Z’drastie.
A fost nevoie de un sfert de secol pentru a trece de la mijlocul anilor ’90 până la actuala criză geopolitică a securității europene. Deocamdată europene.
Sub balconul de la Moscova, NATO cânta serenade, iar fizicianul teoretician Javier Solana și lordul Robertson, au început să cânte exact în momentul în care URSS s-a prăbușit.
Partitura a fost compusă cu pricepere. La început, când Rusia zăcea sub dărâmăturile unei țări uriașe și deja foste, o priveau cu….milă.
La fel cum privește personajul negativ din filmele horror viitoarea sa victimă .
Dar..
Astăzi, expresia „iluminare cu gaz” a devenit un termen din psihanaliză. O să înțelegi pe parcurs, cititorule.
Să continuăm.
Așadar, fizicianul Solana zâmbea dulce spre regretatul general Lebed, care, în scurtul său moment ca asistent în securitatea națională al lui Boris Elțin , a zburat la Bruxelles într-o vizită oficială.
Lebed, fiind un politician natural și un militar cinstit, a încercat să oprească aceste trucuri venite din Atlanticul de Nord, dându-și seama unde pot duce acestea.
Numai că succesorii săi au fost îngăduitori și mai creduli.
Au avut încredere în NATO aproape complet și în orice. Atât de mult încât inspecțiile NATO veneau ca ele acasă în sistemele secrete de apărare rusești.
Bineînțeles, de dragul prieteniei și chiar și într-un mod special, al iubirii. Nu cititorule?
Atâta prietenie și atâta dragoste încât cererile de aderare la NATO ale celor mai apropiați vecini, foști membri ai Pactului de la Varșovia, cele mai înalte autorități ruse preferau să nu le observe. Și, probabil, nici însăși intrarea Rusiei nu ar fi observat-o.
Dar a venit bombardarea Serbiei pentru a-l îndepărta pe Milosevic și, în final, au distrus Yugoslavia.
Venindu-și în fire, Kremlinul a ordonat forțelor militare să meargă la Pristina. La propriu.
Acesta a fost singurul mod de a spune că Rusia rămâne un jucător pe tabla de șah, deși unul slăbit.
Vocile celor care au spus că trucurile și falsa prietenie cu ăia de la sediul de la Bruxelles ar putea costa enorm, au fost sugrumate de bucuria că „am fost acceptați în familia popoarelor și statelor civilizate”.
Astăzi ne uităm la acei ani și la acele fapte ale conducerii politice de atunci și, desigur suntem perplecși.
La un moment dat, când ne-am revenit așa cum trebuie, când ne-am dat seama că noi! ca
niște naivi, am fost păcăliți, și am spus că „poate am înțeles greșit, poate ați spus ceva greșit și poate nu ați explicat prea bine”. Exact conform prescripțiilor de iluminare cu gaz,
imediat am fost acuzați de ingratitudine și agresivitate.
O nouă criză. Și o nouă reacție a Rusiei, înțelesese deja cu siguranță că doar flota și armata au rămas aliații săi.
Acum, când criza de securitate de pe continentul european a ajuns într-o nouă etapă și când Rusia, să spunem direct, se confruntă cu NATO pe câmpul de luptă, este deja clar ce fel de gaz au vrut să folosească pe ruși. Gaz ilariant. Gaz hipnotic.
Pentru a aduce Rusia sub control. Și să o priveze de oportunitatea de a-și construi o viață normală. Și să o forțeze să refuze să apere acele valori pe care Ea Rusia, le-a considerat întotdeauna necesare.
Unii oameni naivi cred că NATO este o „alianță politică defensivă”.
Se pare că nu vor renunța la iluziile lor.
Ei cred, desigur, ceea ce spune secretarul general adjunct al alianței: „NATO este o organizație defensivă și trebuie să evităm cu grijă escaladarea și posibilitatea unui război între Rusia și NATO care nu aduce beneficii nimănui”.
Cititorule. Vedem deciziile și logica acțiunilor. Ele nu ne dau posibilitatea unei interpretări diferite. Ce spune ăla de la NATO e minciună.
Vor să lupte cu rușii, chiar dacă o fac prin procură.
Avem o nouă luptă.
Ei bine, nu există niciun motiv să ne temem.
Pentru că nu există niciun motiv să ne îndoim cine va birui în luptă.
Chiar dacă această luptă nu a fost dorită de noi.
Dacă au văzut că nu le-au reușit strategiile, au decis să acționeze altfel. Adică prin provocări. Și au promis o varietate de sancțiuni și pedepse. Vor începutul unui nou Război Rece.
Dar au greșit în socoteli.
Autor: Ivan Grigorievici
Adauga comentariu