinaționale? Din două motive.
Pe de o parte, pentru că acestea beneficiau de o expertiză îndelungată, care le permitea să eficientizeze necruțător prețurile. În schimb, producătorii români, fiind la început de drum capitalist, încă nu-și șlefuiseră productivitatea la fel de bine precum străinii. Ce făceau ai noștri de nici zece ani, ei făceau de peste șaizeci de ani, de cînd se terminase al doilea război mondial.
Dar mai ales, pentru că firmele străine beneficiau de un ajutor imens din partea capitalului străin, cît și de efectele dimensiunilor mari (economies of scale). Asta le permitea să ducă prețul cît mai jos, de multe ori de manieră abuzivă, chiar sub prețul de cost, pentru a nu permite micilor firme să prindă cheag și rădăcini, să se capitalizeze și să apuce vreo bucată de cotă de piață.
La vremea respectivă, România n-ar fi fost prima țară care să încerce să-și ajute producătorii interni în fața behemoților internaționali. Nici măcar nu inventam noi apa caldă.
Din anii ’60 încoace, politicile de protecționism economic au permis țărilor din Asia să-și ajute economiile să crească, să nu fie năpădite de capitalul occidental. Produceau mai prost, produceau mai scump. Dar își îndemnau compatrioții să cumpere de la ai lor, nu de la occidentali. Să-i ajute să se pună pe picioare, să se capitalizeze și să prindă rădăcini.
Ați auzit de Samsung? Cu siguranță ați auzit. Foarte probabil aveți fie televizor, fie telefon mobil de la ei. Un behemot în momentul de față. Dar, la vremea respectivă, un amărît de butic de colț fără prea mare pricepere, care ar fi fost strivit fără milă de behemoții acelor vremuri, dacă nu era protejat de stat, să crească, să devină mai eficient și să poată să joace de la egal la egal cu ăia mari, cu multinaționalele.
La vremea respectivă, asiaticii au dat dovezi exemplare de efort patriotic. Cum ar fi bunăoară momentul cînd coreenii de sud au fost rugați să-și aducă aurul către stat, pentru a sprijini economia. Și coreenii au făcut-o. Și-au smuls inelele și lănțicurile de pe ei și le-au donat patriei, pentru a-și capitaliza economia, pentru a sprijini politicile protecționiste, care nu puteau fi puse în aplicare fără un scut de capital propriu.
În România așa ceva n-a fost posibil. Nu să-și doneze banii și aurul de pe ei. Prea mult să-mi închipui așa ceva. Ci pur și simplu să facă un efort mult mai mic, mai banal. Să cumpere de la compatrioții lor, să nu îngrașe străinii.
Argumentul a fost simplu, necruțător: de ce să cumpăr de undeva de unde e mai scump, cînd pot să iau de unde e mai ieftin? Nu asta e economia de piață? Nu asta ne-am dorit? Nu de-aia l-am împușcat pe Ceaușescu, să bem Coca Cola și să cumpărăm de la Microsoft? Nu fiți medievali, nu fiți naționaliști. Dați-vă după mersul istoriei. Doar banii contează. Eficiență. Progres. Globalizare.
Argumentul a fost oferit atît de populație, prin însăși comportamentul lor. Dar mai ales de oficialități și de formatorii de opinie, care au prăvălit asupra oamenilor un discurs de convingere cît se poate de neo-liberal, chiar libertarian.
Nu contează etnia, nu contează patria, nu are rost să încurajăm activități economice mai puțin eficiente. E în contra logicii economice. Români, nu sprijiniți patronii locali. E mai bine să cumpărați de la străini, că au produse mai ieftine și de mai bună calitate. Nu fiți iraționali. Doar banul contează.
La vremea respectivă, românii s-au bulucit să-i îngrașe pe străini, achiesînd la această logică, la această ideologie internaționalistă. Asta e. N-am vrut să cumpărăm de la buticul din colț, l-am dus în cap. În douăzeci de ani, buticarii noștri au fost îngenuncheați de străini. N-au avut un mediu prielnic, să crească, să treacă de perioada firavă de început. Au fost pur și striviți de capitalul străin.
Astfel, prin atitudinea noastră de eficientizare la sînge, am permis lanțurilor multinaționale să ocupe poziții cvasi-monopolice de piață, cel puțin oligopolice. Totul în numele economiei de piață.
Acuma, ce să vezi? S-a modificat schimbarea. De ceva timp încoace, sîntem rugați de maniera cea mai elocventă cu putință să facem sacrificii. Nu mai contează banul, nu trebuie să ne mai ducem după preț. Dintr-o dată, banul pute, importantă e moralitatea extra-financiară.
Mai întîi, să nu moară gîndăcelul de stepă, să se bucure Greta Trotineta de victorii numeroase. Să stingem lumina, să mergem pe trotinetă, să nu mai mîncăm carne de vacă, pentru că trage pîrțuri și suferă încălzirea globală. Banii put. Încălzirea globală bate la ușă. Români, nu mai consumați. Fiți virtuoși, strîngeți cureaua, reduceți amprenta de carbon, nu mai fiți iraționali. Acceptați austeritatea, e bună. Dați-o dracu’ de carne, oricum produce colesterol de-ăla rău. Mai bine mîncați leurdă, e eco și vă ajută la dietă.
Dar mai ales, de vreo două luni încoace, sîntem rugați să facem sacrificii, să acceptăm prețuri din ce în ce mai mari, mai ales la energie și la combustibili. Să nu cîrcotim că e inflație, să nu ne supărăm că avem facturi imense la întreținere.
