Analize și opinii

Iulian Capsali: AFACEREA NORDIS

Documentarul Recorder despre afacerea Nordis, bine făcut, care arată măruntaiele putride ale simbiozei dintre șmenarii care fac alba-neagra pe milioane de euro cu banii unor oameni cinstiți și oamenii politici, a bubuit acum, înainte de alegeri.
Lovitura este dată PSD-ului, a cărei președintă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, este căsătorită cu asociatul principal Nordis, Vladimir Ciorbă. Dar în afacere este băgată și notărița Ioana Băsescu, care a scăpat de condamnarea la 5 ani de pușcărie pentru că procesul a trenat și fapta s-a prescris. Practic, la Nordis Mamaia s-au vândut aceleași apartamente la mai multe persoane.
Schema Nordis a fost posibilă datorită faptului că legislația românească permite astfel de Caritasuri imobiliare, fiind extrem de laxă. În documentar se arată modelul Franței: clientul depune maxim 10% din valoarea proiectului (apartament, casă etc) iar banii intră într-un cont securizat prin lege. La noi clientul dă și 100% din valoarea proiectului când se află pe planșetă sau la stadiu de fundație, iar firma dispune după bunul plac de acei bani, pe care-i poate sifona după cum dorește.
Acum Nordis a intrat în insolvență, banii nu mai există în conturile companiei, iar păgubiții, după ce vor sta în tribunale ani de zile și vor cheltui cu avocații, vor fi despăgubiți cu sume modice. Deși era sesizată de peste un an, Procuratura nu a deschis o anchetă care să pună capăt fraudării, care a continuat până de curând.
Multe chestiuni legislative sunt lăsate voit neclare pentru ca să poată face loc pescuitorilor în ape tulburi.