Analize și opinii

IGSU obligat să îi redea Colonelului Orlando Șchiopu toate drepturile luate abuziv

Acum un an, pentru pompierul Orlando Șchiopu și familia sa, părea că totul se prăbușește. După 23 de ani de carieră, 23 de ani de luptă la propriu cu focul, Colonelul Orlando Șchiopu ajunsese umilit în fața unei țări întregi, premierul Dacian Cioloș afirmând public că nu mai are ce căuta în sistem. Doar era nevoie de un “acar Păun” după Colectiv.

orlando_schiopu_2

Reamintim că pompierul Șchiopu și colegii săi au fost puși la dispoziție de conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență printr-un Ordin ILEGAL. La vremea aceea, redacția noastră a solicitat IGSU clarificarea situației. Răspunsul a fost plin de baliverne. Pur și simplu eram luați de proști și ni se explica cum albul e negru și negrul e alb.

IGSU bun de plată. Ordinul de punere la dispoziție ANULAT

Marți, 20 decembrie a.c., instanța de fond a deliberat demonstrând încă o dată că în România Justiția este încă o forță în slujba Adevărului. Conform portal.just.ro Completul de judecată “Respinge excepţia inadmisibilităţii, invocată de pârât, ca neîntemeiată. Admite cererea de chemare în judecată. Anulează Ordinul Inspectorului General nr. 3602/IG/25.11.2015. Obligă pârâtul la reîncadrarea reclamantului în funcţia de prim-adjunct al inspectorului şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Dealul Spirii” Bucureşti şi la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data punerii la dispoziţie şi până la data reîncadrării efective în funcţie. Obligă pârâtul la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată în cuantum de 2500 lei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 20.12.2016.”

Balivernele IGSU

Dacă doriți să revedeți textul comunicatului remis redacției noastre de IGSU pe tema punerii la dispoziție a celor trei ofițeri, o puteți face în rândurile de mai jos. Puteți face o comparație clară cu răspunsul scurt și la obiect dat de Justiție.

”Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, pentru corecta informare a opiniei publice, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face următoarele precizări: Punerea la dispoziţie a conducerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” București-Ilfov, în speţă a colonelului Guţă Mihai-Mirel, a locotenent-colonelului Șchiopu Orlando Cătălin și a locotenent-colonelului Aldoiu Giani, s-a realizat în baza analizei solicitării acestora, exprimată prin rapoartele personale scrise ale ofiţerilor, întocmite în acest sens.

Conducerea IGSU a analizat şi dispus măsurile necesare pentru eliminarea oricăror aspecte legate de eventuala afectare a eficienţei actului managerial şi asigurarea obiectivităţii anchetei în derulare. Totodată, facem precizarea că celor trei ofiţeri le-au fost aduse la cunoştinţă ordinele emise, fără a exista contestaţii asupra actelor administrative întocmite potrivit competenţelor legale.

Punerea la dispoziţie, dispusă în temeiul art. 82, lit. a din Legea nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare, nu poate fi asociată cu recunoaşterea sau probarea vinovăţiei, această măsură fiind luată pentru asigurarea obiectivităţii şi corectitudinii verificărilor de către instituţiile abilitate, respectiv a credibilităţii şi eficienţei exercitării actului de comandă la nivelul ISU Bucureşti-Ilfov, urmând ca la finalizarea cercetărilor penale să se dispună măsuri conform competenţelor.”

Reamintim că art. 82, lit. a din Legea nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare se referă clar la SOLUȚIONAREA SITUAȚIEI CADRELOR MILITARE AFLATE DEJA SUB INCIDENȚA PUNERII LA DISPOZIȚIE și face referire la un termen de 3 luni de soluționare a situației celor puși la dispoziție ÎN VEDEREA ÎNCADRĂRII SAU TRECERII ÎN REZERVĂ.

IGSU – o instituție în care se comit abuzuri?

Cei afectați de punerea la dispoziție suferă cel puțin o vătămare a drepturilor salariale. Ca să nu mai vorbim de vătămarea imaginii lor publice și chiar a carierei militare. Articolul 297 din Codul Penal, aliniatul 1, descrie abuzul în serviciu ca fiind ”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice.” Același articol precizează că abuzul în serviciu ”se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”

Se sesizează vreo instituție abilitată? Este inadmisibil ca într-o țară europeană un militar să fie pus la dispoziție ILEGAL, să fie umilit și privat de drepturi fără ca cineva să răspundă. Așteptăm cu viu interes să vedem cine va răspunde în fața legii pentru acest abuz!

Autor: Ioana Anamaria Ungur

Sursa: Agenda Pompierului