Vlad Pascu nu s-a născut gata format la volanul Mercedesului pe șoseaua de la 2 Mai. A trecut prin niște școli, ba chiar printr-un sistem de educație. Sunt curios prin ce școli a trecut? Oare cum anume decurgeau ședințele cu părinții din clasele prin care a trecut elevul Vlad Pascu? Oare toți părinții elevilor din acele clase erau aidoma dnei și dlui Pascu? Oare erau oameni normali? Oare dna și dnul Pascu dictau în clasă, confiscau relația cu școala, profesorii și diriginții pentru ca „iubire” să-și poată exercita nestingherit „vocația de lider”? Oare cum era ascultat și cum i se corectau temele și tezele junelui Pascu? Oare cu ce note a trecut prin școală tânărul Pascu, pe care se pare că Poliția l-a prins cu droguri încă de la 13 ani? Oare cu ce note la purtare? Oare ce note a luat la evaluarea națională și la Bacalaureat? Oare s-au plâns profesorii vreodată oficial undeva de tânărul Pascu? Oare psihologul școlii a observat ceva la tânărul Pascu? Îl avea în evidență? Oare și-a făcut cineva datoria, pe parcursul sistemului de asamblare a tânărului Pascu așa cum s-a concretizat el pe șoseaua de la 2 Mai?
*
Poliția spune că nu-și poate face datoria pentru că nu are bani. Școala spune că nu-și poate face datoria pentru că nu are bani. Și toți banii sunt la tânărul Pascu, care se și laudă cu asta (https://www.dcnews.ro/noi-imagini-cu-vlad-pascu-in-care…). Și toți cei care nu au bani nu pot face nimic. Iar cei care au bani pot face tot ce vor. Asta deși cei care nu au bani sunt instituții ale statului, iar cei care au bani sunt persoane particulare (conexiunea tatălui lui Pascu cu Videanu e savuroasă – https://a1.ro/…/parintii-lui-vlad-pascu-au-un-trecut…).
*
Oare de la ce nivel încolo toți cei care nu-și fac datoria profesională pentru că nu au bani devin „enablers”, devin facilitatori ai fărădelegilor celor care nu-și fac datoria de oameni pentru că au bani?
*
Tânărul Pascu a ucis oameni și a devenit un monstru în ochii presei. Tinerii de la Gheboasă au devenit și ei niște monștri rasiști și misogini. Dacă lui Gheboasă și publicului lui li s-ar fi întâmplat o nenorocire la festivalul lor de fițe și droguri, cu toții ar fi fost tratați drept sfinți și s-ar fi cerut dreptate și justiție socială în numele lor. Tânărul Pascu și alții ca el au fost incluși acolo de unde ar fi trebuit excluși. Li s-a protejat starea de bine. Sunt, după cum devine cazul, niște monștri sau niște tineri frumoși și liberi. Asta pentru că presa nu-și face datoria. Pentru că nu are bani ca să și-o poată face. Pentru că toți banii sunt la Pascu. Și, fără bani, nix demnitate și probitate profesională.