Analize și opinii

Lucian Sarbu: “Bagi bănuțul și hop narativa!”

Când nu cunoști istoria, riști să o repeți. Și să-ți cadă-n cap, așa cum li s-a mai întâmplat și altora.
Am mai zis-o, și o repet: NU există propagandă rusească organizată în România. Există doar imbecilitatea unor securiști proști care asociază părerile non-conformiste ale unuia și ale altuia, păreri care parțial se pot suprapune pe teme narative rusești, cu „propaganda rusă”.
Această suprapunere, dacă există, e strict întâmplătoare. Sigur, mintea încorsetată de chipiu a imbecililor care sunt obișnuiți și dresați îndelung cu adevărata propagandă – goarnele Soros, USAID, Freedom House, ambasada Olandei, ambasada Norvegiei, puzderia de ONG-uri finanțate nu se știe cum și de unde etc. etc. etc. – își închipuie că și în spatele narativelor-care-se-suprapun pe propaganda rusă trebuie să fie un fenomen similar: bagi bănuțul, și hop narativa!
Bagi bănuțul, hop Radu Tudor!
Bagi bănuțul, hop PressOneTwoThree…n!
Bagi bănuțul, hop Mîndruță!
Bagi bănuțul, hop CTP-ul!
Fiindcă așa sunt ei obișnuiți, așa lucrează ei, nici o vorbă nu e spusă dacă nu e un bănuț în spatele ei. Și își închipuie că dacă ei lucrează așa, și rușii fac la fel.
Aiurea.
Tâmpiții de ruși, când a fost vorba să numească pe cineva la Sputnikul românesc, l-au găsit pe bietul Dragoș Dumitriu – Dumnezeu să-l odihnească – care publica în măreața lor „goarnă de dezinformare” fragmențele ciordite de pe net, de la te miri cine și de pe unde. Asta era „măreața propaganda rusă”!
În rest, „măreața propagandă rusă” n-a fost în stare să finanțeze, să zicem, o colecție de carte de istorie la vreo editură – nu zic o editură mai de Doamne-ajută… ̆! -, n-a fost în stare să aducă nici un film rusesc în mall-uri (o, Doamne, și câte nu sunt mișto și n-ar merita văzute!…), n-a fost în stare să organizeze nici un program de burse pentru studenți și schimburi culturale, n-a fost în stare să sponsorizeze niște traduceri noi din clasicii literaturii, n-a fost în stare nici măcar să sponsorizeze niște cărți cu discursurile lui Putin (ceea ce China a făcut, vezi cărțile lui Xi Jiping de la ed. Corint, și până și Coreea de Nord face periodic cărți în limba română cu grăsunelul din fruntea ei!), n-a fost în stare să finanțeze și să încurajeze studierea limbii ruse, n-a fost în stare să prezinte Europei nimic timp de 8 ani despre realitățile din Donbass și bombardamentele zilnice pe care trebuia să le suporte populația de acolo, n-a fost în stare să finanțeze în general ceea ce numim „soft power”, adică tot ceea ce ar trebui să facă propaganda, dacă ar fi propagandă…
Cam asta e realitatea despre „propaganda rusă”! Vai de capu’ ei…
Ceea ce nu-i împiedică pe idioții din fruntea anumitor instituții și oengeuri să se lupte „zgomotos” cu această propagandă inexistentă.
Ca și securiștii de pe vremuri, ei consumă resurse materiale enorme în lupta cu un inamic inexistent („ne papă rușii!”) fără să vadă, tâmpiții dracului, că lumea a ajuns exact ca pe timpul lui Ceaușescu.
Zice un troglodit d-ăsta la o conferință despre „dezinformare”:
„Ar trebui să ne dea bătăi de cap faptul că în sondaje vedem cum narativele antioccidentale sau anti-UE au priză la publicul tânăr sau că domnul Vladimir Putin și Xi Jinping se bucură de percepții pozitive în rândul tinerilor.”
Nu mă, proștilor. Nu e vorba că oamenii cred în narative care nu vă convin. Oamenii nu vă mai suportă pe voi! Datorită minciunilor din ultimii ani ați ajuns atât de compromiși încât și dacă ați veni cu adevărul în gură certificat de Dumnezeu, lumea nu vă mai crede. Ați deschis gura? Pac!… lumea v-a și marcat: minciună! Și atunci, adevărul care e? Simplu! Opusul…
Ați ajuns exact în etapa ultimă de disoluție a relației dintre Putere și cetățean, cea în care era și Ceaușescu pe finalul regimului lui. Putea să zică nea Nicu orice, și de multe ori chiar le zicea bine! Lumea nu îl mai credea, nu îl mai voia, nu îl mai suporta. Era suficient să deschidă gura, și deja toată lumea îl ura. Rușii chiar nu trebuie să facă absolut nici un efort pentru ca narativele voastre să fie întâmpinate de hohote de râs și de dispreț generalizat. N-aveți decât să blocați ce vreți pe Youtube, dacă sunteți atât de tâmpiți încât să credeți că narativele pe care le numiți „alternative” se răspândesc pe Youtube. Ele vor continua să se răspândească în continuare, și de fiecare dată când veți deschide gura, le mai dați un impuls. Voi le dați naștere. Lumea doar pune negația în fața aserțiunilor voastre, și gata narativa! Negația a ceea ce spuneți voi e noul adevăr…
Tăceți din gură, cărați-vă din câmpul nostru vizual, ascundeți-vă în găurile de șobolani din care ați ieșit, dacă vreți să nu vă cadă și vouă istoria în cap cum i-a căzut lui Ceaușescu.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu