Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Toată lumea aplaudă reușita listării la bursă a acțiunilor deținute la Hidroelectrica de către Fondul Proprietate”

Toată lumea aplaudă reușita listării la bursă a acțiunilor deținute la Hidroelectrica de către Fondul Proprietatea.
Pachetul de 20% din acțiuni scos la vânzare prin ofertă publică s-a vândut cu cca 1,9 miliarde euro.
Fondul Proprietatea urmează să distribuie acești bani în termen de trei luni cu titlu de dividende. Ce tare! Statul român își freacă palmele, visând să încaseze minim 300 de milioane de euro din impozitul pe profit & impozitul pe dividende aferent tranzacției, iar fondurile de pensii administrate privat, cca 30% din sumă. Investitorii instituționali se bucură că au făcut un plasament bun, la 104 lei pe acțiune (în loc de 112), iar cei speculativi se așteaptă la o explozie a valorii acțiunii, după listare, pentru a „marca” un profit substanțial.
Yeeey!
Este o certitudine că Hidroelectrica este o investiție bună, fiind o companie publică hiper-profitabilă și de viitor. Cine a cumpărat, a făcut o afacere bună, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu. Și Statul a făcut o afacere bună, pentru că a scăpat de un acționar incomod, ultra-ideologizat și prea puternic dpdv geopolitic. Vorbesc, desigur, de Fondul Proprietatea, deținut de fonduri americane bine înșurubate în establishmentul american.
Vânzătorul, însă, a făcut o afacere proastă. Și atunci când a vândut, pe nepusă masă, participațiile la Petrom OMV, a făcut o afacere proastă. Plus alte vânzări ciudate de acțiuni bune, care mie mi-au dat de mult certitudinea că Fondul Proprietatea se vrea a fi lichidat sau transformat într-un investitor/emitent minor.
Evaluările de dinainte de lansarea ofertei publice dădeau Hidroelectrica la o valoare de piață de minim 15 miliarde de euro, iar acum valoarea dată de tranzacție este de 10 miliarde de euro. Cu siguranță, această valoare va mai crește, dar nu pentru Fondul Proprietatea, care a ieșit (a făcut exit) din acționariatul Hidroelectrica. Și nici pentru fondurile de pensii administrate privat. Fonduri la care noi, cei 8 milioane de contribuabili, suntem „acționari” – bănuiesc că foarte puțini cunosc această realitate.
Hidroelectrica reprezenta, în portofoliul Fondului Proprietatea, cca 75% din valoare. Odată vândute acțiunile și repartizate dividendele aferente, portofoliul de acțiuni și valoarea Fondului Proprietatea se vor fi redus la 25%. Evident, acționarii actuali ai Fondului Proprietatea își vor lua banii, foarte mulții bani. Dar singurii care vor profita vor fi fost acționarii americani, care reprezintă cca 65% din acțiunile emise de Fondul Proprietatea. Singurii care, de altfel, au impus și celelalte lichidări de dețineri ale Fondului Proprietatea la societățile de stat (societăți făcute cadou de Statul român, la momentul constituirii acestui așa-zis „vehicul de despăgubire a foștilor proprietari de imobile naționalizate”). Fondurile americane sunt și singurele care au obținut acțiuni la Fondul Proprietatea prin cumpărarea „drepturilor litigioase” de la o parte dintre titularii de despăgubiri pentru imobilele naționalizate cu japca de comuniști, la 20-30% din valoarea de piață a acțiunilor Fondului Proprietatea. Fondurile de pensii administrate privat au obținut acțiuni doar după listarea Fondului Proprietatea, la valoarea de piață illo tempore, adică, la prețuri de 3-4 ori mai mari decât cele plătite de fondurile americane.
Să nu mi se spună că s-a uitat această istorie cu zâne și cu inorogi a Fondului Proprietatea.
Ironic, în portofoliul Fondului Proprietatea se găsesc acum mai multe societăți în dificultate financiară/insolvență decât societăți profitabile. În considerarea faptului că fondurile de pensii administrate privat dețin cca 30% din Fondul Proprietatea, iar acțiunile Hidroelectrica ies din portofoliul FP, este clar că valoarea de piață a FO se va reduce cu 3/4 …
Cash-ul rezultat din distribuirea de dividende în favoarea acestor fonduri de pensii (cca 600 de milioane de euro, după un calcul aritmetic simplu) va trebui investit în acțiuni listate (nu prea mai sunt în prezent astfel de acțiuni la bursa noastră) sau în titluri/obligațiuni de stat (de-astea vor fi … căcălău, la ce gaură bugetară există în prezent). Deci, situația financiară și previzională a pensiilor „private” nu arată prea bine în acest moment.
În ce privește fondurile americane, el ne vor spune la revedere neică și-un praz verde, căci nu văd cum ar mai re-investi acești bani în România. Nu mai există companii de talia Hidroelectrica sau a Petrom OMV care să mai aibă acțiuni de vândut, iar Dacia nu este listată. Interesant – fiind persoane juridice, este foarte probabil că fondurile americane nu vor achita nici impozitul pe dividende.
Apropo de impozite – Statul român ar face bine să fie atent la „optimizările fiscale” ale Fondului Proprietatea, ca să nu se trezească în prezența unor magistrale artificii contabile care să înghită profitul de 1,9 miliarde euro rezultat din vânzarea celor 20% din acțiunile Hidroelectrica. De exemplu, prin pierderi contabile, care se „recuperează” din profitul operațional… Fondul Proprietatea s-a mai jucat cu aceste pierderi/venituri în anii 2017-2018, și a scos din țară, în favoarea fondurilor americane, fără absolut niciun impozit, peste 200 de milioane de euro, cu titlu de restituire a unei fracții de aport la capital (notă: nu a fost niciodată niciun aport, căci portofoliul FP a fost cadou de la Statul romăn – trăiască nașu’, se știeeee…)
Mai sunt și alte aspecte tehnico-fantastice de discutat referitor la această listare a unor acțiuni emise de o societate care nu este ea însăși listată, dar nu vreau să încarc prea mult conținutul ideatic al postării.
Hai Liberare, totuși …

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu