Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a solicitat Patriarhiei Române „descurajarea manifestărilor din rândul Bisericii Ortodoxe Române care își propun reabilitarea acelor personalități care, deși au îmbrățișat ortodoxismul, au activat și s-au pus în slujba unor regimuri fasciste, antisemite și xenofobe”.
În fapt, Institutul „Elie Wiesel” se referă la Mircea Vulcănescu, (1904 – 1952), filozoful mort în temnița de la Aiud. În documentul trimis episcopiilor din țară, preoților le este recomandat ca atunci când se referă la Mircea Vulcănescu, „să nu promoveze un cult al personalității acestuia, ci, atunci când se face referire la persoana sa, să se scoată în relief valoarea operei sale filosofice și literare, în mod obiectiv și echilibrat”.
În adresa trimisă preoților, episcopiile le transmit acestora că „recomandă ca eventualele referiri la Mircea Vulcănescu să nu promoveze un cult al personalității acestuia, ci, atunci când se referire la persoana sa, să se scoată în relief valoarea operei sale filosofice și literare, în mod obiectiv și echilibrat”.
Reamintim că în vara anului 2017, Institutul „Elie Wiesel” a încercat schimbarea numelor unor obiective care purtau numele unor personalități interbelice, condamnate de către regimul comunist, între care și liceul „Mircea Vulcănescu” din București.
Atunci, inclusiv liceenii s-au opus schimbării denumirii unității lor de învățământ. În 2017, prin vocea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, Biserica Ortodoxă Română îndemna la „cinstirea și cultivarea memoriei tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea valorilor creștine și naționale, între care se numără personalități autentice ale culturii și spiritualității românești precum Mircea Vulcănescu, Nicolae Steinhardt, membrii „Rugului Aprins”, precum Părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Benedict Ghius, Alexandru Mironescu, Vasile Voiculescu și alții.
Sursa: r3media.ro