De ce? Nu din motive ecologice, ci geopolitice. Să nu cumva să cîștige Putin războiul. Putin e un demon, hai să-l ștergem de pe fața pămîntului. Contribuiți cu sacrificiul vostru la acest necesar moment istoric. Să-i ajutăm pe ucrainieni. Și să-i strivim pe ruși și pe chinezi. Război economic pe față, la care sîntem rugați să punem umărul, ca niște soldați disciplinați.
O cauză nobilă, evident. Dar clar extra-economică. O cauză care se abate de la ideologia neo-liberală propăvăduită pînă acum, care ne spunea că singurul lucru pe lumea asta care contează e banul.
Păi dacă banii sînt singurii care contează pe lumea asta, de ce acuma, hodoronc-tronc dintr-o dată trebuie să cumpăr scump, nu ieftin? Pînă acum mi se tot băga în cap că e moral să cumpăr ieftin. Hai să nu modificăm schimbarea. Hai să rămînem consecvenți și raționali.
De ce trebuie să accept să mi se bage pe gît ideologia neo-liberală atîta timp cît avantaja multinaționalele, iar acum să renunț dintr-o dată la această logică a eficienței, să schimbăm cu 180 de grade? Ce era bun ieri azi e rău, și pe dos?
De ce trebuie să schimbăm în mod constant regulile jocului? De ce trebuie mereu să vină alții să-mi spună mie ce e bine pentru mine, ce e rău, ce am voie să fac și ce nu? Dar mai ales, să vină să-mi spună care e interesul țării mele?
Cît voiam să sprijinim producătorii locali, nu era bine. Eram făcuți cu ou și cu oțet că țineam cu buticarii noștri. Eram primitivi și naționaliști și ne împotriveam progresului și globalizării. Păi, dacă tot ne-am dat pe brazdă și doar banul contează, hai să fim consecvenți. Să continuăm cu globalizarea. Să cumpărăm în continuare de unde e mai ieftin.
Nu voi, occidentalilor necruțător de eficienți, ați predat producția industrială către chinezi, în numele sfintei eficiențe, atîta timp cît v-a convenit și cît v-ați îmbuibat din această externalizare de producție industrială? Nu voi propăvăduiați beneficiile capitalismului necruțător, unde prețul e singurul care contează?
Iaca nu vreau să plătesc scump, să-mi arăt solidaritatea față de nemți și față de francezi și față de americani. Nu vreau să fiu solidar nici cu ucrainienii, nici cu polonezii, nici cu estonienii. Nu-mi pasă dacă Greta plînge, nu-mi pasă dacă Ulrika sau Ursula sau cum o cheamă jelește de mila nemților. Mă interesează doar banii, așa cum ne-ați tot pisat la cap ani și ani de zile la rînd. Nobilele lecții de raționalitate strict economică.
Nu-mi pasă că americanii vor să-și vîndă scump gazul lichefiat, să înlocuiască gazele ieftine ale rușilor. Vreau să cumpăr ieftin în continuare. La fel precum și ungurii au venit să zică: Ungaria înainte de toate. Interesul poporului nostru e mai presus de interesul altor popoare. La fel cum zic și nemții: Germania înainte de toate, Deutschland Über Alles.
Dacă e liberalism și nu contează decît banii pe lumea asta, hai să discutăm doar bani. Geld, pe nemțește. Das Geld Über Alles. Banul mai presus de orice. Nu geopolitică. Nu război. Nu morală. Singura morală care contează e banul. Show me the money, cum îi urla impresarul lui Jerry Maguire.
De ce să sufăr eu? Să sufere gîndăcelul de stepă. Să sufere neamțul, americanul, nigerianul, vietnamezul, ucrainianul. De ce să țin cu ucrainienii, cînd nimeni n-a ținut cu noi pînă acum și am fost supți de bani de toți, în numele marii ideologii neo-liberale?
Hai, că se poate. Hai, că banul e singurul care contează. Restul? Naționalism medieval. Nu e bine să fim naționaliști. Nu e bine să fim patrioți. Pute. Avem voie să gîndim doar în termeni de eficiență, de bani, de cîștig.
Bine. Atunci fiți raționali și arătați-ne banii. Show us the money.
Vreți să acceptăm să-i strivim pe ruși? Cu cea mai mare plăcere. Mama lor de ruși. Oricum nu-i suferim, deci nici o problemă. Să-i strivim, să-i ducem dincolo de Urali. Dar avem o mică problemă. Noi pierdem din războiul vostru. Plătim gazul mai scump, nu mai ieftin.
Nouă ce ne iese din asta? Show us the money.
Cu cît ne plătiți să fim morali, să ne rugăm pentru sufletele ucrainienilor și să plîngem de suferința batalionului din Azov? Hai, că pentru bani facem orice. Că așa ne-ați învățat: doar banii contează. Plătiți-ne să fim virtuoși. Cum și voi numai pe bani faceți orice: numai banul contează. Hai să fie și la noi la fel: numai banul contează.
Despăgubiți-ne că plătim facturi mai scumpe. Dați-ne diferența de la gazul ieftin rusesc la gazul scump american. Compensați-ne să nu mai mîncăm carne de vită, că vaca trage vînturi și moare în chinuri Greta Trotineta. Hai să facem un geșeft, să fie bine măcar o dată și pentru noi. Nu doar pentru voi. Să ieșim noi în cîștig. Măcar de data asta.
Pentru bani? Orice. Cu cea mai mare plăcere. Doar voi ne-ați învățat că doar banul contează. Că patriotismul este doar pe bază de bani. Hai, că puteți. Scoateți banul. Marcați lovelele. Banul, singurul vostru zeu. Hai să fie și al nostru.
Paștele mamilor voastre, cu geometria voastră variabilă, cu ideologia voastră în continuă schimbare cînd vine vorba să ne luați banii mereu, să suferim doar noi. Voi niciodată. Doar noi…
Autor: Mirel Palada
Sursa: strictsecret.ro
Adauga comentariu