Analize și opinii

Mirel Palada: “Candidatul PSD era și atunci, și acum, unul slab, pus acolo să fie”

Este din ce în ce mai clar că mințile luminate (posibil non-civile) care au pus la cale combinația Cîrstoiu de la PSD PNL și Piedone de la PU-SL să se fi gîndit la scenariul de vot de acum aproape douăzeci de ani, cel din 2008 din București.
Dacă vă mai aduceți aminte, atunci am avut aproximativ la fel. Doi candidați puternici și o serie de candidați mici pe lîngă.
În primul rînd, un jolly jocker independent și nonconformist, în persoana lui Sorin Oprescu. Analogul lui de azi, Cristian Popescu Piedone. Teoretic din partea PU-SL, practic jucînd aceeași carte de independent populist care se adapă preponderent din bazinul PSD, dar și din zona de votanți non-ideologici (care nu votează cu un partid politic).
În colțul celălalt al ringului politic, un candidat și cu bune, și cu rele, din tabăra anti-PSD, beneficiind de un vot clar ideologic de tip Ciuma Roșie și alte lichide seminale. Atunci era Vasile Blaga din partea PDL. Acum este Nicușor Dan, din partea alianței USR PMP FD.
Candidatul PSD era și atunci, și acum, unul slab, pus acolo să fie. Scenariul ascuns fiind de fapt simplu și aproape transparent. Ne prefacem că îl sprijinim pe al nostru, dar ducem totul către adevăratul candidat cu șanse, către independentul plin de bîzdîc Oprescu / Piedone.
În acest rol ingrat în 2008 era Cristian Diaconescu de la PSD. Azi acest rol la fel de ingrat îl primește ilustrul necunoscut Cătălin Cîrstoiu, de data asta în mod formal de la alianța PSD PNL.
Singura diferență semnificativă față de atunci era că în 2008 PNL a mers cu un candidat separat, Ludovic Orban. Azi PNL nu are un asemenea candidat, își varsă efortul electoral către candidatul comun Cîrstoiu.
În rest, candidați cu șanse reduse. În 2008 a fost o ceată întreagă de asemenea reziduali, ceata lu’ Baboi, nici mai mulți nici mai puțini decît doar 16. Repet: șaisprezece. Imens 🙂 Dintre aceștia în 2008 s-a remarcat Cozmin GUȘĂ, de la PIN, cu aproape 6%. Restul clar sub 5%. Dar pe ansamblu ăștia mici și mulți au adunat un pic peste 10%.
Mă refer la turul 1 al alegerilor din 2008, căci atunci sistemul era diferit, alegerile erau în două tururi. În finală au intrat Oprescu și Blaga, dar asta e altă discuție.
Pentru că azi, în 2024, avem alegeri într-un singur tur, atunci să ne uităm la procentele din 2008 ale principalilor candidați în turul 1, ca să ne facem o idee ce s-ar putea întîmpla. Ce urmează sînt rezultatele oficiale BEC, rotunjite fără virgulă. Urăsc virgulele, semn de pedanterie profesională inutilă…
Sorin Oprescu (independent) 30%
Vasile Blaga (PDL) 30%
Cristian Diaconescu (PSD) 12%
Ludovic Orban (PNL) 12%
Cozmin Gușă (PIN) 6%
Alții (sub 5%) 10%
Ca să înțelegem și mai bine lucrurile, să ne uităm mai întîi la votul politi de azi. În momentul de față avem următoarea situație electorală a partidelor în București
PSD 32%
USR PMP FD 31%
PNL 17%
AUR 10%
Altele mici (inclusiv PU-SL) 10%
Să pornim cu calculele noastre electorale de tranziție dinspre votul politic spre cel pentru candidați de la tabăra anti-PSD. Distinșii tefeliști iubitori de ideea de Ciuma Roșie.
Peneliștii urăsc PSD-ul în București. Votanții PNL nu vor accepta un candidat comun PSD PNL. Două treimi dintre aceștia vor vota cu Nicușor Dan. Așa iese din sondajele Sociopol. Și nu se va schimba nimic dacă dai la o parte un candidat “politic” precum Firea sau Burduja și maschezi cu unul “independent” și “tehnocrat” precum Cîrstoiu. A pus PSD ștampila pe el? Ciuma Roșie! Ciuma Roșie!!
Tefeliștii de la alianța USR PMP FD sînt ș talibani și mai talibani și mai maoiști în această privință . Au o fervoare de sectanți cvasi-dilii și sînt foarte disciplinați electoral. Ciuma Roșie! Ciuma Roșie!! Toți votează în massă cu Nicușor Dan, acest mesia despletit.
