Și încă ceva, de ziua de naștere a lui Eminescu, ca părinte de copii care au trecut prin școală sau încă sunt la gimnaziu: NU mai batjocoriți orele de Limba Română!
Modul stupefiant în care este făcută programa, în care copiii sunt forțați să învețe comentarii literare pe dinafară, în care se face gramatică de facultate în clase mici, iar manualele, imposibil de parcurs, aduc în prim plan mulți autori minori, iar în schimb nuveliști și romancieri de forța lui Vasile Voiculescu (care nu a fost doar poet), Mircea Eliade, Panait Istrati șamd, le sunt complet necunoscuți, în care “clasicii” sunt îngrozitor predați, toate acestea nu au făcut decât să îndepărteze copiii de ce ar trebui să mai sfânt în școală, de limba neamului nostru.
Care limbă o consider una dintre cele mai plastice și profunde limbi de pe pământ. În consecință, Limba Română ar trebui cultivată cu sfințenie la Școală. Sistemul trebuie modificat integral; este o calamitate pentru viitorul cultural al acestui neam!
De altfel tarele sistemice sunt vechi, observate cu acuitate, la acea vreme, chiar de către “Omul deplin al culturii românești” (apud. Noica).
Dar să-l ascultăm, că gândurile lui sunt valabile și astăzi:
„Copiii români sunt încărcați cu materii atât de multe și atât de diverse, încât nici profesorii, nici școlarii nu se pot orienta în capetele lor.
Acești copii nu învață nimic, pentru că memoria nu păstrează nimic nepriceput, nerumegat, unde interesul viu și judecata copilului n-au jucat nici un rol.
Singurul efect al încărcării memoriei cu lucruri pe care nu le poate mistui e sila și scârba copilului de carte (exact asta se întâmplă astăzi! -nota mea).
La acest rezultat au ajuns aproape toate școlile la noi. Vezi tineri care au învățat latinește, grecește, istoria universală, logică și psihologie, științe naturale, geografie în toate clasele, drept administrativ, economie politică, au trecut bacalaureatul și… cu toate astea, nu știu a scrie o frază corectă, iar a doua zi după ce au părăsit școala au uitat tot…”
Autor: Iulian Capsali
Adauga comentariu