Analize și opinii

Ilie Șerbănescu: ”Economia străină și-a luat caimacul din stimulentele fiscale, urmând ca, proștii, adică statul român, să achite nota de plată.”

Stimate domnule prim-ministru, constatând că actualul premier al României nu poate fi câtuși de puțin păcălit de cineva, după cum au dovedit mai multe episoade, în frunte cu cel cu băncile, mi-am luat cutezanța, în virtutea celor peste trei sferturi de veac de ființare prin România, să vă aduc spre luare aminte câteva lucruri care să vă împiedice de a vă păcăli, cumva, singur.



Începeți prin a cere Institutului Național de Statistică datele economice, defalcat, pe „economia străină din România“ și, respectiv, pe „economia românească din România“. Amalgamul actualelor date statistice induce în eroare, referindu-se la o entitate artificială, fără semnificație economică. Cele două componente nu prea au legături una cu alta și nu se mișcă – ba chiar deloc! – împreună.

Defalcat, veți putea vedea care prosperă și care nu, ce proprietăți deține fiecare dintre ele, cât plătește impozite una și cât cealaltă statului român și, în esență, pe ce vă puteți baza și pe ce nu, în orice decizie ați lua! Veți constata lesne că mult trâmbițata creștere economică cu care se laudă „amalgamul statistic România“ se obține, de fapt, doar în economia străină din România, în timp ce economia românească dă din colț în colț și, de la an la an, tot înapoi, că nu puteți avea acces minim la roadele acestei creșteri pentru că economia străină care o realizează n-o împarte cu nimeni, că, pe o cale sau alta, inclusiv și poate mai ales prin externalizarea profiturilor înainte de fiscalizare, îi trimite roadele în afară. Și este vorba de zeci de miliarde de euro anual, în timp ce dvs vă luptați să găsiți câteva sute de milioane de lei întru mărirea salariilor pentru salahori.

Dacă sunt inventariate eșecurile sau inițiativele abandonate, se constată că acestea acoperă întreg arealul de probleme de fond ale României actuale. Cu ce s-a soldat minunata creștere proiectată a salariilor, singura măsură prin care ar mai putea rămâne ceva în țară din abominabila exploatare a capitalului străin?! Din păcate, cu o scădere (și nu o creștere) a salariilor nete în sectorul privat (suprapreponderent) dacă se mută contribuțiile sociale în sarcina angajatului, mutare despre care ați spus că nu va interveni, atât timp cât veți fi dvs prim-ministru! Ce s-a ales din formidabila înlocuire a impozitului-măscărici pe profit cu un derizoriu, dar neevazional, impozit pe cifra de afaceri, unica modalitate reală prin care ar fi fost combătute evaziunea fiscală și batjocorirea României ca țară?! Nimic și iar nimic! Ce a ieșit din forțarea creșterii consumului prin „relaxările“ fiscale promovate absurd de partidul dvs, toate favorizând, în ultimă instanță, capitalul străin?! O creștere economică slăvită de fraieri, din care salahorii români nu s-au ales de fapt cu mai nimic, și o scădere comparativă a încasărilor TVA la buget, care este acum folosită de „moderniștii“ din Finanțe pentru introducerea unui sistem de colectare de TVA care va omorî, pur și simplu, firmele mici, adică tot pe cele românești! Economia străină și-a luat caimacul din stimulentele fiscale, urmând, ca proștii, să achite nota de plată, adică, statul român, atât cât mai există acesta, și capitalul privat românesc, atât cât n-a fost încă desființat!

Plecând de la premisa totalei bune intenții care a ghidat inițiativele, aceste grave eșecuri și altele asemenea n-au cum să rezulte din altceva decât din tentația, firească, dar nerealistă, de a confunda „economia din România“, care, relativ se extinde, cu economia românească ce mereu se pipernicește. Pe măsură ce economia din România, aceea din statisticile-amalgam, crește, economia românească, aceea aparținând efectiv capitalului autohton, scade. Și, în baza acestui proces, însăși jurisdicția și posibilitățile de acțiune și intervenție ale premierului României se subțiază!

S-a depășit deja un prag. Orice încercări de a lua de la „economia din România“ spre a face ceva pentru economia românească și truditorii ei se soldează cu un și mai substanțial recul.

