Ați văzut cu toții imagini cu baza americană bombardată. Au căzut rachete direct pe cazărmi. Dacă ar fi fost acolo soldați, ar fi fost sute de victime. Era noapte, soldații ar fi fost la program de somn.
Categoric iranienii au anunțat atacul. Se pare că au transmis asta irakienilor, iar ei mai departe, americanilor, care au părăsit unitatea.
Moartea lui Soleimani a fost “răzbunată”, poporul s-a răcorit. Când am scris chiar în ziua asasinatului că este prețul plătit de Trump ca să părăsească Irakul fără să-i fie imputată slăbiciunea de către corbii avizi de cadavre ai complexului militar-industrial, am primit torente de imputări decente, dar ofuscate. Din fericire, am avut dreptate. Soleimani poate fi piatra pusă peste un conflict criminal și indecent, care s-a bazat pe emoția căderii Turnurilor Gemene, nenorocire la care au participat teroriști saudiți.
În loc să se facă o investigație în care să fie căutate firele (care probabil ar fi dus în locuri total neconvenabile), s-a căutat războiul cu crescătorii de capre din râpele pietroase ale Afganistanului, căliți deja în războiul cu URSS-ul și antrenați chiar de serviciile americane, și cu Irakul lui Saddam Hussein, despre care opinia publică occidentală a fost persuadată să creadă că este mastermind-ul din spatele Al-Qaeda și un cinic posesor de arme nucleare.
Totul s-a dovedit o imensă manipulare care a destabilizat tot Orientul Mijlociu: a ucis populație civilă, a distrus state viabile, a născut fenomenul criminal wahhabit al ISIS șamd.
După ce a început să părăsească Siria, altă victimă a Noii Ordini Mondiale, Trump avea nevoie de un motiv ca să iasă din Irak.
Atacarea ambasadei din Bagdad, asasinarea lui Soleimani și riposta iraniană asupra unei baze militare goale, plus decizia imediată a Parlamentului Irakian de a scoate toate forțele străine (a se citi “americane”) de pe teritoriul statului, dau ocazia nesperată ca să se rezolve un conflict care s-ar fi lungit sine die și care avea ca finalitate conflictul armat cu Iranul.
Trofeul final dorit de marele inamic al Iranului, Israelul, va mai avea de așteptat o perioadă. Trump nu dorește să deschidă, așa cum au făcut-o predecesorii lui, un nou front care ar secătui SUA, adică ar pauperiza clasa medie, și așa delabrată, și ar îmbogății bogații. Iranul fiind totuși, ca și Turcia mai la vest, o tradițională forță a zonei cu vechi ascendențe imperiale și o veche civilizație, un popor provenit din indo-europeni care mai vorbește încă limba persană (parsi), limbă cultă vorbită inclusiv de aristocrația indiană până la cucerirea britanică.
Ultimul război mondial se amână.
Autor: Iulian Capsali
Sursa: Iulian Capsali Facebook
Adauga comentariu