Când popoarele vor descoperi soluția de a-și pune conducători buni, sau cei mai buni, lumea va fi mai fericită!
Hai să zicem că nu întotdeauna îi nimerești pe cei buni, atunci trebuie să ai posibilitatea ca în timp real să poți să-i schimbi cu alții mai buni.
Dacă aceste două mecanisme nu funcționează, alegerea bună și corectarea rapidă în caz de alegere greșită, lumea de astăzi în marea ei complexitate se va degrada atât de tare încât va fi foarte greu de a o redresa, pentru că sunt lucruri în societate, ca și în viața privată, care sunt ireversibile și de nereparat.
Stăteam în satul pe care îl habitez astăzi și mă gândeam la ce a împins totuși omenirea mai mult înainte: calitățile bune ale oamenilor sau cele rele?
Surprinzător răspunsul nu este deloc simplu.
Egoismul, setea de îmbogățire, orgoliul, mândria, agresivitatea, cruzimea, lipsa de empatie sau de umanitate, lipsa smereniei sau a recunoștinței, indolența față de consecințe rele, au avut rolul lor în dezvoltarea lumii moderne. Gândiți-vă doar la tehnologiile moderne de război, la armele sofisticate, la cum s-a născut bomba atomică, la manipularea genetică, la Inteligența Artificială, la marile bogății financiare, la medicamentele sofisticate, etc., toate aceste lucruri au avut rădăcini și în “calitățile” rele a diverselor grupuri de oameni responsabile de evoluție. Ghioga din preistorie a fost instrument de vânătoare pentru supraviețuire dar și instrument de cucerire al supremației unora față de alții. Cu un cuțit poți taia o roșie, dar poți omorâ și un om. Extrapolând, ajungem în zilele noastre.
Aparent, motorul răului este mai puternic decât motorul binelui.
Singura problemă este unde sunt puse limitele și cum utilizăm ceea ce descoperim…! Se cheamă deontologie…!
El Comandante.
Autor: Jean Maurer
Adevar graiesti !
Exemplul edificator este SUA !
Au zis o altii mai destepti: se numeste ENTROPIE.