Descoperiri tulburătoare cu privire la glifosat – ingredientul activ din erbicidul Roundup folosit de compania Monsanto – sunt încă în curs de dezvoltare. Nu mai puţin de două astfel de descoperiri şocante au fost făcute publice în aceeaşi zi, scrie Dr. Mercola pe site-ul său.
Un test arată că oamenii din 18 ţări din Europa au acest glifosat în corpurile lor, în timp ce un alt studiu demonstrează cum că acest produs chimic are proprietăţi estrogenice şi conduce la proliferarea cancerului de sân.
Oameni din întreaga Europă au fost testaţi pozitiv cu glifosat
Un studiu realizat în anul 2011 a detectat glifosat de 60-100% în aerul respirat şi probele de ploaie, în SUA, iar anul trecut un alt studiu a arătat contaminarea mult răspândită de glifosat în apele subterane. Întrucât apele subterane sunt folosite ca sursă de apă potabilă, această contaminare prezintă un risc pentru animale, plante şi oameni, deopotrivă.
Primul test făcut vreodată pentru a detecta contaminarea cu ierbicid din corpul uman a fost comandat de Friends of the Earth Europa. Voluntari din 18 ţări diferite au dat probe de urină.
Din 182 de probe de urină testate, s-a contatat că o medie de 44% conţineau glifosat, cu toate că proporţia de contaminare variază de la ţară la ţară. Toţi voluntarii au fost locuitori din oraş care nu au avut de-a face cu glifosatul în mod direct, şi doar o singură persoană din mediul rural a fost supusă acestui test.
Macedonia şi Bulgaria au avut cel mai mic număr de teste pozitive (10%), în timp de 90% din probele efectuate în Malta au fost testate pozitiv. Un procent de 70% dintre voluntarii din Germania, Marea Britanie şi Polonia au avut ierbicid în corpurile lor.
Faptul că aproape jumătate dintre toţi oamenii sunt testaţi pozitiv cu glifosat (inclusiv ţările care nici măcar nu-l folosesc) este foarte îngrijorător în lumina recentelor descoperiri care arată că acest ierbicid frecvent utilizat poate fi printre cei mai importanţi factori în dezvoltarea bolilor moderne.
Glifosatul este cancerigen
Al doilea studiu se referă la caracterul cancerigen al acestui ierbicid atât de popular. Afirmaţiile companiei Monsanto cum că Roundup are o toxicitate „minimă” asupra animalelor şi a oamenilor, că este ecologic şi biodegradabil, s-au dovedit a fi false.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că glifosatul este un xenoestrogen care este similar cu estradiolul – estrogenul uman cel mai puternic – iar concentraţiile mari au avut efecte cancerigene.
Mai mult, având în vedere că 90% din soia cultivată în SUA este modificată genetic, cercetătorii au descoperit că genisteina fitoestrogenă, care se găseşte în mod natural în soia, a sporit efectele estrogenice atunci când a fost combinată cu glifosat.
Glifosatul implicat în apariţia bolilor moderne
Un alt raport revoluţionar, publicat la începutul acestei luni în revista Entropy, susţine că reziduurile de glifosat, găsite în produsele alimentare cel mai frecvent consumate în SUA, „sporesc efectele nocive ale altor reziduuri chimice şi a toxinelor din mediul înconjurător, perturbând funcţiile normale ale corpului şi inducând boala”.
Amintiţi-vă, bacteriile din organism sunt mai numeroase decât celulele dumneavoastră cu un raport de 10 la 1. Pentru fiecare celulă din corpul dumneavoastră, aveţi 10 microbi de diferite tipuri care răspund la prezenţa de glifosat din organism.
Acest lucru cauzează o perturbare extremă a funcţiei microbilor şi a ciclului de viaţă şi, mai rău de atât, glifosatul afectează preferenţial bacteriile benefice care permit agenţilor patogeni să crească. În acel moment, corpul tău se confruntă cu toxinele produse de agenţii patogeni. Odată ce inflamaţia apare, sunteţi pe cale de a face o boală cronică.
Dr. Seneff a sumarizat cele două probleme-cheie cauzate de glifosatul din dietă:
Deficienţe nutriţionale
Toxicitate sistemică
Dr. Seneff crede că glifosatul este, probabil, cel mai important factor în dezvoltarea celor mai multe boli, care au devenit predominante în societăţile vestice, cum ar fi:
Autismul
Bolile gastro-intestinale, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, diareea cronică, colita
Obezitatea
Alergiile
Bolile cardiovasculare
Depresia
Cancerul
Infertilitatea
Boala Alzheimer
Boala lui Parkinson
Scleroza multiplă
EPA creşte limitele admisibile de glifosat
Anumite rapoarte independente sunt pe cale să confirme riscurile multivariate pe care glifosatul le aduce sănătăţii. În schimb, Agenţia de Protecţie a Mediului (EPA) îşi propune să ridice limitele de reziduuri permise de glifosat în culturile de alimente şi furaje. Noul nivel admisibil de glifosat va fi de 100 de părţi per milion (ppm).
