Trei preoti ortodocsi din Moldova au fost retinuti de DNA Iasi si propusi pentru arestare preventiva de 30 de zile pe motiv ca au incercat sa santajeze o persoana din conducerea BOR, se arata intr-un comunicat DNA remis publicitatii pe data de 15 iunie.
Cei trei preoti ar fi “amenințat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe, cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial cât și unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar”, se mai mentioneaza in comunicat.
Daca asta e starea de fapt, actiunile celor trei preoti ortodocsi sunt josnice. Dar pe cat de josnice sunt, astfel de fapte nu sunt de competenta DNA.
Santajul este de competenta DNA numai in cazul in care acesta are legatura cu alte fapte ce sunt de coruptie sau asimilate acesteia.
Fara partea de coruptie, santajul simplu este de competenta parchetului obisnuit.
DNA, insa, in loc sa se fi ocupat de “marii corupti” – pentru ca dupa lege ei de acestia trebuie sa se ocupe – au ajuns acum sa se ocupe de niste popi.
O alta faza tare din comunicat este ca “in cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție”, adica DGA.
DGA, conform legii, are atributii in identificarea actelor de coruptie ale functionarilor din Ministerul de Interne. Ce treaba are DGA cu targuielile dintre preoti?
In ritmul in care merg eu zic sa nu fiti surprinsi daca veti citi intr-o zi ca DNA a arestat moastele Sfintei Paraschiva de la Iasi pentru inselaciune.
Pai nu merg oamenii acolo sa se roage, nu lasa ei un ban si nu pun o intentie de rugaciune in speranta ca vor fi ascultati? Evident ca o fac. Deseori, insa, rugaciunile nu le sunt ascultate.
La cum interpreteaza legea vasnicii procurori DNA, usor pot spune ca si intr-un astfel de caz sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune. Pe cale de consecinta, vor retine moastele si le vor propune pentru arestarea de 30 de zile, pe motiv ca lasarea acestora in libertate ar afecta ordinea publica iar oamenii nu ar mai avea incredere in justitie.
Articolul 244
Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Ce ziceti, se califica moastele la o asemenea infractiune?
Autor: Chris Terhes
Sursa: Chris Terhes
Precum in Cer asa si pe Pamant, Nor pe Cer, Ploaie pe Pamant, Soare pe Cer, Zi Insorita pe Pamant, urme chemtrails pe Cer, otrava, daunatori pe Pamant, IERARHII in Cer, Ierarhii pe Pamant -NOM inalizate!, “legate pe Pamant, legate-n Cer, dezlegate pe Pamant, dezlegate in Cer”. Din pacate, nominalizarile prin institutii, agentii, organizatii se fac si prin metode neortodoxe, specifice ec de piata, capitalismului. “Timpul inseamna bani”. “Pacatul meu inaintea mea este pururea…”, spune psalmistul (Psalmul 50!). Pacatul de ieri, infractiunea de azi. Faza pe moaste!
Se spune ca pe cand avea 10 ani, fiind intr-o Biserica a Precistei, Sfanta Parascheva, nascuta in Epivat, in apropiere de Constantinopol, vietuind pe Pamant cand Biserica era UNA si NEDESPARTITA, a auzit citindu-se la Sf. Liturghie, cuvantul Evangheliei: “Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie”, Marcu 8,34. Mostenind o mare avere de la parinti, tanara Parascheva a daruit saracilor partea ce i se cuvenea din mostenire si parasind “frumusetea acestei lumi”, s-a retras in “adancul pustiei”. A fost ingropata ca o straina, fara ca nimeni sa stie cine era. (…) Intr-o noapte, unuia dintre crestini cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurat de multime de ingeri. Unul din ingeri i-a zis: “Gheorghe, pt ce n-ati socotit trupul Sfintei Parascheva? Nu stiti ca Dumnezeu a iubit frumusetea ei si a avrut sa o proslaveasca pe Pamant?” Iar imparateasa pe care o vazuse in vis si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva i-a poruncit sa ia degraba trupul ei gasit ingropat pe malul unui tarm si sa-l aseze undeva, intr-un loc de cinste. Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc si au dus trupul cu mare bucurie, “cu lumini si cu tamaie”, asezandu-l in Biserica Sf Apostoli din Epivat, unde, indata au avut loc vindecari minunate in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele moaste. Dupa ce au stat vreme de vreo 200 de ani, savarsindu-se multe semne si minuni in jurul lor, moastele au fost stramutate, datorita evenimentelor politice care au adus multa durere in tarile balcanice, in mai multe locuri, fiind tuturor alinare in suferinta, liman lin si neinviforat. Tarnovo, Belgrad, Constantinopol, de unde in 1641, dupa ce binecredinciosul domn Vasile Lupu al Moldovei primeste drept recunostinta, dupa ce a platit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, moastele Cuvioasei Parascheva “pentru sfintirea si binecuvantarea acelui loc al Bogdanei…Tara Moldovei! In ziua de 13 iunie 1641, cinstitele moaste au fost asezate in minunata Biserica a Manastirii Sfintii Trei Ierarhi. Dar…in seara zilei de 26 decembrie! 1888, dupa slujba Vecerniei, din neatentie, a ramas aprinsa o lumanare din sfesnicul de langa racla din lemn in care erau asezate cinstitele moaste; peste noapte sfetnicul a ars, iar focul s-a extins la catafalcul pe care era asezata racla, arzand mocnit toata noaptea si “prefacandu-l intr-o gramada de carbuni”. A doua ZI DIMINEATA, autoritatile de stat si bisericesti, preotii si credinciosii au constatat ca cinstitele moaste au ramas neatinse. Dovada sfinteniei. Icoana Cuvioasei transmite peste vremuri, un mesaj: “Fericiti cei curati cu inima. Aceia vor vedea pe Dumnezeu”