Analize și opinii

Iulian Capsali: O ȚARĂ NENOROCITĂ DE LICHELE

Hala nouă Obor, la mezelurile (complet naturale, inclusiv parizerul) și pâinea secuiască, dar unde găsesc și cel mai bun cașcaval, mult peste cele titrate din alte țări cu tradiție veche în brânzeturi maturate: Torockoi (extra maturat), făcut în jud. Alba.
E ceva special, pour le conneseur Ghinion, nu-l mai aveau, se dăduse tot. Îmi atrage atenția untul făcut în Ungaria de 83% grăsime, 10 lei. Lângă el, un unt făcut tot în secuime, aceeași cantitate, dublu preț – 20 lei.
Aici se vede politica maghiară (UE, în general) de subvenționare în agricultură; de asta a ajuns și untul franțuzesc mai ieftin decât cel românesc.
Cea mai delirantă politică în agricultură din UE este a României. Industria alimentară a fost falimentată cu osârdie criminală, tocmai ca țara să nu producă mai nimic, să devenim o piață de desfacere pentru produsele lor. Iar forța de muncă ieftină locală să plece la cules de sparanghel, căpșuni șamd.
Mă umplu de scârbă când mă gândesc la aceste gunoaie trădătoare care au distrus o țară cu potențial enorm. O țară care putea să dea de mâncare la jumătate de Europă, o țară bogată, o țară agricolă, importă peste 70% din alimente…

Autor: Iulian Capsali