Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Tocmai ce am răsfoit câte ceva despre monsieur Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă.”

Tocmai ce am răsfoit câte ceva despre monsieur Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă.
În plină plandemie și-a cumpărat un castel. Bine, Manfred Weber a stat într-un castel, cu titlu de birou de euro-parlamentar, pe bani europeni, până când a aflat presa și l-a obligat, în 2019, să-i facă loc Ursulei, ca președinte al CE.
Revenind la Breton, Liberation îl anchetează de luni bune în legătură cu falimentul de cca 4,5 mld euro al companiei IT franceze Atos, pe care a condus-o timp de 10 ani, până când Macron l-a făcut, în 2019, comisar european pentru piața internă. La plecare, în 2019, Breton a vândut acțiuni Atos de 40 de milioane de euro, la preț de cca 7 euro (acum acțiunile sunt 1,8 euro). În timpul mandatului de comisar european al lui Breton, în perioada 2019-2024, Atos a primit masive ajutoare de stat de la Franța, Breton tolerând treaba… Pe de altă parte, Breton are, din 2015, cetățenie senegaleză, odată cu care a primit facilitatea de a plăti impozit de doar 5% impozit pe venituri. Are acțiuni în fabrici de ciment senegaleze. Interesant: a cumpărat casa unui fost președinte senegalez și și-a făcut nunta acolo (??!).
Zic că UE stă bine pe onestitate, transparență și profesionalism. Mai ceva ca rușii sau chinezii…
***
Comisarul sovie… pardon, european, Thierry Breton, l-a avertizat pe Musk că, dacă nu-l cenzurează pe Trump în interviul care va apărea curând pe X, va fi vai și-amar. Va curge cu amenzi și se va lăsa cu suspendări.
Să zicem că Trump nu va pierde alegerile din SUA din noiembrie. Cam cum sună, în avans, acest gest incredibil de cenzură, măcar așa, de dragul geo-politicii?
Să zicem că Musk nu va ține cont de amenințare. Ce va face Comisia Europeană? Va deveni un fel de China sau Rusia, care cenzurează ce nu le place și promovează până la saturație ceea ce le pune în evidență ideologia?

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu