Site icon gandeste.org

Ionut Vulpescu: „Pentru următorii patru ani, Cultura va fi finanțată cu ipoteze”

 Am votat împotriva bugetului propus pentru Ministerul Culturii
Motivele?
La Ministerul Culturii, dacă evaluăm prin comparație cifrele din buget cu cele din anii precedenți, constatăm că, per total, sumele alocate sunt mai mici față de execuția anului 2020, precum și față de execuția bugetară pe anul 2019.
Este un buget al subzistenței, al subfinanțării cronice, al promisiunilor neîmplinite.
Un buget despre care ministrul PNL al Culturii ne spune că este cu 12% mai mare, dar care este, în realitate, cu vreo 14 milioane mai mic decât execuția de anul trecut.
Un buget care nu va susține piața cărții, așa cum ministrul însuși a declarat public.
Un buget în care nu există resurse pentru artiști și operatori culturali, care sunt chemați la minister să dezbată o schemă de ajutor de stat pentru care s-au promis 100 de milioane de euro în programul electoral. Noi toți am crezut, așa cum e firesc, după toate manualele de științe politice, că programul electoral este același cu programul de guvernare. Dar iată că mecanismul “lumilor” (sau poate al “contabilităților”) paralele se activează. Așa încât, Premierul Cîțu a anunțat că programul electoral e una, dar programul de guvernare e altceva, motiv pentru care, pentru domeniul Cultură, din cei 100 milioane promiși, au ajuns doar 75, dar în buget… ZERO!
Dacă vă întrebați de unde va găsi Cultura română bani pentru a trece cu bine anul 2021, răspunsul ni l-a dat zilele trecute același ministru: “de la bugetul Ministerului, cu siguranță nu!”
Îmi pare rău de entuziaștii dreptei care finanțează Cultura numai prin maculatură. Orice artist care știe să (re)facă socotelile va vedea că pentru următorii patru ani, Cultura va fi finanțată cu ipoteze. Adică, printr-un mare capital de promisiuni și bune intenții pentru care nu se primesc încă fonduri, deși s-au depus toate dosarele cu șină necesare.
Concluzia acestui exercițiu bugetar? Din ceea ce liberalii promit în campanie, scădeți 25% în planul de guvernare și aflați că se mai poate scădea încă pe atât, pentru că se taie din ceea ce nu există. Și e atât de ușor să guvernezi așa!
Exit mobile version