România a pierdut posesia punctelor și pârghiilor strategice din economie, a principalelor bogății ale subsolului, a activelor industriale de impact, a băncilor și este pe cale s-o piardă și în privința ultimelor resurse lăsate de Dumnezeu românilor: pădurile și pământurile. Astfel, s-a pierdut și posesia roadelor pe care toate acestea le pot aduce, inclusiv a creșterii economice pe care exploatarea lor o poate genera. Este un mare semn de întrebare dacă se mai poate face ceva în domeniu, dar este o certitudine că nu se pot doar corecta efecte fără a se acționa asupra cauzelor, adică fără a schimba rânduielile.

Prezentarea, defalcat, a datelor statistice – aceleași date statistice, nu altele, dar descriind și nu camuflând realitățile – ar ajuta la surprinderea dimensiunii acestor realități. Urmând ca dvs, dle prim-ministru, să decideți ce ar mai fi de făcut. Și chiar dacă nu mai este nimic de făcut, măcar să aduceți aceste date la cunoștința publică, precum ați hotărât în cazul băncilor străine, care ne iau de atât de proști, încât, prin falsele pierderi raportate, se prezintă drept samariteni, și nu bănci!

Cu stimă,

Ilie Șerbănescu

Autor: Ilie Șerbănescu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Mi se pare de bun simt ca opinia publica sa fie informata corect cu privire la datele economice reale detinute de INS, DEFALCAT, pe componentele integrante ale economiei de piata care se desfasoara pe teritoriul patriei noastre: economia straina si economia autohtona, informatii in functie de care se apreciaza/impune procedura de implementat in cunostinta de cauza si in deplinatatea facultatilor mintale.

  • Ai perfecta dreptate, maestre, caci politica economica actuala a Romaniei este si ea o consecinta a faptului ca tara este condusa de 27 de ani de o adunatura formata din alogeni, securisti, slugoi si Iude. Daca ar fi trait astazi Vlad Tepes, sunt absolut sigur ca i-ar fi tras pe toti in teapa, caci acestia sunt mult mai periculosi pt sanatatea spirituala si materiala a neamului, decat toti cotropitorii la un loc, pe care i-a avut poporul roman in 2000 de ani de existenta!

  • Buna dimi!
    Daca exista aplicatia in tema, f. frumos, sa se publice. Observam cu atentie reactia opiniei publice interne si internationale. Ne asumam consecintele, realitatea obiectiva, bucurandu-ne totodata ca din Gradina Maicii Domnului s-a hranit, dezvoltat, energizat o lume-ntreaga. Apreciem masura in care sunt incidente atributele constitutionale ale statului, respectiv atributele unui STAT NATIONAL, INDEPENDENT, SUVERAN, UNITAR SI INDIVIZIBIL! Si, fara varsare de sange, masare de trupe, operatiuni hibride, proteste, angajari de sume colosale pt mituri diverse, procedam la…TRECEREA LA O NOUA ORANDUIRE ISTORICA . REVIZUIREA DE LA A LA Z, tinand cont de contextul geopolitic regional, partenerial, global, accentuarea fenomenelor meteo extreme, diminuarea resurselor planetare. REVIGORAREA NATIONALA, RENASTEREA DIN PROPRIA CENUSA A IDENTITATII FIINTEI UMANE, REFACEREA ALIANTELOR IN LUMINA COMPATIBILITATILOR, in REZONANTA cu NOILE ENERGII, RENEGOCIEREA CLAUZELOR CONTRACTUALE CU PARTENERII EXTERNI DIN TOATE DOMENIILE DE ACTIVITATE DERULATE SAU CARE AU LEGATURA DE CAUZALITATE CU ACTIVITATI/OPERATIUNI CE SE DESFASOARA IN AREALUL AFERENT LOCATIEI SACRE CE CUPRINDE TERITORIUL TARII NOASTRE! Reimpadurim, refacem legislatia in virtutea principiului constitutional “Nimeni nu este mai presus de lege”, regandim, construim. Ne INSANATOSIM! Daca ne dorim sa Servim cu adevarat Patria! Din tot cugetul, cu toata inima si din tot sufletul. Doamne ajuta!

  • Si cum ne raportam la o justitie independenta cand cel mai important principiu de drept- prezumtia de nevinovatie, este incalcat in cel mai grosolan mod, fiind stirbit mai inainte de pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, care hotarare la randul ei sta sub semnul celeritati-termenul rezonabil in care…..?! se tes intrigi, strategii, variatiuni in tema, a fi sau a nu fi…vinovat, a fi sau a nu fi fapta, a fi sau a nu fi temei legal, a fi sau a nu fi…om, tara, stea…