„M-am născut și am crescut printre oameni pentru care libertatea era cea mai prețiosă dintre valori. În Polonia suntem atât de atașați de libertate pentru că știm cum este atunci când cineva încearcă să o limiteze. Aproape 50 de ani am trăit într-o țară în care s-a practicat cenzura, în care Big Brother ne-a spus cum trebuie să trăim și ce trebuie să simțim și ce nu avem voie să gândim, să spunem sau să scriem. De aceea suntem atât de preocupați de orice încercare de a limita libertatea.
Unul dintre sinonimele libertății pentru noi, polonezii, a fost întotdeauna internetul. Este cea mai democratic mediu din istorie, un forum pe care toată lumea poate avea o voce. Este un instrument care oferă tuturor oportunitatea de a avea un impact, într-un mod care ne era necunoscut chiar cu vreo zece ani în urmă. Libertățile care au venit odată cu lipsa reglementării internetului au avut numeroase aspecte pozitive. Dar există și consecințe negative: cu timpul, a devenit dominată de corporații uriașe, internaționale, mai bogate și mai puternice decât multe națiuni. Aceste corporații tratează activitatea noastră online doar ca o sursă de venituri și un instrument de creștere a dominației lor globale. De asemenea, și-au introdus propriile standarde de corectitudine politică și luptă cu cei care se opun acestora.
Acum ne confruntăm din ce în ce mai mult cu practici despre care credeam că au fost lăsate în trecut. Cenzurarea libertății de exprimare, cândva domeniul regimurilor totalitare și autoritare, a revenit acum, dar într-o formă nouă, condusă de corporații, care îi reduc la tăcere pe cei care gândesc diferit. Discuția constă în schimbul de opinii, nu în reducerea tăcerii oamenilor. Nu trebuie să fim de acord cu ceea ce scriu adversarii noștri, dar nu putem interzice nimănui să-și exprime opinii care nu contravin legii. Tot ce nu este interzis este permis. De asemenea, pe internet, nu există toleranță pentru cenzură și nici nu poate exista vreodată. Nici o toleranță față de cenzura de stat, cum ar fi cea cu care s-a confruntat Polonia sub comunism, sau tipul privat, pe care îl vedem astăzi.
Libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrației – de aceea trebuie să o apărăm. Nu depinde de algoritmi sau de proprietarii de corporații uriașe să decidă ce păreri sunt corecte și care nu.
Polonia va sta întotdeauna la paza valorilor democratice, inclusiv a libertății de exprimare. Proprietarii rețelelor de socializare nu pot opera deasupra legii. De aceea vom face totul pentru a defini cadrul operațiunilor Facebook, Twitter, Instargram și alte platforme similare. În Polonia vom reglementa cu legi naționale adecvate. De asemenea, vom sugera adoptarea unor legi similare în toată UE. Platformele de socializare trebuie să ne servească și nu interesele puternicilor lor proprietari. Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Polonia va apăra acest drept”
Mateusz Morawieki, Premierul Poloniei