Analize și opinii

Luminita Arhire: PROIECȚIE-FANTOMĂ SAU CAM AȘA CEVA

Ei, dragii moșului ia să vă spun eu o poveste „mândră”, da’ „mândră” tare, de sezon…
Pe 29 iunie 2024 cea mai ambasadă dintre ambasadele din București, bună la suflet și solidară cu toate manifestările CURCUBITACEE ( să nu-mi spuneți că se scrie „cucurbitacee”, că am să vă răspund că nu vorbim de-același lucru) ne-a anunțat că la Muzeul Țăranului Român dânsa A SĂRBĂTORIT (remarcați timpul trecut), cu o proiecție de film, dimpreună cu Asociațiile Accept și MozaiQ, „mândria de a fi +IQTBGL”. Sigur că mi s-a ridicat sângele-n cap numai la gândul că taman acolo și-a găsit Marele Licurici să sărbătorească „luna mândriei”… dar când să pregătesc stuchirea-text pentru o asemenea inițiativă necuviinciosă, am zis să dau, totuși, o tură prin sursele de informare. Și iată ce am aflat, cu uimire:
Nu există un anunț prealabil al Ambasadei despre respectiva manifestare, ci numai unul ULTERIOR acesteia. Pagina de FACEBOOK a Muzeului Țăranului Român nu anunță deloc „evenimentul”. Da, au fost proiecții de filme pe 29 iunie 2024, chiar trei filme au rulat, dar niciunul nu era „dă profil”… Interesant, nu? Arunc o privire pe pagina Asociației Accept, dar nici aici nu este vreo referire la o astfel de întâmplare artistică. De două ori mai interesant, zic… Dar ia să văd ce scrie pe pagina Asociației MozaiQ… cred că deja ați înțeles- și acolo e tot pauză de „parteneriat” cu Licuriciul cel Mare la manifestarea cu pricina.
Nu mă descurajez. Și cum știu bine că „o poză spune mai mult decât o mie de cuvinte”, caut fotografii de la eveniment, dar nu înțeleg de ce am folosit pluralul, căci, de fapt, ar fi trebuit să scriu FOTOGRAFIA DE LA EVENIMENT, deoarece, exact, ați ghicit! există O SINGURĂ FOTOGRAFIE: cea de mai jos! care apare pe pagina Ambasadei.
În poză, Michael Dickerson, însărcinatul cu afaceri al SUA, cică ține un discurs din care desprindem esența:
„Apărarea drepturilor fundamentale, a libertăților și a egalității pentru toți este piatra de temelie a tuturor societăților democratice. Această prezervare a valorilor noastre democratice este motivul pentru care este atât de important să progresăm către un tratament corect și egal și protecție (și bla-bla-bla, și bla-bla-bla, n.n.). Negarea drepturilor universale ale omului pentru orice persoană sau comunitate subminează aceste principii pentru noi toți.”
N-am înțeles pentru cine a ținut discursul, căci, din câte ne putem da seama, sala era goală. N-am înțeles nici pentru cine s-a proiectat filmul… dar poate că Michael Dickerson, dintre toți funcționarii ambasadei, o fi tras bățul cel scurt și a avut sarcină de partid și de stat: „ia matale niște pop-corn și-o sticluță cu apă minerală și du-te să vezi filmul BROS, foarte tare, să știi! -«a romantic comedy that gives you all the feels»- ei, care film… care film… E filmul ăla care are pe afiș doi bărbați mângâindu-se tandru pe fese! Și să pari mândru și demn în timpul proiecției! Ia-o și pe Oana Pellea cu tine… hai, și pe Marius Manole…dar atât, că mai mult de trei pungi de pop-corn nu putem deconta din banii de protocol!”
Concluzia? Licuriciul ne trage-n piept, cetățeni! El vrea ca noi să credem că el a făcut, dar, de fapt, mai mult s-a prefăcut că face! Bravul Michael Dickerson, însă, s-a străduit și e demn de toată lauda. Nu-i de colea să te tragi în poză cu sala goală și, în schimb, să raportezi o participare uriașă… că așa a raportat, cred, șefilor săi! Păi, cum nu? doar s-au mai văzut activiști de partid care să raporteze producții de zece ori mai mari la hectar decât cele reale!
…………………………………………………………..
P.S. Sper că știți de glumă. Oana Pellea și Marius Manole au lipsit de la eveniment. Căci, așa cum v-am spus, Ambasada Marelui Licurici a anunțat manifestarea DUPĂ ce s-ar fi petrecut, probabil ca să nu se mai poată verifica dacă „a fost sau n-a fost”. Că altfel, să fi știut Oana și Marius din timp, umpleau scaunele alea goale din primul rând!

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu