Analize și opinii

Mirel Palada: “Campania prezidențială deja a început în mod oficial. Ea începuse deja, de la scandalul Coldea și de la panourile cu lansarea cărții lui Ciucă”

Cine intră în turul 2?
Va fi un tur 1 foarte aglomerat. Dintre toate variantele de posibili candidați, unul singur a fost tras pe tușă, via scandalul generalilor Coldea / Dumbravă: Kovesi. Fie-i numele pomenit în veci.
USR sub 10%? Gata. Kaput. Scandalul Coldea și-a făcut efectul. La fel precum, acum un an, scandalul azilurile groazei și-a făcut efectul și a scos-o pe Firea din competiție, și de la Primăria Bucureștiului, și de la Președinție.
În rest, avem cel puțin patru care concurează cu șanse să intre în turul 2. Ciolacu Geoană Simion Ciucă.
Dintre toți, avem o singură certitudine. Candidatul PSD, oricare ar fi acela, Ciolacu sau Geoană, intră cu ușurință în turul 2.
Sînt toate semnele că Geoană nu e acceptat nici de baza partidului, nici de conducerea partidului.
Deci Ciolacu. Simplu.
Cine va fi cel de-al doilea care va intra în turul doi?
Aici începe adevărata analiză.
În momentul de față Geoană stă bine în sondaje.
Însă, din postura de independent, bazinul lui de votanți se va micșora. Mai ales după ce Ciolacu își va anunța oficial candidatura. Pesediștii vor fi din ce în ce mai disciplinați, pe măsură ce se apropie alegerile.
Cel de-al doilea motiv pentru care bazinul lui Geoană se va micșora este faptul că PSD și PNL merg cu candidați separați.
O candidatură comună PSD PNL ar fi fost cea mai mare greșeală, indiferent cine ar fi fost candidatul unic: fie Ciolacu, fie Ciucă. De-abia atunci ar fi intrat Geoană în turul doi – și l-ar fi învins pe respectivul candidat comun.
Însă PSD și PNL vor avea candidați separați.
Drept urmare, cei mai mulți dintre votanții PSD vor vota cu Ciolacu. În oglindă, cei mai mulți votanți PNL vor vota cu Ciucă. Geoană nu va culege decît rămășițe. În consecință, nu va reuși să treacă de 15%.
Aduceți-vă aminte scenariul Oprescu independent în 2009. A început spectaculos, mult peste candidatul PSD de atunci, “mediocrul” Geoană (ce ironie!). A sfîrșit dezastruos, sub 5%.
Deci Geoană va deveni încetul cu încetul istorie. Va ciuguli ceva procente de la Ciolacu. Degeaba. Ciolacu are de unde pierde voturi, intră în turul doi detașat. Va ciuguli ceva procente de la Ciucă. Și aici devine interesant. Căci Ciucă e un candidat mediocru, aflat în strânsă competiție cu Simion pentru cel de-al doilea loc în finală.
Bazinele lor potențiale sunt aproximativ egale. În jur de 25%. Întrebarea de o mie de puncte este: cine va pierde mai multe voturi de la ciugulitori?
Mediocrul de Ciucă? Pierde un pic către Geoană. Mai mult către candidatul USR, care-o fi acela, Lasconi sau Goțiu. Un pic înspre Cioloș, candidatul REPER.
Cîți asemenea ciugulitori îl vor mușca de călcîie pe Ciucă? Cîți vor rămîne în cursă, pe scenariul Piedone? Cîți se vor retrage, în mod necesar, întocmai și la timp?
Dar Simion? Din punct de vedere al comunicării, este clar peste Ciucă. Mai autentic. Mai retoric. Nici nu e prea greu să fii mai autentic și mai retoric decît Ciucă.
În schimb, Simion are și el un mare ciugulitor care-i mănîncă din voturi, pe scenariul Pieedone. El va fi cu siguranță concurat în bazinul suveranist / eurosceptic de către magraoana de Șoșoacă. Cît îi va rupe aceasta? Cinci puncte? Zece?
În asta constă cheia ecuației. Răspunsul la întrebarea: cine va fi cel de-al doilea în finală? Ciucă sau Simion? Care va fi afectat mai mult de ciugulitori? Cine va trece marginal de 20%?
Spre deosebire de alte rînduri de alegeri, cînd aveai nevoie de 30% să intri în turul doi, acum, în 2024, 20% este pragul magic. Pragul magic care-l va propulsa pe cel de-al doilea în finală, în acest peisaj electoral puternic concurențial.
Mai sînt trei luni și restul zile. Campania prezidențială deja a început în mod oficial. Ea începuse deja, de la scandalul Coldea și de la panourile cu lansarea cărții lui Ciucă. Acum de-abia înflorește.
O să fie bine. O să vă placă. Ambasade. Ambasade everywhere. Românii merită tot ce e mai bun.
Ghinion.