Deci Nicușor Dan obține tot votul USR PMP FD și două treimi din cel PNL. Dacă facem un calcul elementar, asta înseamnă că ia din votul politic 42%. Hai să rotunjim în jos, 40%.
Pe partea cealaltă, candidatul comun Cîrstoiu primește doar jumătate din voturile PSD (cealaltă jumătate se duce la Piedone, “adevăratul” pesedist în mintea lor) și doar o treime din voturile PNL (două treimi se duc la Nicușor Dan, “adevăratul” anti-pesedist în mintea lor).
Dau jumătate din voturile PSD către Cîrstoiu, căci pesediștii sînt un electorat disciplinat și votează în mai mare măsură decît la alte partide cu cine li se spune, chiar dacă acesta este mediocru. Vă mai aduceți aminte de Dăncilă?
Deci Cîrstoiu obține 22, după acest calcul. E posibil chiar și mai puțin, dar să zicem 22. Maxim 25, dar nici nu iau această variantă maximă în calcul, căci orice vot în plus la Cîrstoiu se ia de la Piedone și-i scade acestuia șansele.
AUR are 10% vot politic în București. Nu are un candidat prea cunoscut. Drept urmare, doar jumătate din voturile AUR se vor duce spre candidatul lor Enache și restul către Piedone.
Acuma, ca să maximizăm șansele de cîștig ale candidatului “independent” Piedone, să simplificăm lucrurile și să zicem că nu vor fi alți candidați reziduali în 2024. Deși în 2008 au fost doar decît 16 și au luat per ansamblu un respectabil 10%. Să zicem că toate aceste “alte voturi” se duc către Piedone.
Să tragem linie și să socotim.
Nicușor Dan 40%
Cătălin Cîrstoiu 22%
Mihai Enache 5%
În total, voturi non-Piedone 67%. Deci Piedone poate obține, dacă nu aduce nici un dezinteresat politic alături de el prin mijloace specific populiste, doar 33%.
Deci Piedone 33%. Și s-a închis lista, am ajuns la 100%.
Între 33% și 40% e o distanță comfortabilă, de șapte puncte procentuale. Spre deosebire de 2008, cînd Oprescu și Blaga erau practic la egalitate, 30% fiecare. Asta pentru că atunci PNL avea candidat separat pe Orban, care a luat 12%, toate voturi din averea electorală anti-pesedistă a lui Blaga.
Există niște diferențe între 2008 și 2024.
Atunci PSD avea un candidat slab, pe Cristian Diaconescu, care a luat doar 12%, restul voturilor PSD mergînd către independentul populist Sorin Oprescu. Atunci PNL avea un candidat distinct, care l-a tras în jos pe Blaga. Acum nimeni din tabăra anti-PSD nu îl trage în jos pe Nicușor Dan, căci Cîrstoiu e practic inexistent în mintea peneliștilor și nu mai e timp să devină convingător pentru aceștia.
Cheia constă în faptul că în 2024 nu există un candidat distinct PNL, cum era Ludovic Orban în 2008, care a luat 12%, toate acestea din zestrea anti-PSD a lui Blaga.
Drept urmare, în momentul de față, Nicușor Dan are prima șansă, cu aproape 40%. Independentul populist Piedone are de urcat un deal abrupt.
În primul rînd, are de smuls niște pesediști de la Cîrstoiu. Să zicem în loc de jumătate din pesediști care sînt disciplinați și votează cu Cîrstoiu, să fie doar o treime. Restul de două treimi să meargă în masă la “adevăratul” pesedist Piedone.
În al doilea rînd, să facă giumbușlucuri populiste masive și agresive pentru a aduce la vot cît mai mulți votanți non-politici, pentru a urca și el la 40%, lîngă Nicușor Dan.
În acest caz, varianta de vot va fi
Nicușor Dan 40%
Cristian Popescu Piedone 40%
Cătălin Cîrstoiu 15%
Mihai Enache 5%
Această structură de vot seamănă cu cea din 2020. Cifre oficiale. Nicușor Dan 43%. Gabriela Firea 38%. Traian Băsescu 11%. Restul reziduali 8%.
Greu pentru Piedone. Complicat pentru Piedone. Credeți că ditamai behemotul politic PSD PNL va obține în București doar 15% cu candidatul său Cîrstoiu? Greu de crezut. Acesta va lua cel puțin 20%, măcar inerțial.
O să fie interesant. În continuare, susțin că Nicușor Dan are prima șansă, indiferent de ce au desenat pe planșeta de inginerie socială înțelepții non-civili din spatele acestui scenariu alambicat.
Înțelepți, înțelepți. Dar parcă un pic cam inepți.
Asta e. Atîta s-a putut. Ghinion.