Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Sunt peste 4 miliarde de lei care s-au acumulat ca datorii ale statului către furnizorii de energie. Statul nu are bani.”

Statul român, în loc să plafoneze prețul și tarifele la energie în favoarea populației, a decis să compenseze diferența dintre ce plătește consumatorul casnic și prețul plus tariful din factură, cu sume de la buget. Deci, furnizorul nu a pierdut nimic, căci prețul și tariful au fost subvenționate de la buget, deci din banii noștri.
Asta până acum, când statul nu mai are bani.
Sunt peste 4 miliarde de lei care s-au acumulat ca datorii ale statului către furnizorii de energie. Statul nu are bani. Burduja, ministrul energiei, dă din colț în colț.
Compensarea asta ar trebui să dureze până în aprilie 2025. După aceea, vine potopul de facturi la niveluri record. Mai mult chiar, furnizorii vor umfla costurile, pentru a acoperi riscul de neplată, cauzat de stat.
Asta, dacă furnizorii de energie nu dau faliment între timp, pe motiv că statul nu le achită creanțele.
Că tot ne amenință influencerii cu un black – out apocaliptic…
Poate nu ați sesizat, dar:
– facturile la utilități sunt titluri executorii, deci furnizorul poate executa silit și chiar evacua din locuința familială orice debitor care nu a plătit;
– e-factura nu trebuie acceptată la plată pentru a fi obligatorie – e suficient să fie înscrisă în sistemul digital (sekurist conceput) pentru a fi bună de plată; cu tot cu penalități și alte modalități de a umfla sumele de plată.