Acest lucru este de neconceput, având în vedere că s-a constatat că glifosatul este cancerigen.
Traducere şi adaptare: Ecaterina Pop
Sursa: financiarul.ro
Istoricul erbicidelor pe bază de glifosat produse de compania Monsanto
Iunie 2005
Erbicidul original Roundup®1, care conţinea ingredientul activ glifosat, a fost lansat în 1974. Astăzi, produse ca Roundup® WeatherMax, Roundup® UltraMAX şi alte erbicide agricole pe bază de glifosat, produse de compania Monsanto, sunt printre cele mai utilizate erbicide din toată lumea. Produsele pe bază de glifosat ale companiei Monsanto sunt înregistrate în peste 130 de ţări şi sunt autorizate pentru tratamentele de combatere a buruienilor aflate în peste 100 de culturi agricole. Nici o altă substanţă activă de erbicidare nu are un număr comparabil de autorizaţii de utilizare.
Roundup® WeatherMAX şi alte produse agricole Roundup de marcă sunt erbicide neselective, cu spectru larg, cu efect asupra majorităţii speciilor de plante verzi. Pe lângă glifosat, soluţiile conţin de obicei apă şi un sistem de surfactare. Acest sistem favorizează aderenţa produsului pe suprafaţa frunzelor, permiţându-i astfel substanţei active să pătrundă în plantă. Atunci când aceste erbicide sunt aplicate pe frunzele sau tulpinele verzi, substanţa activă circulă în toată planta, astfel încât toată planta moare. La câteva zile după tratare, planta se ofileşte şi se îngălbeneşte. Apoi, pe măsură ce ţesutul vegetal se deteriorează, planta capătă o culoare brună. În acelaşi timp, rădăcinile sau rizomii se degradează şi ei, iar planta nu îşi mai poate reveni.
Glifosatul face priză puternică cu majoritatea tipurilor de sol, prin urmare nu poate fi absorbit de rădăcinile plantelor din apropiere. Acţiunea lui constă în dezactivarea unei enzime implicată în producţia aminoacizilor esenţiali pentru creşterea plantei. Această enzimă – numită EPSP sintaza – nu se găseşte în organismul uman sau animal, fapt care contribuie la reducerea riscului pentru sănătatea umană, în condiţiile utilizării glifosatului conform indicaţiilor de pe etichetă.
Pe lângă utilizările din agricultură, erbicidele care conţin glifosat sunt folosite pentru a combate buruienile din zonele de cedare a trecerii din intersecţii, de pe marginea drumurilor, a căilor ferate sau din zonele din jurul locuinţelor, cum ar fi trotuarele şi grădinile. Unele produse comercializate pe piaţa zonelor de locuit pot conţine substanţe active suplimentare, a căror concentraţie este cu mult sub cea a glifosatului. Aceste produse sunt folosite atunci când se doreşte o reacţie mai rapidă a buruienilor vizate, sau atunci când se are în vedere combaterea buruienilor pe suprafeţe extinse. Erbicidele care conţin glifosat sunt folosite şi de organizaţiile de protecţie a faunei sălbatice, pentru a proteja şi reface habitatele ameninţate de vegetaţie invazivă şi alogenă. De exemplu, un erbicid pe bază de glifosat, produs de Monsanto, a fost selectat pentru a combate invazia de buruieni din ecosistemul unic al Insulelor Galapagos.
Un alt erbicid pe bază de glifosat, numit AquaMasterTM, este autorizat pentru combaterea buruienilor din mediul acvatic, inclusiv din iazuri, rezervoare, rezervaţii de specii de păsări de apă şi cursuri de apă de agrement. Doar câteva erbicide au caracteristicile toxicologice şi ecologice care le permit să fie aplicate direct pe vegetaţia acvatică. Soluţia AquaMasterTM (sub o marcă trecută) a fost selectată pentru a ajuta la curăţirea regiunii Everglades din Florida de buruienile invazive.
Există grupuri de conservaţionişti care optează pentru soluţiile pe bază de glifosat, datorită eficacităţii lor împotriva majorităţii speciilor de buruieni şi faptului că glifosatul prezintă un nivel de toxicitate foarte scăzut faţă de fauna sălbatică. Datorită multiplelor lui utilizări, glifosatul este subiectul a sute de studii cu tematici în domeniul sănătăţii, siguranţei şi protecţiei mediului. Agenţiile de reglementare din toată lumea au ajuns la concluzia că erbicidele pe bază de glifosat nu prezintă nici un fel de riscuri care să justifice îngrijorarea nici în ceea ce priveşte sănătatea umană, nici în privinţa mediului, atunci când sunt folosite conform indicaţiilor prevăzute pe eticheta acestor produse.
