Analize și opinii

Întâlnirea de cinci ore dintre premierul ungar Viktor Orbán și președintele rus Vladimir Putin

Întâlnirea de cinci ore dintre premierul ungar Viktor Orbán și președintele rus Vladimir Putin s-a concentrat în primul rând pe transporturile de gaze pe termen lung și pe extinderea centralei nucleare construite de sovietici din Ungaria, relatează ziarul maghiar Magyar Nemzet.
Orbán a exprimat dorința Ungariei de a crește volumul anual de transport pe termen lung de gaz ruso-ungar cu 1 miliard de metri cubi. „Dacă există gaz rusesc, există o reducere a cheltuielilor. Dacă nu există gaz rusesc, nu există o reducere a cheltuielilor generale”, a spus Orbán, adăugând că acordul pe termen lung încheiat cu Rusia anul trecut a asigurat permanent aprovizionarea cu gaze a Ungariei.
Orbán a abordat un alt domeniu important al relației energetice maghiaro-ruse, și anume pregătirile pentru extinderea centralei Paks, care a intrat în faza finală.
„Odată ce am obținut ultima autorizație, investiția se va trece automat la următoarea, așa-numita fază de construcție, iar noi, ungurii, vom face pasul decisiv pentru a deveni independenți în furnizarea de energie electrică”, a subliniat Orbán.
„Prin construirea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, vom putea fi autosuficienți în furnizarea de energie electrică până la sfârșitul acestui deceniu și vom putea preveni 17 milioane de tone de emisii poluante pe an.
Răspunzând cererii Ungariei de a crește transporturile de gaze, Putin a spus că Ungaria continuă să demonstreze că este un partener de încredere în tranzitul gazului rusesc, adăugând că energia joacă un rol important în relațiile economice ruso-ungare.
Livrările de gaze rusești către Ungaria fac obiectul unui acord pe termen lung care a fost prelungit anul trecut până în 2036 și care furnizează gaze Ungariei sub prețurile pieței, a adăugat Vladimir Putin.
„Rusia este deschisă unei cooperări suplimentare, Moscova nu are nicio problemă cu volume mai mari de transport, poate fi o problemă cu alți parteneri europeni, dar nu pentru Ungaria”, a spus Putin.
În cadrul discuțiilor, părțile negociatoare au abordat și criza ucraineană, Orbán spunând că „actuala vizită la Moscova este și o misiune de pace, pentru că aș putea spune că Uniunea Europeană este unită și nu există un lider european care să dorească un conflict cu Rusia.”
Între timp, Putin a reiterat pretențiile Rusiei privind garanția de securitate, pe care a spus că Statele Unite le-au ignorat. Moscova a subliniat în repetate rânduri că extinderea ulterioară a NATO la est, inclusiv posibila aderare a Ucrainei, și instalarea de dispozitive de lovitură în apropierea graniței cu Rusia sunt inacceptabile pentru ea.
„Nimeni nu își poate întări securitatea în detrimentul securității altor țări”, a spus Putin, adăugând că NATO a înșelat Rusia, promițând anterior că nu se va extinde mai spre est.
„NATO nu este obligată să adauge noi membri, așa că ar putea lua în considerare interesele altor participanți la proces, inclusiv Rusia”, a adăugat el.