În condiţiile în care mulţi economişti sunt speriaţi că o bulă a activelor stă să explodeze, reputatul economist Nouriel Roubini, cunoscut ca Dr. Doom pentru prezicerea precedentei crize financiare, spune că „mama tututor bulelor abia a început” şi ar putea izbucni în 2-3 ani într-o altă criză financiară şi eventual într-o prăbuşire.
Riscul de sfârşire a jocului pe partea relaxării cantitative (a se citi tipărire de bani) nu merge înspre inflaţii ridicate şi nu se îndreaptă către turbulenţe în piaţa bondurilor, a spune Roubini.
Întrebat de Yahoo Finance despre riscurile războiului valutar între naţiuni, Roubini a explicat că este vorba de un risc în lanţ.
„Avem o cerere domestică scăzută în multe din economiile avansate, deoarece se plăteşte dezintermedierea atât din sectorul privat şi acum din sectorul public, creşterea economică este slabă, iar ratele şomajului sunt ridicate. Cum ajungi să ai o creştere economică solidă, în fiecare economie, în care ai o cerere internă slabă şi o cerere externă mai mare? Prin îmbunătăţirea balanţei comerciale nete. Cum reuşeşti să faci asta? Prin slăbirea monedei. Cum faci asta? Prin mai multe runde de QE (Quantitative Easing – Relaxare cantitativă).
Deci avem un război al tipăririlor de bani care este un război de depreciere a monedelor”, spune Roubini.
Băncile centrale, responsabile pentru problemele din prezent
Pentru cele mai multe din problemele de azi, profesorul de la New York University şi preşedintele Roubini Global Economics spune că toate vin din cauza politicilor agresive ale Federal reserve şi a altor bănci centrale din lume, în special Japonia.
Spre exemplu, yenul japonez s-a depreciat în ultimul an cu mai mult de 16%, de la circa 80 yeni/dolar până al 93 yeni/dolar. Economistul spune că poţi să îşi depreciezi moneda prin politici agresive de tipărire de bani fără ca să vorbeşti de ele sau despre ţintele pe care le ai.
În fapt, Roubini prezice că următoarea bulă a activelor va fi mai mare decât cea din 2003-2006, care într-un fel a fost un şoc din cauza exceselor masive care s-au petrecut în această arie, în special în imobiliar/ipotecar şi sectorul financiar.
Raţionamentul lui Roubini pentru “mama tuturor bulelor de active” este că Federal Reserve devine mult mai ezitantă acum în privinţa retragerii decât în precedentul ciclu (bulă).
Între ciocan şi nicovală
Şi asta pentru că şomajul este mult mai înalt azi în cele mai multe economii dezvoltate şi există o îndatorare mai mare a sectorului public şi în bilanţurile sectorului privat. “Deci dacă ieşi foarte rapid vei omorî piaţa bondurilor şi vei omorî consumatorii în termeni de serviciu al datoriei”, spune guru finanţelor.
Roubini este Roubini şi nu prezice un sfârşit fericit pentru experimental Fed. “Am putea crea o bulă a activelor mai rea decât precedenta, care să ne conducă într-o altă criză financiară, nu anul acesta, nici anul viitor, dar în 2 sau 3 ani dacă vom continua cu aceste politici”, spune el.
„Tu construieşti un levier financiar (grad de multiplicare din ce în ce mai mare) care te va conduce către o altă bulă şi o eventuală prăbuşire”, spune Roubini.
Catastrofa pândeşte la orizont
În afara camerei, Roubini a concluzionat analiza sa: “creştere pe termen scurt, catastrofă pe termen lung”.
În timp ce alţi guru spun că “bula” din activele financiare stă să explodeze, Roubini sugerează că acesta e abia începutul.
“Vrea să subliniez în continuare că, în timp ce unii sunt speriaţi în legătură cu indiciile că Fed ar putea varia abordarea în privinţa achiziţionării de active, discuţia este ieftină şi Fed este departe de a lua vreo acţiune. La naiba, dacă economia globală continuă să slăbească, iar şomajul SUA să crească, următoarea mutare a Fed poate fi o acomodare suplimentară, cum ar fi QE5 )sau QE6? Le-am pierdut numărul)”.
Sursa : capital.ro
Adauga comentariu