Glifosatul deţine o poziţie de frunte în rândul celor mai prestigioase tehnologii. John Franz, cercetătorul de la compania Monsanto care a identificat prima dată acţiunea de erbicidare a glifosatului, a primit Medalia Naţională pentru Tehnologie, cea mai înaltă distincţie acordată pentru realizări în domeniul tehnic, în 1987, an în care erbicidul agricol original Roundup® a fost recunoscut pentru impactul său „asupra producţiei de alimente şi fibre agricole, precum şi asupra tehnologiei agricole din lumea întreagă”. Există foarte puţine tehnologii agricole pentru care s-a acordat premiul naţional pentru tehnologie. În 1996, companiei Monsanto i-a fost decernat Premiul Prezidenţial pentru Dezvoltare Durabilă (Presidential Award for Sustainable Development). Casa Albă a recunoscut oficial activitatea companiei Monsanto în domeniul „tehnologiilor durabile de pionierat”, din care face parte şi crearea unor produse ca erbicidul original Roundup. Tot în 1996, compania Monsanto a primit premiul Presidential Green Chemistry Challenge Award (premiu pentru activitate în domeniul chimiei ecologice), pentru faptul de a fi utilizat sisteme neagresive faţă de mediu în procesul de producţie al erbicidelor pe bază de glifosat.
În plus, revista Farm Chemicals, în numărul aniversar – nr. 100 – din septembrie 1994 a numit erbicidul Roundup® original unul dintre „primele zece produse care au schimbat imaginea agriculturii”. Această desemnare s-a bazat în mare măsură pe faptul că erbicidele agricole Roundup fac posibilă şi favorizează practica aratului de conservare. Eficacitatea dată de spectrul lor larg le permite agricultorilor să-şi combată buruienile de pe exploataţii în paralel cu un arat minim. Acest lucru duce la conservarea solului de suprafaţă – strat valoros –, reduce scurgerile de pesticide în cursurile de apă şi scade numărul de treceri pe câmpuri, economisind timp şi combustibil.
Atunci când produsul Roundup WeatherMAXTM este aplicat pe culturi Roundup Ready® conform indicaţiilor înscrise pe etichetă, majoritatea speciilor comune de buruieni sunt combătute fără ca planta de cultură, aflată în proces vegetativ, să fie afectată. În majoritatea cazurilor, agricultorii pot să înlocuiască mai multe produse de erbicidare cu Roundup WeatherMAXTM, reducând astfel cantitatea totală de erbicide aplicată. Şi în multe cazuri, nu este nevoie decât de o singură aplicare, realizându-se astfel economie de combustibil, prin reducerea trecerilor pe câmp.
Toate pesticidele vândute sau distribuite în Statele Unite trebuie să fie înregistrate la Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA), în baza unor studii ştiinţifice care să indice faptul că pot fi folosite fără riscuri iraţionale faţă de oameni sau mediu. Dat fiind progresul permanent al cunoştinţelor ştiinţifice din acest domeniu, legea cere ca pesticidele care au fost înregistrate prima dată în urmă cu mulţi ani să fie înregistrate din nou, periodic, pentru a asigura astfel respectarea normelor actuale. Glifosatul a fost înregistrat din nou în septembrie 1993, în urma analizării de către EPA a unor studii noi în domeniu şi a concluziei emise de aceasta, conform căreia utilizarea erbicidelor bazate pe glifosat în conformitate cu indicaţiile etichetelor „nu prezintă riscuri sau efecte adverse nerezonabile nici pentru sănătatea umană şi nici pentru mediul înconjurător”
Angajamentul nostru
Creştere pentru o lume mai bună
Vrem să facem lumea un loc mai bun pentru generaţiile viitoare. Monsanto este o companie agricolă şi poate face acest lucru prin furnizarea de valoare prin produsele şi sistemele sale, pe care le oferă către fermieri.
Prin creşterea practicilor agricole moderne şi recoltelor din ce în ce mai mari, îi ajutăm pe fermierii din întreaga lume pentru a crea un viitor mai bun pentru omenire, mediul înconjurător şi economiile locale.
Producţiile din ce în ce mai ridicate sunt centrul activităţii noastre. Pe măsură ce productivitatea agricolă creşte, fermierii pot produce mai multă hrană, mai mult combustibil, şi fibre pe aceeaşi suprafaţă de teren, asigurându-se că agricultura poate satisface nevoile omenirii in viitor. Productivitatea mărită permite fermierilor să obţină producţii mai mari cu aceleaşi resurse de energie şi pesticide, sau mai puţine. Aceasta înseamnă utilizarea cu mai multă responsabilitate a resurselor naturale, o mai mare grijă faţă de ecosistem, un venit mai ridicat pentru fermier precum şi mai multe oportunităţi pentru fermieri şi comunităţile acestora.
Cine a introdus Monsanto in Romania sa fie condamnat la moarte.Atentie mare Valeriu Tabara; ti se c-am strange nodul in jurul gatului.
Companiile astea straine care au venit sa se imbogateasca in Romania sub pretextul ca ne modernizeaza si ne ajuta ar trebui alungate din tara.Cu pretul sanatatii si al vietii noastre se imbogatesc acesti milionari ai planetei.Combinatele noastre chimice au fost distruse sau vandute pe nimic si vin strainii sa-si vanda otravurile la noi.Iar fermierii nostrii in goana dupa superproductii si superprofituri isi pun gaj recoltele pt a le plati astora otravurile.In ce hal am ajuns!