Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Sărbătorile vin, de regulă, cu înghețarea/blocarea conturilor pentru suspiciuni de spălare de bani”

Sărbătorile vin, de regulă, cu înghețarea/blocarea conturilor pentru suspiciuni de spălare de bani*, omisiunea de actualizare a datelor cu caracter personal, popriri de la fisc/primărie pentru amenzi de 300 de lei … Nu de alta, dar trebuie cumva ca funcționarii bancari de la „compliance”, care au frecat parul în timpul anului, să bifeze niște „task-uri”, ca să poată să primească primele de Crăciun/Anul Nou …
Anul 2024 vine cu înghețarea/blocarea conturilor bancare pentru depășirea limitelor de plăți cash și pentru omisiunea de a proba că banii tăi sunt bani din surse identificabile de către organul de la fisc, plus impozitarea cu 70% a sumelor neprobate (chestia asta cu extragerea din contul tău a impozitului de 70% se face prin poprire, de care nu ai habar decât atunci când ești la ski/plajă în Maldive și ți se spune de la recepție/bar că nu poți plăti cu cardul pentru că nu mai ai bani…).
Codul civil spune, oricum și de multișor, că banii pe care îi deții în cont sunt banii băncii, iar nu ai tăi, deci banii aceia se pot lua oricând de bancă pentru a fi utilizați la salvarea sa de la faliment, chiar dacă intri tu în faliment …
Se numește „rezoluție” bancară și a fost recent confirmată jurisprudențial de CJUE în speța Banco Popular.
Povestea cu garanția de 100 de mii de euro este doar atât, o poveste.
Nu e nevoie de niciun proces pentru nimic din toate astea. E cam totul strecurat în lege sau în contract, fără știrea populației.
Unii dintre noi văd acești agenți infecțioși legali, pentru că vor să îi vadă și pentru că se lovesc de ei zilnic, în apărarea clienților.
Cei mai mulți, însă, nu le văd, căci nu au timp sau nu au chef să le vadă.
Pe asta se și bazează totalitarismul digital, bancar și sanitar:
-lipsa de timp,
-comoditatea,
-gândirea în clișee și, mai nou,
-necesitatea semnalizării virtuții.
Cei care se cred deștepți, deși nu sunt, trebuie nu numai să arate că sunt cu progresul și cu știința și cu slava în gură/la avatar, dar și să îi ardă pe rug, să îi arunce extra muros și să îi discrediteze pe cei care au curajul să le spună că ei, supușii, sunt de fapt oi placide și de plastilină, ușor de remodelat în orice formă, adică, niște trans-oi.
Cei ce văd trebuie să spună. Dacă împăratul este gol și nebun și prost solemn și fudul, nu poți accepta la nesfârșit că are niște neasemuit de frumoase haine noi cu care iese în public ca să se fălească.
Cei ce se văd în oglindă nu trebuie să spargă oglinda care le arată ridurile.
Acum ai priceput de ce trebuie să fii, din când în când, oaia neagră sau sticletele care fuge din colivie?
*chiar, cine te-a pus să îi virezi mamei tale 1000 de lei pentru medicamente sau fiicei tale 500 de lei pentru taxe școlare, fără să atașezi contractul de împrumut, donație, dotă sau împărțeală ce ascendent, când puteai să utilizezi bani în numerar fizic sau să ignori problema?

Autor: Gheorghe Piperea

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu