Analize și opinii

Iulian Capsali: CE FACE STATUL ROMÂN PENTRU ROMÂNII DIN UCRAINA? PATRIARHIA BOR APĂRĂ DREPTURILE BUCOVINENILOR LA LIMBĂ ȘI CREDINȚĂ

Patriarhia Română cere Guvernului și Președintelui să intervină pentru redeschiderea capelei “Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți, închisă de regimul Zelenski, “lăcaș în care ne-am rugat în limba română timp de aproape 30 de ani”, așa cum afirmă asociațiile românești bucovinene care au trimis o jalbă către autoritățile române.
Citez din comunicatul asociațiilor românilor din Ucraina:
“Capela a fost construită în perioada anilor 1881-1884 cu fondurile Mitropoliei Bucovinei, fiind sfințită de mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici.
Cripta de sub Capelă adăpostește rămășițele pământești ale următorilor ierarhi bucovineni: episcopul Dositei Herescul, mitropolitul Teofil Bendela, mitropolitul Teoctist Blajevici, mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici, mitropolitul Arcadie Ciupercovici, mitropolitul Vladimir de Repta, mitropolitul Nectarie Cotlarciuc, episcopul Ipolit Vorobchievici, toți de etnie română.
Acest monument istoric și de arhitectură aparține patrimoniului comunității românești din Ucraina și, în sensul legislației române în vigoare, trebuie protejat și pus în valoare în mod corespunzător (…)
Menționăm faptul că biserica se află în sectorul românesc al cimitirului istoric din Cernăuți, iar preotul Capelei are în grija sa și partea românească a cimitirului.
După plecarea la cele veșnice a părintelui Mihai Ivasiuc, începând cu anul 2007 ștafeta a fost preluată de preotul Cristofor Gabor. În toată această perioadă nicio autoritate de stat nu a pus la îndoială legalitatea funcționării bisericii. Din păcate, în contextul răzmerițelor bisericești, cu un profund substrat geopolitic, devin victimă și bisericile ortodoxe ale comunității românești. (….) După o serie de hățișuri judecătorești, în data de 23.08.2024 Capela a fost sigilată de către primărie. Considerăm acest act ca fiind unul cinic și imoral față de românii bucovineni. (…)
Atenție la final!
“În aceste condiții Vă rugăm respectuos ca, în calitate de înalți reprezentanți ai statului înrudit România, să luați atitudine față de furtul de către autoritățile ucrainene a Capelei Mitropolitane, gest lipsit de onestitate și contrar spiritului și literei Tratatului de bază dintre Ucraina și România și ale altor instrumente juridice bilaterale și multilaterale la care Ucraina este parte.
Totodată, solicităm urgentarea procesului de trecere a comunităților ortodoxe românești din Ucraina sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române.”
Deci Statul Român trebuie să ceară Ucrainei să respecte Tratatul dintre România și Ucraina, iar bucovinenii cer ca să se rezolve trecerea comunităților românești sub autoritatea BOR!
Din comunicatul Patriarhiei BOR:
“Deși clerul și credincioșii români din regiunea Cernăuți nu sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Române, ci țin de altă Biserică Ortodoxă, nu putem rămâne nepăsători în fața confiscării de către autorități, cu diferite justificări administrative, a unui simbol identitar românesc și în fața încălcării libertății religioase a unor creștini ortodocși români. Ca urmare, solicităm și noi, alături de organizațiile românești care ne-au scris, sprijinul autorităților române pe lângă autoritățile ucrainene, pentru ca românii să fie liberi să se roage în limba lor și să vină în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, dacă vor dori aceasta”.
Se vor implica instituțiile Statului în rezolvarea problemei românilor din Ucraina, în special Guvernul și Președintele?
Voi ce credeți?

Autor: Iulian Capsali

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu