Inspectorii Curţii au evidenţiat aproape 6.000 de cazuri de nerespectare a legilor privind cheltuirea banului public
În 2009 instituţiile statului, fie că a fost vorba despre administraţia centrală, locală sau despre companiile deţinute de stat, au cheltuit “nelegal” 9,94 miliarde de euro, conform raportului Curţii de Conturi pe 2010, în care se prezintă rezultatele inspecţiilor pe bugetele din 2009. Ţinând cont că veniturile totale ale bugetului general au fost de circa 40 de miliarde de euro în 2009, rezultă că circa un sfert din cheltuielile făcute de stat nu au respectat legea.
Instituţiile statului au prejudiciat bugetul cu 172 de milioane de euro
Prejudiciul total adus bugetului statului a fost de 172 de milioane de euro, în timp ce veniturile suplimentare, sumele încasate incorect la buget, au fost stabilite la 415 milioane de euro. Situaţia a fost similară şi cu un an în urmă. În 2008, la capitolul “abateri cu caracter financiar-contabil”, respectiv bani cheltuiţi “nelegal”, Curtea a trecut suma de 9,82 miliarde de euro, în timp ce prejudiciile au fost estimate la aproape170 de milioane de euro.
Principala problemă a statului, după cum rezultă din raportul Curţii, este nerespectarea legii în cheltuirea banului public. În bilanţurile instituţiilor statului pe 2009, verificate de Curte în 2010, s-au constatat aproape 6.000 de abateri reprezentând “nerespectarea reglementărilor legale în efectuarea cheltuielilor” şi 3.867 de cazuri de “nestabilire, neevidenţiere şi neîncasarea în cuantumul şi la termenele prevăzute de lege a unor venituri bugetare”. De asemenea, au fost şi 477 de cazuri de nerespectare a reglementărilor legale privind achiziţiile publice.
Exemple de acţiuni care au adus prejudicii bugetului
• Pensii şi ajutoare sociale acordate nelegal. În 2009 statul a plătit pensii anticipate şi de invaliditate în valoare de 1,4 milioane de euro unor persoane care nu aveau acest drept, respectiv care realizau în acelaşi timp şi venituri de natură salarială. “Identificarea s-a făcut prin compararea bazelor de date ale CNPAS cu bazele de date furnizate de ANAF”, se explică în raportul Curţii.Statul a mai cheltuit alte 360.000 de euro pentru plata pensiilor unor persoane care mai primeau în acelaşi timp una sau mai multe pensii.
• La Finanţe bonusurile şi sporurile se dau “pe ochi frumoşi”. În 2009 Ministerul Finanţelor a acordat bonusuri şi sporuri angajaţilor în lipsa unor criterii clare de repartizare şi acordare, “acordarea stimulentelor având, din partea celor care aprobă nivelul acestora, mai mult un caracter subiectiv.
• În România se poate exploata uraniu şi fără licenţă. În perioada 2006-2007 Compania Naţională a Uraniului SA a exploatat 9.811 kg de uraniu în perimetrul Băiţa Plai, judeţul Neamţ, fără a avea licenţă de exploatare în vigoare.
• La MAE cinci persoane au încasat sporuri nelegale de un milion de euro în total. MAE a plătit 4,4 milioane de lei pentru sporuri şi alte drepturi de natură salarială către cinci membri ai Corpului diplomatic şi consular al României în loc să le dea indemnizaţii, respectiv doar 282.000 de lei în total.
• Stau în chirie deşi au casă. MAE a efectuat cheltuieli nejustificate de 17,7 milioane de lei pentru închirierea spaţiilor de locuit la misiunile diplomatice din străinătate, în condiţiile în care unele misiuni dispuneau de spaţii neocupate, conform raportului.
• CNADNR plăteşte tarife cu amortisment pentru utilaje care au fost deja amortizate. Curtea a constatat că Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri – Bucureşti, subordonată CNADNR, a plătit 1,3 milioane de lei pentru “servicii de deszăpezire la care s-au aplicat tarife cu amortisment pentru utilaje amortizate integral”.
• CFR SA a cheltuit ilegal 4,1 milioane de lei pentru dotarea STF-CFR. Curtea a constatat un “transfer ilegal de terenuri, obiecte de inventar şi materiale în sumă totală de 4.107 mii lei, din patrimoniul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA în patrimoniul Societăţii Feroviare de Turism STF-CFR SA”. Din suma totală 2,1 milioane de lei au ajuns la Complexul Snagov, sub formă de obiecte de inventar şi materiale.
autor: Victor ROTARIU
sursa: gandul.info
Adauga comentariu