Felul în care președintele Iohannis și PNL s-au poziționat în scandalul ambasadei din Israel e considerat profund defectuos pînă și de analiștii și politologii apropiați de cei sus pomeniți. Din păcate, nu e o gafă izolată: președintele, PNL și USR par să fi intrat de-a dreptul în derivă politică, un alt exemplu spectaculos fiind cazul legii privind închisoarea la domiciliu, la jumătatea acestei săptămîni.
Bunăoară, ieri, preşedintele Klaus Iohannis a declarat public că legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor, adoptată de Parlament, se înscrie în categoria “legilor pentru penali” și că acest act normativ nu este “o iniţiativă bună”.
PNL și USR au mers și mai departe, anunțînd că vor contesta la CCR legea respectivă.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a cuvîntat în plen, chiar în timpul ședinței în care s-a votat legea amintită:
”Nu îmi face nicio plăcere să vin la microfon şi să vorbesc despre acest proiect depus de colegii senatori ai PSD şi pe care grupul PNL nu îl va susţine”.
Deputatul USR Stelian Ion a declarat, și el:
“Este o bazaconie ceea ce propuneţi dumneavoastră – închisoarea acasă. Ce a făcut PSD de se comportă asemenea unui piroman care smulge cutia de chibrituri din mână şi dă foc casei(…)Mesajul care se dă este acela că românii nu trebuie să se mai teamă că încalcă legea. Aceasta este viziunea PSD, aceasta este viziunea unei majorităţi parlamentare conduse de un condamnat penal”.
Cît despre liderul USR, deputatul Dan Barna, acesta a declarat că legea ”Este un nou pas mai departe spre ceea ce am declarat că România devine uşor-uşor un rai al infractorilor. Actuala majoritate prioritizează major infractorii, condamnaţii, persoanele aflate în detenţie, în defavoarea politicilor publice, sociale sau de infrastructura , care ne lipsesc cu desăvârşire”.
A spune că aceste declarații țin de bezna minții e puțin.
Asta pentru că legea care introduce posibilitatea executării pedepselor cu închisoarea la domiciliu este 100% inițiativa PNL, partidul președintelui și aliatul USR.
Proiectul a fost inițiat de liberala Alina Gorghiu, cu susținerea unui grup de senatori și deputați PNL, și a fost introdus în Senat anul trecut, în noiembrie.
Interesantă coincidență, într-un moment în care se discuta tot mai insistent despre posibilitatea condamnării liderului PNL, Ludovic Orban, în procesul de corupție în care DNA cerea închisoare pentru liberal.
La fel de interesant, după ce Orban a fost achitat definitiv, în martie, inițiatorii legii au început să nu mai fie atît de preocupați de ea, ba chiar să se comporte ca și cum le-ar repugna.
Ce prevedea legea liberalilor, în forma care a și trecut, tacit, de Senat?
Exact ce prevede și forma legii pe care acum o contestă inclusiv la CCR: anume posibilitatea condamnaților de a efectua închisoare la domiciliu, de a presta zile-muncă în folosul comunității și echivalarea lor în zile de detenție ori de a executa pedepsele cu detenția în mod fracționat, în week-end.
”Pentru a evita aplicarea sanctiunilor CEDO consideram ca este de datoria legiuitorului sa adopte norme care sa ofere judecatorului posibilitatea de a inlocui o pedeapsa in regim privativ de libertate cu masuri alternative credibile care realizeaza mai bine scopul reeducarii, al reinsertiei sociale, dar și al prevenirii recidivei. De asemenea, adoptarea unor masuri alternative de executare ale pedepsei conduce la asigurarea și garantarea respectarii drepturilor fundamentale ale persoanei condamnate” se arăta în expunerea de motive a Alinei Gorghiu. Aceasta – demn de remarcat – calculase pînă și de cîți inspectori de probațiuni ar fi fost nevoie pentru aplicarea noii legi: 5.000.
PSD și ALDE au operat modificări minore în lege – a crescut durata condamnărilor vizate de această lege de la 3 la 5 ani, ceea ce nu schimbă absolut deloc fondul problemei – sau a corectat anumite erori tehnice din proiectul inițial, consemnate și de Consiliul Legislativ, care dăduse, reamintim, aviz negativ proiectului, anul trecut, tocmai din cauza erorilor respective.
Un exemplu de gafă liberală: conform proiectului lor, un condamnat la închisoare putea să-și ispășească pedeapsa făcînd pușcărie doar sîmbăta și duminica, în timp ce PSD a adăugat că în restul săptămînii aceștia ar presta închisoare la domiciliu.
Or, în versiunea liberală, după cum avertiza Consiliul Legislativ, ar fi însemnat ca executarea unei pedepse să se întindă pe o durată de trei ori și jumătate mai mare; o condamnare de 4 ani s-ar fi finalizat după 14 ani.
De asemenea, PSD a introdus prevederea ca supravegherea cu ajutorul brățărilor electronice să nu fie obligatorie, precum în proiectul liberal, ci facultativă.
De ce?
Răspunsul e simplu și a fost oferit încă de acum vreo doi ani de către Poliția Română: monitorizarea electronică presupune costuri uriașe, de-a dreptul prohibitive, pentru că e vorba nu doar de un dispozitiv de pus la picior, ci de o întreagă forță polițienească de monitorizare și de reacție rapidă, pentru cazul în care condamnatul ar încălca regulile, cca.1.600 de agenți dedicați, după estimările poliției.
Şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, explica la acel moment că „s-a constatat o practică neunitară în ce priveşte folosirea brăţărilor electronice, şi anume în 16 state se folosesc, iar în 11 nu, pentru că în cinci dintre ele nu este precizat în legislaţie, iar în şase state este în lege, însă, în urma derulării unor proiecte pilot, s-a constatat că efortul bugetar este prea ridicat“. Tobă mai preciza că în Italia, în perioada 2003-2010, s-au cheltuit 80 de milioane de euro pentru brăţările electronice, în condiţiile în care au fost monitorizate doar 14 persoane.
Trăgînd linie și adunînd, legea închisorii la domiciliu, fie ea și modificată de PSD, are exact aceleași principii ca și cea originală, opera integrală a PNL, modificările fiind de ordin strict tehnic. De această lege nu vor beneficia, pe mai departe, recidiviștii, autorii infracțiunilor cu violență ori ale celor de corupție.
Cum e posibil, în acest caz, ca autorii legii, liberalii, partenerii lor din opoziție, useriștii și însuși președintele Klaus Iohannis să decreteze că e o lege neavenită, ”făcută pentru penali” (desigur, ea trebuia să se adrese strict inocenților n.n.) și să anunțe că vor reclama la CCR?
E posibil pentru că în România totul e posibil.
Inclusiv să iei milioane de români de proști, cu memoria scurtă.
Autor: Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: InPolitics
un ra.ha.t de partid, condus de un caraghioz, numit ghitaristul boborului, este normal s-o linga de zor la claunul din deal, “violetul” neamului !
Vad o mare si imensa pajiste plina de toti “jurnalistii” acestui articol plus gainarii de serviciu, care zac in 4 labe in fata statuii lui dragnisor baietel fara capsor.