Analize și opinii

Iulian Capsali: JULIAN ASSANGE ESTE LIBER!

Înalta Curte a Marii Britanii a cerut asigurări scrise de la tribunalul din Virginia, unde Assange trebuia să fie judecat, ca cetățeanului australian să-i fie acordate aceleași drepturi ca și cetățenilor americani, în conformitate cu Primul Amendament, care protejează libertatea de exprimare și libertatea presei. „Faptul că SUA nu erau pregătite să ofere asigurări scrise i-a făcut pe judecătorii britanici să fie sceptici cu privire la soarta [lui Assange]”, a declarat un avocat specializat în drepturile omului.
„Julian Assange este liber”, a declarat Wikileaks într-o declarație postată pe X.
„A părăsit închisoarea de maximă securitate din Belmarsh în dimineața zilei de 24 iunie, după ce a petrecut acolo 1901 de zile. I s-a dat cauțiune de către Înalta Curte din Londra și a fost eliberat pe aeroportul Stanstead în cursul după-amiezii (de ieri), unde s-a urcat într-un avion și a plecat din Marea Britanie”.
Extrădarea lui Assange era cerută de Statele Unite pentru faptul că divulgase pe internet milioane de documente secrete americane din care rezulta că militarii americani au ucis zeci de mii de civili în Irak și Afganistan, cazuri care fuseseră ascunse publicului. Adică, pe scurt, Julian Assange își făcuse meseria de jurnalist.
Imaginile unui atac cu elicopterul american Apache la Bagdad, care a ucis 12 civili ca într-un joc pe calculator, inclusiv copii, dar și doi jurnalişti, au făcut cunoscută platforma de presă, în timp ce publicarea în 2010 a sute de mii de documente clasificate americane despre războaiele din Afganistan şi Irak, precum şi documente diplomatice, inclusiv despre politicieni români, au făcut din Wikileaks una dintre cele mai notorii instituții de presă din lume.
Ca să poată fi eliberat, Assange, în vârstă de 52 de ani, va pleda vinovat pentru o acuzație de conspirație pentru obținerea și a dezvăluirea de documente clasificate de apărare națională a SUA, potrivit unui dosar la Tribunalul Districtual al SUA pentru Insulele Mariane de Nord.
Jodie Ginsberg, directorul executiv al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, a declarat pentru Al Jazeera că este „încântată” de vestea despre eliberarea așteptată a lui Assange. Ea a adăugat că acordul a fost o modalitate prin care administrația Biden a reușit să-și salveze imaginea, pe fondul presiunii crescute de a-l elibera pe Assange, în special din Australia.
Julian Assange a stat 7 ani refugiat în mica ambasadă a Ecuadorului din Londra, apoi a fost ridicat de autoritățile britanice și închis peste 5 ani la Belmarsh, închisoare de maximă securitate, în așteptarea extrădării în SUA, unde ar fi făcut 175 de ani de închisoare sau putea să-l aștepte chiar condamnarea la moarte.